38

Ф ренският президент Еманюел Макрон посъветва безработен да си намери работа, като си смени сферата и да "пресече от другата страна на улицата".

Реакцията на президента бе разкритикувана - неведнъж той е наричан високомерен. Един от френските вестници дори го сравни с Мария-Антоанета заради репликата й "Като няма хляб да ядат торти". 

На 15 септември, при среща в градината на Елисейския дворец безработен 25-годишен обяснява на президента, че пуска сивита, пише мотивационни писма, но не му се обаждат. Иска да се занимава с градинарство. 

Приветствайки хора в президентския дворец в рамките на събитие на отворените врати за Дни на наследството, Макрон разговаря с момчето, който казва, че няма късмет да си намери работа като градинар.

Макрон го посъветвал да се отправи към оживения квартал на Париж Монпарнас, заявявайки, че може да си намери работа като сервитьор за един миг.

"Ако сте готови и мотивирани, в хотели, кафенета и ресторанти, строителство, няма нито едно място, където да отидете там, където да не казват, че търсят хора", каза президентът.

„Ако пресека улицата, ще намеря работа“, продължава той.

​„Ако си силно мотивиран и имаш желание, ще те вземат на работа в много хотели, ресторанти и дори в строителството. В тези сектори, където и да отида все ми повтарят, че нямат достатъчно персонал. Ако пресека улицата ще успея да ти намеря работа“, отвръща Макрон на младежа, след което двамата се здрависват.

Това даде на критиците на Макрон от левицата повод да обявят бившия инвестиционен банкер в покровителствено отношение и загуба на връзката с обикновените хора.

Вестник „Либерасион“ стигна до там, че да направи сравнение с приписваната на кралицата на Франция Мария-Антоанета идея, че ако бедните нямат хляб, те трябва да ядат торта вместо това.

След няколко предишни срещи с хора, които направиха заглавия в медиите, включително „леката“ забележка към младеж, който не го е нарекъл "господин президент", вестникът препоръчва на Макрон да спре да "поучава всички".

„Либерасион“ обвини Макрон за "чисто технократска визия, според която ако има свободни работни места, всичко, което трябва да направите, е да пратиш там търсещите работа, независимо от тяхното обучение, положението им или какво искат да направят с живота си.

Веднага се появиха мнения, че с това Макрон съветва шест милиона французи да пресекат улицата, за да си намерят работа.

По данни на френското бюро по труда към момента в цяла Франция има 100 000 свободни работни места в хотели и ресторанти, като представители на тези сектори дори призоваха Макрон да узакони наемането на незаконно пребиваващи имигранти. 

Кристоф Кастанер, един от лидерите на партията на Макрон "Република, напред", защити президента. "Предпочитате ли дървения език? Аз предпочитам президент, който казва истината", заяви той пред радио Ер Те Ел и телевизия Ел Се И.

Председателят на Националната федерация по градинарство коментира, че много млади хора са изпратили автобиографии за работа, след това.

Младежът, получил съвета от президента, пък получил оферти за работа. 

Секторът наистина е в лошо състояние - в рамките на седем години има по-малко с 5 000 работни места. 

В същото време в ЕС се наблюдава битка десни популисти - либерали. 

В мрежата се появиха и шеги - безработен, послушал Макрон, но пресичайки, го блъснала кола. 

През май 2019 г. ще се проведат избори за Европейски парламент. Разколът в най-голямата парламентарна група на Европейската народна партия ще усили позициите на десните популисти.

Либералите могат да станат конкуренти на десните популисти на изборите за ЕП. Привържениците на ЕС залагат на френския президент Еманюел Макрон, който в сътрудничество с лидера на либералите Ги Ферхофстад, възнамеряват да създадат либерална фракция. За момента не е ясно колко мандата в ЕП ще получи движението „Република, напред“, създадено от Макрон. 

Защо Орбан и Салвини се обявиха за опоненти на Макрон

Макрон: Европейска отбрана без САЩ, да говорим с Русия

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@