49

Палестинската ислямистка групировка "Хамас" днес извърши най-голямата си атака срещу Израел от години насам. Не закъсняха и световните реакции на ескалацията на напрежението между Израел и "Хамас".

ЕС осъжда недвусмислено атаките на "Хамас" срещу Израел, заяви дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел, предаде Франс прес.

"Следим с безпокойство новините, идващи от Израел. Осъждаме недвусмислено атаките на "Хамас". Това ужасяващо насилие трябва да бъде прекратено незабавно. Тероризмът и насилието не разрешават нищо", заяви Борел в послание в Х. "ЕС изразява солидарността си с Израел в тези трудни моменти", допълни той.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също осъди остро атаките срещу Израел, извършени от ивицата Газа, предаде ДПА. 

"Силно осъждам безразборните атаки, предприети срещу Израел и неговия народ тази сутрин с цел всяване на терор и пораждане на насилие срещу невинни граждани", коментира Мишел в X. "В мислите си съм с всички жертви", допълни той и изрази солидарността на ЕС с израелския народ в този ужасяващ момент.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви също в X, че нападението срещу Израел "е тероризъм в най-подлата му форма". Тя добави, че "Израел има право да се защитава от такива отвратителни нападения", предаде Асошиейтед прес.

Ескалация на напрежението между Израел и Палестина

Германия също осъди категорично терористичните атаки, идващи от Газа срещу Израел, заяви германският външен министър Аналена Бербок, предаде Франс прес. Тя каза, че Германия е напълно солидарна с Израел и с неговото право, гарантирано от международното законодателство, да се защитава срещу тероризма.

Германският канцлер Олаф Шолц изрази солидарност с Израел след масираната сутрешна атака на "Хамас" срещу еврейската държава, предаде ДПА.

"Ужасяващи новини досигат до нас от Израел", заяви Шолц. "Дълбоко сме шокирани от ракетния обстрел от Газа и от ескалацията на насилието. Германия осъжда тези атаки на "Хамас" и застава на страната на Израел", написа канцлерът в X.

Атаката на "Хамас" срещу Израел: Трупове по улиците, експлозии и пленени хора

Франция осъжда с най-голяма твърдост терористичните атаки срещу Израел, се казва в изявление на френското министерство на външните работи.

Париж изразява пълната си солидарност с Израел и с жертвите на тези атаки и потвърждава отново отхвърлянето на тероризма и привързаността си към сигурността на Израел, се казва в изявлението.

Френският президент Еманюел Макрон в изявление в Х също осъди твърдо терористичните атаки, поразяващи Израел, и изрази пълната си солидарност с жертвите и с техните семейства, предаде Ройтерс.

Какво представлява палестинското движение "Хамас"?

Италия подкрепя правото на Израел да се защитава срещу бруталната атака, която се извършва на нейна територия, пък се казва в изявление на италианското правителство, предаде Франс прес.

Рим осъжда с най-голяма твърдост терора и насилието, които сега се извършват срещу невинни цивилни. "Терорът няма да надделее никога. Ние подкрепяме правото на Израел да се защитава", се казва в изявлението.

Великобритания осъжда ужасяващите атаки на "Хамас" срещу Израел, предаде Франс прес, като се позова на изявление на британския външен министър Джеймс Клевърли.

"Великобритания ще подкрепя винаги правото на Израел да се защитава", допълни министърът в Х.

Испанският министър на външните работи Хосе Мануел Албарес също осъди атаките от ивицата Газа срещу Израел, които нарече терористични и изрази солидарността на Испания с жертвите на това нападение, предаде Ройтерс.

"Хамас" обяви началото на "военна операция" срещу Израел  

Украйна заяви подкрепата си за Израел в нейното право да се защитава и осъди твърдо терористичните атаки, които са в ход срещу еврейската държава, в това число и изстрелването на ракети срещу цивилни в Йерусалим и Тел Авив, се казва в изявление на украинското министерство на външните работи.

"Изразяваме нашата подкрепа за Израел в нейното право да се защитава и да защитава народа си", се допълва в тХта.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също осъди терористичната атака по Израел, предаде Ройтерс.

В изявление в Telegram той каза, че Израел има право да се защитава и това не боже да бъде подложено на съмнение.

"Всеки, който прибягва до терора, извършва престъпление срещу света. Всеки, който финансира терора, извършва престъпление срещу света", каза още Зеленски в съобщение в друга социална мрежа X.

"Светът трябва да остане единен и солидарен, така че терорът да не се опитва да разбие или да завладее живота където и да е и в който и да е момент", допълни той.

МВнР: Няма данни за пострадали българи при атаките по Израел

САЩ категорично осъждат ужасяващата атака на терористите от Хамас срещу Израел, заяви американският президент Джо Байдън, цитиран от Ройтерс.

От изявление на Байдън, публикувано на уебсайта на Белия дом, става ясно, че президентът на САЩ е провел телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху и го е уверил в готовността на Вашингтон да окаже всякаква подкрепа на израелското правителство и на народа на Израел. 

Освен това Джо Байдън призова всички останали страни и организации, които са враждебно настроени срещу Израел, да не използват ситуацията, създала се вследствие на атаката на "Хамас".  

Подкрепата на моето правителство за сигурността на Израел е непоклатима и неизменна, подчерта Байдън.

По-рано Белият дом съобщи, че президентът Байдън е бил информиран от съветниците си по въпросите на националната сигурност за "ужасните терористични атаки на "Хамас" срещу Израел и че американският лидер следи ситуацията.

"Съединените щати категорично осъждат ужасните атаките на терористите от Хамас срещу Израел, които включват и нападения срещу цивилни", се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че оглавяваното от него министерство ще гарантира, че Израел разполага с всичко, от което има нужда, за да отвърне на терористичното нападение и за да "защити цивилните от сляпото насилие и тероризма".  

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан недвусмислено осъди атаките терористите от палестинската ислямистка групировка "Хамас" срещу израелски цивилни и изрази твърдата подкрепа на САЩ за правителството и народа на Израел, предадоха световните агенции.

Съливан е разговарял и с израелския си колега Цачи Ханегби и двамата ще останат в тесен контакт във връзка със събитията в Израел.

Пентагонът пък заяви, че САЩ ще работят, за да гарантират, че Израел има всичко необходимо, за да се защитава, предаде Ройтерс, като цитира американския министър на отбраната Лойд Остин.

"В идните дни министерството на отбраната ще работи, за да гарантира, че Израел има онова, от което се нуждае, за да се защитава и за защитава цивилните от безразборното насилие и тероризма", се казва в изявление на Остин.

Палестина изстреля от ивицата Газа десетки ракети към Израел

Канада също заяви, че "категорично осъжда терористичната атака срещу Израел" и че "напълно подкрепя Израел и правото на Израел да се защитава", предаде Франс прес, като се позова на канадския премиер Джъстин Трюдо.

Емисарят на ООН за Близкия изток осъди "отвратителните" атаки на "Хамас" срещу Израел, предадоха световните агенции.

"Тези събития предизвикаха ужасяващи сцени на насилие", заяви Том Венесланд. Той каза, че поддържа близък контакт с всички страни, за да поиска от тях да защитават цивилните.

Малта призова за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН относно ескалацията на конфликта между Израел и палестинците и то може да бъде насрочено за утре, предаде Ройтерс.

НАТО решително осъди атаките на Хамас по Израел, съобщи говорителят на алианса Дилън Уайт в X. В изявлението се припомня, че Израел е партньор на НАТО.

Нетаняху: Ние сме във война и ще победим

Русия призова за сдържаност след атаките на "Хамас" срещу Израел, предаде Франс прес.

"Ние сме в контакт с всички сега. С израелците, с палестинците и с арабите", заяви Михаил Богданов, заместник-министър на външните работи и емисар на Кремъл за Близкия изток и Африка.

Москва, която е близка едновременно и с Израел, и с палестинския лагер, заяви, че е изненадана от това влошаване на напрежението. 

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова призова за прекратяване на огъня незабавно и изрази най-силното си безпокойство след офанзивата на "Хамас" срещу Израел, предаде Франс прес.

"Призоваваме палестинската и израелската страна незабавно да прекратят огъня, да се откажат от насилието и да покажат нужната сдържаност", се казва в изявление на Захарова.

Египет предупреди за сериозните последствия от ескалацията в Израел, предаде Ройтерс. В изявление на египетското министерство на външните работи се призовава за максимална сдържаност и за избягване на излагане на цивилните на по-нататъшна опасност.

Денков и Радев осъдиха атаките на "Хамас" над Израел

Индия заяви, че е солидарна с Израел, предаде Франс прес.

"Дълбоко съм шокиран от информациите относно терористичната атака в Израел", написа индийският премиер Нарендра Моди в Х. "Ние сме солидарни с Израел в тези трудни моменти", допълни той.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова Израел и палестинците към сдържаност и да избягват враждебни действия, които могат да влошат ситуацията, съобщи Ройтерс.

„Ние призоваваме всички страни към сдържаност. Те трябва да се въздържат от агресивни действия“, каза Ердоган на конгреса на своята Партия на справедливостта и развитието в Анкара.

Бразилия ще свика извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради атаката срещу Израел

Гърция и Кипър осъдиха категорично масираното нападение с ракети, които тази сутрин извърши палестинското движение Хамас.

„Безусловно осъждаме терористичните нападения срещу Израел. Израел има право на самозащита“, заяви гръцкият министър на отбраната Никос Дендиас, цитиран от АНА-МПА.

В съобщение на гръцкото външно министерство в платформата Х се казва, че „Гърция стои на страната на Израел и изразява дълбоко безпокойство от тази недопустима ескалация на насилието“.

Кипърското министерство на външните работи и посолството на Кипър в Израел също осъдиха нападението. В публикация в Х министерството осъжда „ужасяващото проникване на терористи от Хамас от Газа в Израел и хилядите безразборни атаки с ракети срещу цивилни“, предаде КНА.

Япония остро осъжда изстрелването на ракети и трансграничните атаки на "Хамас" и други палестинци срещу израелска територия, заяви японското министерството на външните работи. Япония призовава всички страни да проявят максимална сдържаност, се казва още в изявление на ведомството.

Коментари 49
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

49 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 1 час

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 1 час

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 2 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 3 часа

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 3 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 5 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 7 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 7 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 8 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 8 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 8 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 8 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 9 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 16 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 16 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон