0

О скарите в света на храните – наградите "Джеймс Биърд" – бяха раздадени в понеделник вечер на много готвачи и ресторанти, отразяващи култури и региони, които отдавна са били пренебрегвани при почитането на кулинарни постижения в Съединените щати.

В Dakar NOLA, носителят на наградата за най-добър нов ресторант, главният готвач Серин Мбайе смесва своите западноафрикански корени със съставките на Ню Орлиънс в модерно сенегалско дегустационно меню.

„Винаги съм знаел, че Западна Африка има какво да каже“, каза Мбайе на церемонията по награждаването в Лирик Опера в Чикаго, въпреки че готвеше класическа креолска и френска кухня в други ресторанти. „Това ме поддържаше.

Победителят в категорията за ресторант, Langbaan в Портланд, Орегон, трансформира класическа тайландска храна със съставки от тихоокеанския северозапад в петстепенно меню за дегустация.

Победителят в категорията з готвач Майкъл Рафиди посвети наградата си на палестинския народ по целия свят в речта си за приемане. Креативните обрати на Рафиди към традиционната арабска кухня в Алби, неговия ресторант във Вашингтон, окръг Колумбия, който е отличен със звезда Мишлен, са вдъхновени от корените на семейството му в Рамала.

Победителите за 2024 г. носят наследство от цял ​​свят - Филипините, Мексико, Япония, Перу, Виетнам, Сенегал - на масите в Съединените щати. Тазгодишните награди носят признание и на ресторанти в много по-малки градове и щати, които досега не са били признавани с наградите "Джеймс Биърд".

За някои победители наградите изглежда представляват кулминацията на случайна промяна на курса.

Масако Моришита израства в Япония и в крайна сметка се премества във Вашингтон, окръг Колумбия, за да бъде мажоретка на Washington Commanders. Ацуко Фуджимото пристигна в Портланд, Мейн, преди 23 години от Токио без професионален опит в кухнята.

Те изковаха нови кариери в света на кулинарията.

„Уау, това е най-смелата ми сбъдната американска мечта“, каза Моришита, която получи наградата за изгряващ готвач за нейната японска комфортна храна в Perry's, стар ресторант от десетилетия в квартал Адамс Морган в окръг Колумбия, който беше възроден под управлението на Моришита.

Фуджимото от Norimoto Bakery в Портланд, Мейн, получи наградата за изключителен пекар.

  • Предизвикателни времена

Много от предизвикателствата, пред които е изправена ресторантьорската индустрия — и по-широката култура — бяха разгледани по време на вечерта: изменението на климата, устойчивостта, приобщаването и психичното здраве.

Шепа отличени получиха награди за постижения в понеделник вечерта. Тази група включваше легендарната кулинарна писателка, редакторка, романистка и телевизионна личност Рут Райхл, която е работила като кулинарна критичка в The New York Times и главен редактор на Gourmet Magazine и е отличена за цялостно творчество.

Райхл благодари на фондация "Джеймс Биърд" и събралите се светила от света на храните за трансформацията на американската хранителна култура, която е видяла през живота си.

„Вие променихте начина, по който се храним, създадохте вкусна революция и свят, в който хората най-накрая, най-накрая разбират, че храненето е етичен акт и че изборът ни на храна наистина има значение. Това ми дава надежда за бъдещето“, каза тя.

Преди церемонията, която беше предавана на живо чрез уебсайта Eater, Райхл беше попитана на червения килим на събитието за произхода на термина „Оскар в света на храните“. За нейна изненада ѝ беше казано, че тя го е измислила в доклада си от първите награди преди повече от три десетилетия.

Фондацията с нестопанска цел "Джеймс Биърд" е създадена през 1986 г., малко след смъртта на „пионера в храненето“ Джеймс Биърд, „за да отпразнува, подкрепи и издигне хората зад културата на хранене в Америка“. Първата церемония по награждаването се проведе през 1991 г.

Биърд беше домакин на „Обичам да ям“, първата програма за храна по мрежовата телевизия през 1946 г. и беше наречен „Деканът на американската кулинария“ от Ню Йорк Таймс през 1954 г.

Фондацията, която беше изправена пред противоречия през последните години, през 2022 г. въведе нови политики и процедури и нов етичен кодекс, предизвикани от критики за липса на разнообразие и обвинения за лошо поведение на главните готвачи. Миналата година процесът на проверка на поведението на готвачите доведе до собствени противоречия .

Някои от победителите от вечерта изразиха надежда, че промените в индустрията ще продължат да подобряват кулинарната култура.

„Единствената ми надежда, докато стоя тук днес, е, че можем да продължим като индустрия да правим правилното нещо. Можем да продължим да търсим разнообразие и приобщаване и екипи, ръководени от жени, като неща, които са изключително ефективни“, каза Грегъри Гурде, който спечели третата си награда „Джеймс Биърд“ за три години в понеделник, като взе наградата за най-добър готвач.

Гурде говори за преместването си в Портланд, Орегон, през 2008 г. от Ню Йорк, напускането на рехабилитацията рано, „счупен и нещастен“ и намирането на целта си като готвач, създаващ център за хаитянската култура в своя ресторант Kann.

„Надявам се, че ако можем бавно да продължим да правим правилното нещо, следващото поколение ще го има малко по-добре от нас, а поколението след това ще го има дори по-добре от тях. И можем просто да се отървем от тази травма на поколението, която ни засяга и ни държи заложници в нашата индустрия.“

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Влиза началник в офиса и гледа - всички  пушат. - Колко пъти съм ви казвал да не пушите по време на работа! - Че кой…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Започна ремонтът на ул. "Опълченска" в София (СНИМКИ)

Започна ремонтът на ул. "Опълченска" в София (СНИМКИ)

България Преди 2 минути

Той трябва да приключи до март 2025 година

<p>&quot;Урсула фон дер Лайен ненавижда Европейския парламент&quot;</p>

Евродепутат от Нидерландия: Урсула фон дер Лайен "ненавижда Европейския парламент"

Свят Преди 3 минути

Европейският парламент не е използвал политическите си правомощия срещу фон дер Лайен "нито веднъж през последните пет години"

<p>&quot;Все още виждаме същата картина, те просто изчезват&quot;</p>

Древна ДНК разкрива възможна причина за мистериозния срив на населението преди 5000 г.

Любопитно Преди 1 час

Повече по темата може да прочетете в следващите редове

Обявиха частично бедствено положение в Пролом, Мраченик и Баня

Обявиха частично бедствено положение в Пролом, Мраченик и Баня

България Преди 1 час

Продължава борбата с пожара в село Отец Паисиево

Всеки път, когато "Ел Ниньо" се появи, времето ще бъде екстремно

Всеки път, когато "Ел Ниньо" се появи, времето ще бъде екстремно

Любопитно Преди 1 час

Какво ни очаква по време на явлението "Ел Ниньо" четете в следващите редове

,

Открит е нов микроконтинент между Гренландия и Канада

Любопитно Преди 1 час

Повече за новия микроконтинент може да прочетете в следващите редове

<p>Пеевски:&nbsp;Чудовищно е положението &ndash; изгорели къщи, бедстващи хора</p>

ДПС иска председателски съвет с ресорните министри заради пожарите

България Преди 1 час

Смятам, че вчера правителството си беше на мястото, отбеляза той

Има ли опасност от пожари в София и кои са най-критичните точки

Има ли опасност от пожари в София и кои са най-критичните точки

България Преди 1 час

С каква техника и оборудване действат спасителните екипи в столицата?

<p>Сачева: Опитваме се да спасим неспасяемото</p>

Сачева: Призовавахме за разум в първия мандат, но не получихме такъв, сега се опитваме да спасим неспасяемото

България Преди 1 час

Политическата нестабилност влияе върху много процеси в момента, отбеляза тя

Отбелязваме 187 години от рождението на Васил Левски

Отбелязваме 187 години от рождението на Васил Левски

България Преди 2 часа

Васил Кунчев е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово

Какво се случва с тялото ви, ако ядете яйца всеки ден?

Какво се случва с тялото ви, ако ядете яйца всеки ден?

Любопитно Преди 2 часа

Яйцата съдържат витамин В12, В6, холин и фолиева киселина - хранителни вещества, които регулират настроението и паметта на човека

,

Вижте и чуйте гравитационните вълни, идващи от всички посоки на Вселената

Любопитно Преди 2 часа

Как е възможно това прочетете в следващите редове

Побой в столичен ресторант: Четирима частни охранители нападнаха готвач (ВИДЕО)

Побой в столичен ресторант: Четирима частни охранители нападнаха готвач (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

От частната охранителните фирма твърдят, че видеото не отговаря на истината

<p>Откриха какво е предизвикало пожара край с. Михайлово</p>

Аварирали спирачки на влак са причина за пожара в Старозагорско

България Преди 2 часа

Пожарът е обхванал територия на три населени места

Цонев: Пеевски извади ДПС от изолация и седнахме на масата с големите партии

Цонев: Пеевски извади ДПС от изолация и седнахме на масата с големите партии

България Преди 2 часа

Депутатът коментира раздора в редиците на формацията