36

К огато съпругът на Наталия Киркач-Антоненко - Виталий - е убит на фронтовата линия в борбата с Русия, тя е бременна в 13-ата седмица с дъщеря им Виталина.

Въпреки смъртта му, Киркач-Антоненко намира нов смисъл, надежда и цел с раждането на детето им.

"Детето ми сега е целият ми живот. Грижейки се за дъщеря си, в известен смисъл продължавам да се грижа за съпруга си. Това е неговото продължение. Нашето продължение."

Двойката винаги е планирала да има голямо семейство, дори след като Виталий постъпва в армията в навечерието на инвазията на Путин през 2022 г.

След една бременност, която не успява да се развие в първите дни на войната - което тя отдава на стреса от инвазията - Киркач-Антоненко и съпругът ѝ решават да замразят спермата му. В кратките му прекъсвания извън фронтовата линия тя в крайна сметка забременява с Виталина, преди в крайна сметка да успеят да извършат криозамразяването.

След смъртта му през ноември 2022 г. Киркач-Антоненко не се поколебава да продължи да използва замразената сперма на съпруга си за още едно дете.

Тя е шокирана да открие, че от правна гледна точка не ѝ е позволено да използва спермата след смъртта на съпруга си, въпреки че има неговото писмено разрешение.

Това скоро трябва да се промени.

През февруари украинският парламент прие закон, който позволява и финансира използването на замразена сперма на войници в случай на тяхната смърт. След като президентът Володимир Зеленски подпише законопроекта, той за първи път ще позволи на вдовиците на украински войници да използват репродуктивните клетки - сперматозоиди и яйцеклетки - на своите мъртви партньори, за да имат деца.

Той също така ще даде възможност на ранените войници да използват запазените си репродуктивни клетки, за да имат деца, когато техните наранявания обикновено правят това невъзможно.

Виталий се присъединява към украинските въоръжени сили в началото на пълномащабната инвазия и веднага е изпратен в гореща точка в Донецка област.

Освен това държавата ще плаща за съхраняването на тези замразени клетки в продължение на три години след смъртта на войника или войничката, като в акта за раждане на детето ще бъдат включени клаузи, в които изрично ще бъде признат починалият биологичен родител. Понастоящем държавата плаща за първоначалното замразяване на репродуктивни клетки.

Криоконсервацията е "спешен, но труден въпрос", заяви в публикация в Telegram депутатът Елена Шуляк, съавтор на законопроекта.

"Реалността е такава, че военните, чийто нормален живот и планове са прекъснати от войната, често не са имали време да оставят след себе си потомство", каза тя.

Това е закон, от който вероятно ще се възползват мнозина.

Загубите на Украйна на бойното поле са строго пазена тайна, но по официални оценки на САЩ са убити около 70 000 войници и почти два пъти повече са ранени.

Този закон може да допринесе донякъде за осигуряване на спасителна линия за семействата отвъд гроба.

Киркач-Антоненко планира да използва спермата на съпруга си, за да има поне още едно дете: другарче за игра за Виталина. Това е, което съпругът ѝ е искал, казва тя.

"Той се бореше за надеждата, че ще имаме семейство", казва Киркач-Антоненко за Виталий.

Защитата на шанса на войниците да имат семейства отдавна е в съзнанието на някои украинци.

Ирина Фескова, лекар по репродуктивна медицина в репродуктивния център "САНА МЕД" в Харков, предлага безплатно замразяване и съхранение на репродуктивни клетки за войници още от първите месеци на пълномащабната руска инвазия през 2022 г.

"Това е нашият принос за победата и за репродуктивното бъдеще на Украйна", казва Фескова пред CNN.

Възможните наранявания на репродуктивните органи на войниците и травмите, влияещи на качеството на спермата, правят криосъхранението на репродуктивни клетки целесъобразно, каза тя пред CNN, споменавайки твърденията за кастрация.

Фескова заяви, че интересът към криоконсервацията сред войниците е нараснал след 2022 г. - от шепа преди до десетки хора годишно. Тя каза, че в момента в нейната клиника се съхраняват сперматозоиди от десетки военнослужещи, докато в други клиники има стотици проби.

"Достойно дете на Украйна"

Макар че криоконсервацията може и да не е тема табу в Украйна, тя със сигурност е новаторска, получила ново значение заради войната.

Лекарят по репродуктивна медицина Фескова заяви, че клиниката ѝ работи за повишаване на осведомеността за криоконсервацията - което дава резултат - но броят на хората, които са се възползвали от нея, показва, че тя все още далеч не е всеобща.

Подкрепата за криоконсервацията трябва да дойде от обществото, казва пред CNN един войник с повиквателен знак "Iron".

"Трябва да има окуражаващо послание от страна на обществото, че е необходимо да се прави това, че е нормално", каза той.

"Вие сте добър войник, показали сте, че сте достоен син или дъщеря на Украйна, така че оставете потомци", добави той.

"Желяз" отлага плановете си и тези на съпругата си да създадат семейство, когато се присъединява към войската след инвазията през 2022 г. Макар да харесва идеята за криоконсервация, той е помолил съпругата си да намери щастие и семейство с друг мъж, ако се случи най-лошото.

"Ние сме на фронта не заради себе си, а заради бъдещето, заради нашите потомци", казва той.

Понастоящем повечето клиенти на лекаря по репродуктивна медицина Фескова са мъже, но тя очаква с напредването на войната все повече жени да избират криоконсервация.

По данни на Центъра за личен състав на въоръжените сили на Украйна от началото на войната с Русия в източната част на Донбас през 2014 г. броят на жените в украинските въоръжени сили на военни и цивилни длъжности се е увеличил с 20%.

Тъй като украинската армия е премахнала всякакви ограничения за назначаването и службата на жени войници на всички позиции (включително бойни), жените са изложени на по-голям риск от всякога от смърт и нараняване на фронтовата линия.

Мария, 25-годишна, украински войник, обмисля възможността за криоконсервация на яйцеклетките си сега, след като законът е приет.

В момента тя е в отпуск по майчинство, а съпругът ѝ също служи във въоръжените сили.

"Живеем в много несигурно време и със съпруга ми обмисляме да имаме второ дете по-късно. Искаме да имаме тази възможност, ако нещо се случи", казва тя за криоконсервацията.

"Това е спомен, почит към тези загинали герои, които защитават страната. Те имат правото и достойнството да се преродят в своите деца", каза тя.

С цивилните и военните загуби и бежанците в чужбина Украйна има, според нея, "демографски проблем".

Съпругът на Киркач-Антоненко Виталий, доброволец в местна отбранителна единица преди нахлуването през 2022 г., който се записал в армията седмица преди нахлуването на Путин, ѝ казал, че някак си е знаел, че няма да оцелее във войната.

"Знаех характера му, че ще спасява хората, няма да се крие, беше много позитивен, героичен", казва тя за съпруга си.

С дъщеря си Виталина - а може би и с още деца в бъдеще - тя каза: "В известен смисъл той сякаш е още жив, животът му продължава, има деца, нещо съществува след смъртта му. Не е така, сякаш човекът просто е изчезнал, бил е погребан и забравен."

Тъй като украинците се борят за живота на страната си, ражданията, станали възможни благодарение на този нов закон, предвещават ново бъдеще, макар и оцветено с тъга.

"Това е радост", казва Киркач-Антоненко, "радост през призмата на скръбта".

Коментари 36
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

36 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 2 минути

Заплатата на служебния министър-председател пост пък е в размер на 11 000 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 9 минути

Към момента по магистралата се пропускат само тирове, а трафикът на автомобили е пренасочен през Владая

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 2 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 3 часа

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 3 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 5 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 7 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 7 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 8 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 8 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 8 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 8 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 9 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 16 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 16 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон