Как почиват хората по света
Източник: ЕПА/БГНЕС
1

Лятната почивка не винаги е еднаква - гърците трябва да ходят при баба, американците нямат документи за пътуване в чужбина. А защо чехите изпращат полицаи в Хърватия?

След като кризата удари и бюджетите за отпуски, баба на село отново е желана ваканционна дестинация, поне в Гърция. Въпреки че гърците имат 30 дни отпуск годишно, много хора в почти фалиралата държава не могат да си позволят големи пътувания. Местните плажове обаче винаги са на разположение.

Тежкото икономическо положение в Европа променя някои ваканционни навици и много хора си остават у дома.

Това обаче не важи за всички страни, а някои държави по света дори печелят от кризата, сочи проучване на ДПА в над 15 държави.

На лукс в Германия продължават да се наслаждават най-вече туристите от Швейцария. Според Германската туристическа централа швейцарците често наемат стаи в хотели с четири или пет звезди. Помага им силният швейцарски франк, който заедно със слабото евро предлага на швейцарците сравнително ниски цени.

Сред чуждестранните дестинации от две години на мода е и Германия. По-младите швейцарци, когато не се наслаждават на родните красоти, се насочват и към Италия, Франция и САЩ.

За бразилците лятото започва едва в края на декември. След това обаче ги очакват 2000 плажа по 8000-километровото крайбрежие. Изгодните обменни курсове през последните години примамват все повече хора към САЩ и Европа.

Желана цел е и атлантическият остров Фернандо де Нороня, разположен на около 400 км от североизточния бряг на страната.

Архипелагът, който вече не е слабо известно място, е защитена природна зона с кристални води и рай за гмуркачите и търсачите на спокойствие.

Въпреки обменните курсове много граждани на САЩ предпочитат да почиват в собствената си страна. Имат основателна причина - едва една трета от американските граждани имат валиден паспорт, посочва телевизия Си Ен Ен.

Така че най-предпочитаната ваканционна цел е известният с тематичните си паркове град Орландо, Флорида, установява автомобилният клуб American Automobile Association след анализ на данните от над 53-те си милиона членове.

На второ място е мексиканският Канкун, следван от Хонолулу на Хаваите. Едва след това се нареждат цели като Лондон и Рим, а Германия е извън челната десятка. Напоследък расте популярността на Китай.

Сред италианските отпускари 80% предпочитат да останат в страната и да се радват на родните плажове, но това е свързано и с икономическото положение на Италия.

Все пак от много години се наблюдава тенденция да се спестява от отпуски и да се остава у дома. Според хотелиерското сдружение Federalberghi едва 15 % планират пътуване в чужбина.

Чехите пък изпращат дори полицаите си към Хърватия, а чешките граждани щурмуват хърватското адриатическо крайбрежие. Във ваканционните бастиони Оми и Шибеник това лято осем чешки униформени ще помагат на хърватските си колеги.

Според туристическия бранш въпреки кризата почти 50% от чехите ще почиват в чужбина, само че за средно девет вместо десет дни. В самата Чехия пък в масов феномен се превръщат водните спортове - все по-често има оплаквания от тълпите по езера и реки.

Дания има крайбрежна ивица от близо 7000 км. Съответно любимото място за лятна почивка на датчаните е до водата и е направено от дърво - ваканционните вили. Независимо дали собствени, наети от приятели или в конкуренция с германските летовници за най-хубавите местенца по брега на Северно море.

Когато пък вали твърде дълго и стане неприятно студено, от малката страна с 5,5 млн. жители се разлива вълна от резервации в последната минута. Обикновено датчаните се насочват най-вече към Испания и Франция. Германия обаче също е приказна дестинация, казва Карлос Виларо Ласен от Съюза на туристическите бюра.

В България, най-бедната страна в Европейския съюз, хората имат щедри отпуски - през 2012 г. освен полагащите се по закон 22 официални празнични дни хората са имали и поне по 20 дни отпуска.

От май до края на септември цари време на ваканциите с множество "дълги уикенди". Тук местните почиващи се насочват към международно известни курорти на Черно море като Златни пясъци и Слънчев бряг.

Планинарите и природолюбителите пък предпочитат лятото в зимните курорти Боровец, Банско и Пампорово.

Югоизточна Азия не може да се похвали с щедри отпуски. Самата дума "отпуск" е чуждестранна. Само около празници като Водния празник, китайската Нова година, Празника на светлината или в края на свещения месец на пости Рамазан хората могат да си вземат почивни дни и да посетят роднините.

Французите разполагат с близо два месеца лeтен отпуск накуп, но въпреки това не гледат надалеч. Отново за мнозина собствената страна е ваканционна цел №1. Защото е по-изгодно, а понякога - и защото чуждите езици са проблем.

Силно търсене има за почивки на Лазурния бряг, а който предпочита уюта, се оттегля във вила в провинцията. Извън страната най-предпочитаните цели са Великобритания и САЩ, най-вече Ню Йорк.

В Аржентина най-много почиващи се устремяват към Мар дел Плата на крайбрежието на Атлантическия океан, където през лятото (през януари и февруари) броят на жителите скача от 620 хил. до 1,5 млн. души.

Много семейства наемат апартамент или къща на брега за две до четири седмици. За синдикалните членове има и специални оферти - много обединения предлагат на членовете си изгодни престои в собствени или наети хотели в Мар дел Плата и други курорти.

Близо един милион души годишно правят кратко посещение на водопадите Игуасу.

Португалците се разполагат удобно по балконите. В Португалия множество малки ваканционни дестинации усещат кризата, тъй като хората все повече предпочитат да си останат вкъщи, въпреки че двата най-големи града - Лисабон и Порто - са близо до брега.

Който има пълен портфейл, според данни на туристическите съюзи, се насочва към Бразилия или към европейски столици като Лондон и Париж.

Австрийците също предпочитат родната си страна: топ-дестинации са езерата в Кернтен, Залцкамергут и Тирол. Там хората плуват, обикалят из планините и все по-често се катерят.

Когато пътуват в чужбина, австрийците предпочитат по-близки страни като Хърватия и Италия. Сред по-далечните предпочитани са Гърция и Турция, където ваканционната програма е посветена най-вече на плажа.

За германците любима ваканционна цел е Испания, която се радва на силен интерес и от собствените си граждани. Предпочитани курорти са Лорет де Мар на Коста Брава, Оревиеха и Бенидорм на Коста Бланка, Марбейя и Торемолинос на Коста дел Сол, както и Балеарските острови с Майорка и Ибиса, но и Канарските острови.

С 22 неработни дни 14 официални празника свободното време на испанците е колкото на германците.

Южна Африка предлага 21 дни отпуск, който най-често трябва да се вземе наведнъж. Според ново изследване повече южноафриканци остават в страната, което не е изненадващо при красивите й плажове и национални паркове.

Почти 50% от всички отпуски се вземат през декември - първият истински летен месец.

В Полша училищата са затворени през целите юли и август, в някои дни изглеждат опустели и търговските и административни райони.

Традиционни отпускарски цели са Балтийско море и Мазурските езера, а летните столици на Полша са Сопот и Миколайки. Традиционният отпуск с риболов и събиране на гъби в мазурските гори обаче вече не е достатъчен за хората с по-високи доходи, които все по-често обикалят ваканционните кътчета по Средиземно море. 

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 24 минути

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 33 минути

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 1 час

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 2 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 2 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 2 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 3 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 3 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 3 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 3 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 4 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 4 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 4 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 4 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 4 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"