187

С поред израелски източници най-малко 200 души са загинали, а повече от 1100 са били ранени в Израел при голямото изненадващо нападение, предприето днес от Хамас от ивицата Газа, предаде ДПА.

В ивицата Газа при израелските ответни удари са загинали най-малко 232 души и са били ранени близо 1700 души, става ясно от информация на палестинското министерство на здравеопазването.

Палестинската военна групировка "Хамас" днес изстреля 2200 ракети по Израел, с което постави началото на ден на насилие.

По данни на израелската армия въоръжени палестинци също така са нахлули в Израел по суша, море и въздух. Тази вечер те все още продължават да водят тежки сражения с израелски войници на около двадесетина места.

Палестинската ислямистка групировка "Хамас" днес извърши най-голямата си атака срещу Израел от години насам. Групировката твърди, че е пленила десетки заложници в изненадващото си нападение, съчетаващо навлизане в Израел на въоръжени бойци и ракетни удари от Газа, предаде Ройтерс.

Израел заяви, че подкрепяната от Иран групировка му е обявила война и израелската армия потвърди, че води сражения с палестински бойци в няколко израелски града и военни бази близо до Газа. Премиерът Бенямин Нетаняху се зарече да отвърне на удара.

Израелската телевизия „Ен12 Нюз“ (N12 News ) съобщи, че най-малко 100 израелци са били убити. Фотограф на агенция Ройтерс е видял множество тела, лежащи по улиците на град Сдерот в южната част на страната.

Mинистъра на енергетиката на Израел Йизраел Кац преустанови доставките на електроенергия за територията на ивицата Газа.

Нетаняху: Ние сме във война и ще победим

"Подписах заповед, с която нареждам на компанията доставчик на електроенергия да спре доставките на електроенергия за ивицата Газа. Това, което беше до сега, вече няма да бъде същото", написа той на страницата си в социалната мрежа X.

Израелските военни заявиха, че са отговорили с въздушни удари в Газа, където очевидци съобщават, че са чули силни експлозии и има множество убити и ранени. Те добавиха, че военноморските сили са убили десетки палестински бойци, които се опитвали да проникнат в Израел по море.

Палестинските здравни власти казаха, че при въздушните удари в Газа са били убити 198 палестинци. Организацията "Лекари без граници" заяви, че медицинска сестра и шофьор на линейка са сред загиналите при израелските удари, които са засегнали и две болници в Газа.

"Хамас" обяви началото на "военна операция" срещу Израел

Заместник-ръководителят на "Хамас" Салех Арури заяви пред "Ал Джазира", че групировката държи голям брой израелски пленници, включително висши официални представители. Според него "Хамас" разполага с достатъчно пленници, за да накара Израел да освободи всички палестинци в своите затвори.

Междувременно израелски въздушен удар е изравнил със земята висока сграда в центъра на Газа, предаде Асошиейтед прес. В 14-етажната сграда живеели десетки семейства. Но в нея се помещавали и офиси, свързани с групировките "Хамас" и "Ислямски джихад". Израел предупредил жителите 10 минути преди да разруши сградата, която е била евакуирана. Няма пострадали.

Абу Обейда, говорител на военното крило на "Хамас", обеща суров отговор. "Тел Авив трябва да стои на един крак и да чака нашия разтърсващ отговор", заяви той.

Ескалация на напрежението между Израел и Палестина

Лидерът на палестинската ислямистка групировка "Хамас" Исмаил Хания, каза на арабските страни, че Израел не може да им осигури никаква защита, предаде Ройтерс. В своя реч днес Хания каза още, че въоръжените палестински фракции възнамеряват да разширят продължаващата битка в Газа и да я разпространят на Западния бряг и в Йерусалим. "Битката се премести в сърцето на "ционисткото образувание", заяви той.

Специалният координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес Тор Венесланд изрази силно безпокойство за цивилното население в Израел и Газа. "Това е опасна пропаст и аз призовавам всички да се отдръпнат от ръба", заяви той.

"Хамас" заяви, че нападението е било продиктувано от по думите на групировката ескалиралите нападения на Израел срещу палестинците на Западния бряг, Йерусалим и срещу палестинците в израелските затвори.

Палестина изстреля от ивицата Газа десетки ракети към Израел

Нападението представлява безпрецедентно проникване в Израел на неизвестен брой въоръжени членове на "Хамас" от ивицата Газа, и е най-тежкият удар за Израел в конфликта с палестинците след самоубийствените атентати по време на Втората интифада преди около две десетилетия, посочва Ройтерс.

Военната групировка "Ислямски джихад" заяви, че се е присъединила към нападението и държи в плен няколко израелски войници. На кадри от видео, публикувано в профила на "Хамас" в Telegram, се вижда как бойци на групировката измъкват израелски войници от танк. Израелските въоръжени сили потвърдиха, че техни войници и командири са били убити, както и че има попаднали в плен военни и взети за заложници цивилни израелци, но отказаха да предоставят повече подробности.

Израелските медии съобщиха за престрелки между групировки на палестински бойци и силите за сигурност в градове в южната част на страната. Началникът на израелската полиция заяви, че има "22 активни сцени" в южната част на Израел.

Какво представлява палестинското движение "Хамас"?

"Сражаваме се на 22 места", заяви военният говорител Даниел Хагари. "Няма селище в Южен Израел, в което да нямаме сили", добави той. "Има селища, които са прочистени от терористи, но искаме да завършим допълнителен оглед на района, преди да обявим това", добави Хагари.

В Газа хората се втурнаха да купуват стоки в очакване на продължителен конфликт. Някои се евакуираха от домовете си и се отправиха към убежища.

Мироопазващи сили на ООН в Южен Ливан заявиха, че са засилили присъствието си в зоните на операциите си в близост до ливанската граница с Израел, тъй като съществуват опасения от разпространение на насилието.

Световни реакции на ескалацията на напрежението между Израел и "Хамас"

Коментари 187
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

187 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 1 час

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 1 час

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 3 часа

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 3 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 4 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 5 часа

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 5 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 6 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 6 часа

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 6 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 7 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 8 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 9 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 9 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 9 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той