1

В продължение на 10 дълги години един ерген живее дните си сам, търсейки своята половинка, но единственото, което чува като отговор са щтраканията на фотоапаратите и тропането на обувките на хората в Музея в Кочабамба в Боливия.

Самотният ерген на име Ромео, е водна жаба от вида Суеникас и последният от вида си. Поне това ще е така, докато учените не открият неговата Жулиета. 

След десетилетие на неуспехи да помогнат на Ромео, учените от неправителствената организация Глобално опазване на дивите животни и Музея Alcide d’Orbigny в Боливия най-накрая успяха да открият диви водни жаби от вида Суеникас по време на експедиция в боливийската гора.

Намерени са общо 5 жаби, две от които женски – едната в перфектна възраст за Ромео, или така се надяват учените. 

Експедицията е била възможна, след като преди година Ромео предизвиква световен интерес с профила си в сайт за запознанства, в който пише: "Аз буквално съм последния от своя вид… затова съм в този сайт – надявайки се да намеря моята перфектна половинка и заедно да спасим вида си“.

Ромео е бил заловен преди 10 години и биолозите са знаели, че видът е застрашен, но не са очаквали той да остане сам толкова дълго време. Затова прибегнали до сайта. 

Учените тръгнали на експедиция в Боливия по време на дъждовния сезон – единственият период от годината, когато жаби от този вид са били забелязвани преди.

След направено проучване, след разговори с местните, учените започнали да обикалят конкретни райони в търсене на жабите – а след това търсили труднооткриваемите същества под скалите и във водата.

И така търсенето на любов било увещано с успех. Петте намерени жаби са първите от този вид, които са виждани от десетилетие.

Ромео и неговата евентуална Жулиета все още не са се запознали обаче, тяхната първа среща тепърва предстои.

Жулиета и другите открити жаби са под карантина докато свикнат с "дивата“ среда на не-дивото съоръжение. Също така жабите се изследват за евентуални смъртоносни инфекции като гъбичната инфекция chytrid, която, отчасти, е причината този вид, и много други земноводни, да намаляват по численост. 

Изгубил надежда, от 2017 насам Ромео е спрял да търси своята Жулиета. Сега той прекарва дните си в плуване и криене под сенките в своя аквариум, докато се крие от допрените лица на посетителите.

Въпреки че има шанс двамата да не си допаднат, лидерът на експедицията Тереса Камачо Бадани е оптимистична, че противоположностите се привличат, дори и при жабите.

"Ромео е много спокоен и отпуснат и не се движи много“, казва тя и добавя, че "той е здрав и обича да яде, но е срамежлив и бавен.“

Жулиета от друга страна е много по-различна. "Тя е много енергична, плува много и обича да яде много и понякога се опитва да избяга“, казва още Бадани.

Има различни варианти за решение, ако всичко пропадне. Учените смятат да опитат оплождане ин витро.

Крайната цел, след като те да бъдат чифтосани, е жабите да бъдат върнати обратно в дивата природа.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@