10

Ф ранция прехвърли днес прага от 2 милиона заразени с новия коронавирус, съобщи генералният директор на френската здравна служба Жером Саломон, цитиран от Франс прес.

От началото на пандемията в страната са регистрирани 2 036 755 случая. За последното денонощие инфекциите са 45 552.

"Втората вълна е масивна, убийствена... Тази вечер прехвърляме прага от два милиона случая на Ковид-19", каза Саломон.

По думите му "общите усилия започват да дават плодове", тъй като "епидемията се забавя".

Броят на хоспитализираните пациенти в момента е 33 500, в това число 4854 в интензивни отделения.

Коментирайки времето за отмяна на карантината във Франция, той подчерта, че този въпрос "трябва да се третира с най-голяма бдителност".

По-рано министър-председателят Жан Кастекс заяви по време на изслушване в Народното събрание (долната камара на парламента), че някои ограничителни мерки ще останат в сила и след вдигане на карантината.

Според телевизионния канал BFM, президентът Еманюел Макрон ще се обърне към нацията през следващата седмица относно борбата с пандемията.

Часът е 14 и в интензивното отделение на болница "Ла Тимон" в Марсилия д-р Жулиен Карвели се обажда на семейства, засегнати от втората вълна на коронавируса,

за да ги информира за състоянието на техните деца и съпрузи. В интензивните отделения в цяла Франция вече повече от 10 дни над 95 процента са пълни и на д-р Карвели му се налага да води най-малко по 8 такива трудни разговора всеки ден.

В Марсилия втората вълна вкара дори повече хора в интензивните отделения, отколкото първата през пролетта, и много от тях са в още по-тежко състояние. Карвели предупреждава един баща, че може да се наложи синът му да бъде поставен в изкуствена кома.

Това разказва в материал за Асошиейтед прес Лори Инан.

"За момента той се държи. Не зная какво са ви казали преди, но е факт, че респираторното му състояние се влошава", признава лекарят. От другата страна настъпва дълга пауза. "Моля ви, направете всичко, което е по силите ви", се чува най-после явно притесненият глас.

Вече две седмици заради коронавируса Франция е във втори локдаун, наричан тук "le confinement".

Журналисти от Асошиейтед прес прекараха 24 часа с интензивния екип в "Ла Тимон" - най-голямата болница в Южна Франция, докато лекарите се мъчеха да запазят поне едно резервно свободно легло за очаквания наплив от пациенти.

Докторите и сестрите непрекъснато се самоуспокояват взаимно, че просто трябва да издържат още малко. Правителствените сводки сочат, че броят на заразените може би вече е достигнал пика на втората вълна и миналата седмица хоспитализациите са намалели за първи път от септември.

Но медицинските работници са разочаровани, че Франция не се е подготвила по-добре през месеците след първата вълна. И ако тогава лекарите и сестрите бяха възприемани като герои, сега нещата са различни.

"Преди това всяка вечер ни ръкопляскаха. Сега казват, че просто си вършим работата", отбелязва Клое Гаскон, 23-годишна медсестра, за която половината от 18-месечния й професионален път е преминал под знака на коронавируса.

От септември Марсилия се задъхва от случаи на коронавируса. Пристанищният град на френския средиземноморски бряг бе пощаден от най-лошото при пандемията през пролетта, но бе жестоко ударен, сякаш за отмъщение, след летния ваканционен сезон. Баровете и ресторантите в града затвориха още на 27 септември, повече от месец преди за го направят заведенията в национален мащаб. Но това не бе достатъчно.

След цяло десетилетие на бюджетни съкращения се оказа, че леглата в интензивните отделения във Франция са намалели наполовина тази година, точно когато са най-необходими. В края на първата вълна на локдауна на 11 май, във Франция бяха починали над 26 000 души. Правителството обеща да използва очаквания летен спад на пандемията, за да увеличи броя на леглата и да обучи още кадри.

"Когато броят на заразените беше на най-ниско равнище, трябваше да се действа - каза Стивън Грифин, вирусолог от университета в Лийдс, Великобритания. - Но епидемията продължаваше да се развива под повърхността."

Работата по подготовка на крилото за интензивна помощ в "Ла Тимон" започна едва в началото на есента и то бе отворено преди по-малко от две седмици. Там още се виждат открити кабели и прегради от талашит, прикрепени със самозалепващи се ленти.

Обещаните кадрови подкрепления също се бавят и ако те получават някакво обучение, то е на място, в процеса на работата, както е установила от собствения си опит Полин Рейние. Това е едва втората й смяна като подкрепление в интензивното отделение.

Новите й колеги едва са научили името й и почти нямат време да я обучават. Тя се учи в движение, като наблюдава.
За обучението на една медсестра за интензивно отделение са необходими месеци, а за да придобие тя опит и рутина в тежката специалност, при която всеки миг трябва да се бори със смъртта, са необходими години.

Борбата с този вирус изисква много повече усилия, отколкото обичайните спешни случаи. Тези, които се грижат за хората тук, са изложени на почти същите рискове, както и мнозина от пациентите. Всеки път, когато влизат в залата, трябва да носят специално облекло. А всяко приближаване до леглото на болния означава предварително да се планират много операции наведнъж: общо измиване, измиване на зъбите, проверка на жизнените показатели, подмяна на интравенозната система и накрая обръщане на пациента по корем с цел подобряване на дишането.

Рейние надява престилка с дълги ръкави върху защитното си облекло, два чифта ръкавици, покривало на главата, маска върху очите и накрая престилка от пластмаса. Лекарите, които извършват операция по интубиране или друга ключова процедура, носят защитен шлем върху очилата и маската.

За всеки човек от персонала, намиращ се в залата, има по един отвън, който му подава нещо необходимо и накрая му помага да се съблече и да се освободи от защитните доспехи.

"Ние просто трябва да им помогнем да издържат, докато техните тела успеят да преодолеят болестта - казва Карвели. - Но интензивните грижи сами по себе си са нещо ужасно. Не всеки може да оцелее при тях."

Той, разбира се, не казва това на семействата на болните по време на ежедневния си телефонен сеанс с тях, общо около половин час. Всеки разговор продължава няколко минути. "Ние трябва да ги успокояваме и в същото време да им казваме истината. Често е трудно да се намери този баланс", казва тихо Карвели.

"Одисеята, през която преминаваме сега, някога ще бъде изучавана в историята, защото е нещо изключително", казва Рейние на своите нови колеги.

Дневната смяна вече почти приключва. Леглото в стая 12 е все още свободно и лекарят от нощната смяна се надява да го запази в резерв, да снеме поне малко от претоварването на здравната система.

"Искам да запазя един резервен патрон в моята стая", казва д-р Фуад Бузана в паузата между телефонни разговори с други болници, откъдето питат за свободни легла.

В 2 ч. през нощта обаче се налага човек от спешното отделение да бъде приет на последното останало легло за пациенти с коронавирус.

Болница "Ла Тимон" отново е пълна.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 13 минути

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 22 минути

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 53 минути

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 1 час

Трите модела идват в България през май

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 1 час

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 1 час

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 2 часа

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Не е ясно колко точно са били бегълците, всички са хванати и няма повече на свобода

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

Дяволското гърло - Есента на демона

Пореден зловещ удар на серийния убиец в „Есента на демона“

Любопитно Преди 2 часа

Какво ще се случи с Ирина – отвлечената дъщеря на Десподов?

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

На кадри се вижда как тя многократно го призовава да изкрещи "Свобода за Палестина"

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

България Преди 2 часа

В допълнение на правилата, уредени с Хагската конвенция, се въвеждат нови процедури при връщане на дете при международно отвличане

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Технологии Преди 2 часа

Той ще има три версии и се е учил от по-големите си събратя

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

България Преди 3 часа

Народните представители почетоха с едноминутно мълчание и ставане на крака паметта на жертвите

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

Свят Преди 3 часа

Поддържащата фигура на Лари Барфлай дебютира в сериала през декември 1989 г.