101

Л ейбъристкият кандидат Садик Хан стана новият кмет на Лондон, получавайки 44% от гласовете на избирателите.

Той стана първият в историята мюсюлманин, който ще управлява британската столица.

Съперникът му от Консервативната партия Зак Голдсмит събра 35% от гласовете.

Така лейбъристите за пръв път от 8 години ще имат свой човек на толкова значим пост в Англия.

"Благодаря ти, Лондон. Това е най-великият град на света. Гордея се с него. Осъзнавам надеждата и доверието, което ми оказвате с този избор", заяви Садик Хан.

"Израснах в общинско жилище, недалеч оттук. Тогава, не съм си и представял, че някой като мен, може да стане кмет на Лондон. Искам да благодаря на всеки един гражданин на столицата, че днес направиха невъзможното възможно", добави още той.

Кой е новият кмет на английската столица?

Пакистанец по произход, мюсюлманин, син на шофьор на автобус. Израснал е в общинско жилище в беден квартал на Лондон и имал трудно детство.

Но след това завършил право и успявял да се превърне в първия мюсюлманин с ръководни функции в британския парламент.

"Аз съм лондончанин, британец, изповядвам исляма и съм горд мюсюлманин. Аз съм от азиатски произход и от пакистанско потомство. Аз съм баща, съпруг и дълго-изстрадал фен на Ливърпул. Аз съм всичко това", заяви Кан.

"Великото нещо на този град е, че можеш да си лондончанин от всякакво вероизповедение или от никакво такова, и ние не просто сме толерантни един към друг, а се уважаваме, приемаме и радваме един друг. Това е едно от великите неща на Лондон", каза още новият кмет на британската столица.

Победата на Хан е важна за Лейбъристите.

Както и за привържениците на оставането на Великобротания в Европейския съюз. За разлика от Садик Хан, победеният кандидат на консерваторите е сред тези, които искат страната да напусне Съюза.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@