2

И зраел и Обединените арабски емирства се договориха днес за пълна нормализация на отношенията.

Израел временно ще отложи решението да разпространи суверенитета си върху територията на Западния бряг на река Йордан, гласи съвместното заявление между САЩ, Израели ОАЕ.

Израелският външен министър Габи Ашкенази заяви, че тази новина отваря вратите за постигането на други споразумения с ОАЕ.

"Поздравявам отказа от плана за едностранно анексиране и обещавам, че пълният и балансиран план на Доналд Тръмп ще бъде обсъден подробно по време на консултации с държавите от региона", подчерта той.

Споразумението за нормализиране на отношенията между Израел и ОАЕ е "исторически пробив", според премиера Бенямин Нетаняху. Той подчерта, че двете държави са се договорили за нормализиране на отношенията и формален мир.

Обединените арабски емирства не смятат да откриват посолство в Йерусалим по примера на САЩ и редица други държави на фона на продължаващия спор за статута на града между Израел и Палестина, съобщи държавният министър на външните работи Анвар Гаргаш за "Скай Нюз Арабия".

ОАЕ става първата държава от Залива, сключила подобно споразумение с Израел, и третата арабска страна, която има активни дипломатически отношения с еврейската държава, отбелязва Асошиейтед прес.

Тръмп публикува в профила си в Туитър съвместното изявление на САЩ, Израел и ОАЕ, в което се потвърждава сключването на сделката.

Това е рядка дипломатическа победа за американския лидер в навечерието на президентските избори в САЩ през ноември, отбелязва Асошиейтед прес. Тя е постигната на фона на досегашния му неуспех да сложи край на войната в Афганистан и да гарантира мира между Израел и палестинците.

Израел и Обединените арабски емирства постигнаха "историческо мирно споразумение", написа Тръмп в Туитър. Това е "забележителен пробив", "историческо мирно споразумение между двама големи наши приятели", подчерта той.

Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че днес е "исторически ден", в който е направена "решителна крачка към мира в Близкия изток. Съединените щати се надяват, че тази смела стъпка ще бъде първата от поредица от споразумения, които ще сложат край на 72 години на враждебност в региона", каза още Помпейо.

За Израел новината идва, след като години наред израелския премиер Бенямин Нетаняху се хвалеше, че еврейската държава има по-тесни отношения с някои арабски страни, отколкото се съобщава публично, отбелязва АП.

За ОАЕ обявената сделка допринася за подобряване на имиджа на страната на средище на толерантност в Близкия изток, въпреки че е управлявана от авторитарни лидери.

За палестинците, които отдавна разчитат на подкрепата на арабските страни в борбата си за независимост, сделката е и победа, и разочарование. Макар споразумението да предвижда спиране на израелските планове за анексия на територии, за които претендират палестинците, то бележи също така и неуспех за палестинските призиви към арабските правителства да не нормализират отношенията си с Израел, докато не бъде постигнато мирно споразумение, по силата на което да бъде създадена независима палестинска държава.

В съвместното изявление на САЩ, Израел и ОАЕ се казва, че техни делегации ще се срещнат през идните седмици, за да подпишат споразумения за директни полети, сделки в сферата на сигурността, телекомуникациите, туризма и здравеопазването.

Палестинският президент Махмуд Абас осъди споразумението на Израел с ОАЕ, съобщи говорителят му, цитиран от Ройтерс.
"Палестинското ръководство отказва да приеме и осъжда изненадващата тристранна декларация на ОАЕ, Израел и САЩ", каза Набил Абу Рудейна, старши съветник на Абас.

В позицията, която той изчете пред сградата на администрацията на Абас в Рамала на окупирания Западен бряг, Абу Рудейна добави, че споразумението е "предателство към Ерусалим, Ал Акса и палестинската кауза".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш смята, че споразумението между ОАЕ и Израел за пълно нормализиране на двустранните отношения може да съдейства да бъде установен мир в Близкия изток. Това заяви на брифинг говорителят на генералния секретар Стефан Дюжарик, цитиран от ТАСС. "Генералният секретар приветства всяка инициатива, която може да помогне в Близкия изток да се установят мир и сигурност", каза той.

Египетският президент Абдел Фатах Сиси приветства споразумението, предаде Ройтерс. "Следих с интерес и задоволство общото изявление на Израел, ОАЕ и САЩ за спиране на израелската анексия на палестинските земи и за предприемане на стъпки за установяване на мир в Близкия изток", написа Сиси в Туитър.

"Ценя усилията на тези, под чието ръководство е подписано споразумението, за постигане на благоденствие и стабилност в нашия регион".

Иранската информационна агенция Тасним, която е свързана с елитния Корпус на гвардейците на революцията, нарече "срамна" сделката между Израел и Обединените арабски емирства за нормализиране на отношенията им.

Иранските духовни водачи още не са реагирали на новината, че Израел и ОАЕ са решили да нормализират отношенията си.

Споразумението бе постигнато с посредничеството на американския президент Доналд Тръмп.

Сделката между Израел и Обединените арабски емирства (ОАЕ) с участието на САЩ ще бъде от полза само за израелците и ще бъде удар по палестинската кауза, заяви говорителят на движението "Хамас", контролиращо ивицата Газа, Фаузи Бархум, съобщава ТАСС.

"Споразумението между САЩ, Израел и ОАЕ е опасно, то дава безплатен бонус на израелската окупация за престъпленията и беззаконията й срещу палестинците. Осъждаме всяка форма на нормализиране с окупаторите, считайки подобна стъпка за удар в гърба на палестинската кауза. Само врагът ще се възползва и това само ще го тласне към извършване на нови престъпления и нарушения срещу нашия народ и неговите светини", коментира Бархум.

Влиятелната в Газа групировка "Ислямски джихад" сравнява нормализирането на отношенията между Израел и ОАЕ с "предаване и подчинение". "Това няма да промени реалностите на конфликта, а по-скоро ще направи окупацията по-терористична", се казва в изявление на групировката. От своя страна член на Централния комитет на "Фатах" Абас Заки обвини ОАЕ в отказ от "национално, религиозно и хуманитарно задължение във връзка с палестинската кауза". Повечето други палестински фракции са направили подобни изявления.

Днес стана известно, че Израел и Обединените арабски емирства с посредничеството на САЩ са се договорили да предприемат стъпки да нормализират отношенията помежду си, се казва в съобщение на пресцентъра на МВнР.

Предстои в близките седмици да бъдат сключени важни двустранни споразумения за сферата на сигурността, инвестициите, туризма, за директни полети и др. В рамките на постигнатите договорености Израел се е съгласил да се откаже от по-нататъшно анексиране на палестински територии.

Приветстваме този изключителен по своето значение дипломатически пробив и поздравяваме договарящите се страни за това постижение. То може да отвори нова страница в историята на Близкия изток и да донесе мащабна промяна в живота на неговите народи, което несъмнено ще има позитивно отражение върху световния политически климат. Надяваме се, че това събитие ще даде мощен импулс на усилията за преодоляване на конфликтите в този изстрадал регион и ще разкрие нова перспективи за изграждане на отношения на мир и добросъседство между държавите в Близкия изток като предпоставка за гарантиране на достоен живот и просперитет на бъдещите поколения.

 

Днес стана известно, че Държавата Израел и Обединените арабски емирства, с посредничеството на САЩ, са се договорили да...

Публикувахте от Екатерина Захариева в Четвъртък, 13 август 2020 г.
Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 7 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 8 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 9 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 9 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 10 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 10 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 10 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 10 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 11 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 11 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 11 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 11 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 11 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 11 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 12 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери