Футболфутболфутболфутболфутболфутболфутб
Германия-Англия, 2010: След шут на англичанина Лампард топката се удря в напречната греда, тупва зад голинията и тогава германският вратар я хваща пред линията...   
Източник: ЕПА/БГНЕС
2
Един месец светът беше футбол. Световното първенство прикова планетата към екраните - и както винаги, зад организацията, играта и резултатите се очертаваха пристрастията и проблемите на света ни. На това първенство с изключителна настойчивост бе поставен и един, на пръв поглед, вътрешен, организационен за футбола проблем - съдийството.

Във вътрешни и международни шампионати съдийството винаги е било критикувано, но този път, с отменения гол на Англия срещу Германия и с признатия (въпреки очевидна засада) гол на Аржентина срещу Мексико, гласовете за инсталиране на видеокамери, по чийто запис да се коригират съдийските отсъждания, станаха толкова настоятелни, че дори Сеп Блатер обеща ФИФА да помисли по въпроса.


Тук ще цитираме един блог на бивш френски футболист, който разглежда въпроса в малко неочаквана светлина.

Всички телевизии показаха отменения гол на Германия срещу Англия през 1966 г. Така е, видеото служи и на тези, които не са били родени или са забравили - и всички хорово закрещяха „Скандал! Защо 40 години по-късно видеото още не е влязло във футбола?"

Хубаво! Да приемем видеоотсъждането! Но как, в какви положения, в кой момент и за каква степен на нарушения, с какви технически и финансови средства, при кои състезания, на кои континенти, за кои групи, в кои мачове? При кои положения да го използваме?

Може би, за да се види влязла ли е топката, има ли засада или не, има ли дузпа, симулира ли даден играч? Или може би, за да четем по устните му, в случай че казва „да ти е... мамата"?

Защо не? Борците за видеоотсъждане не отговарят на тези въпроси, те просто не знаят отговорите. Видеото е измислен образ, също както и мигновеното отсъждане на съдията, то ще бъде подлагано на злонамереността на едни и на интерпретирането на образите от други.

В един мач се получи ситуация, в която съдията отсъди дузпа. При видеозаписа се оказа, че при нормална скорост дузпа има, при забавен каданс дузпа няма.

На кое трябва да вярваме повече - на човешкото око или на видеото? Трябва ли, в името на техническия прогрес, да се доверим на един изкуствен образ, образ, който не съществува. Трябва ли да се доверим на окото на една камера, какво говоря, на окото на 20 или 30 камери? Или да се доверим на отсъждането на едно човешко същество, което, естествено, може да сгреши?

Ще кажат някои, че в ерата на интернет и на джиесемите техническият прогрес трябва да влезе и във футбола, за да спаси съдиите. Това е архаичен и отдавна ненужен дебат.

За да бъдат спасени съдиите, единственото истинско средство е да се спре този дебат и в същото време да се спрат прожекциите на забавен каданс върху гигантските екрани по стадионите.

Но именно това телевизията не ще да направи - защото футболът е теле-визуален спектакъл, а телевизията не понася мъртво време.

Така че, за да задоволи зрителя, ФИФА промени правилата: вратарят вече не може да хваща топката с ръка, когато му е върната от съотборник; разположиха се много топки около игрището, вратарят може да бяга с топката в ръка, правилото за засадата бе изменено, за да облагодетелства атаката, допълнителното време бе увеличено...

Всичко се прави, за да се ускори ритъмът; и все не изглежда достатъчно. И най-малкото мъртво време бива запълнено със забавени кадри, гросове върху треньора или резервната скамейка, анализ на специалист на забавен или стопкадър...

А съдията е човешко същество, той всъщност има нужда авторитетът му да бъде утвърждаван, неговите решения да бъдат подкрепяни. Той има право на грешка.

Щом искаме да премахнем грешката, значи искаме да се лишим от силните емоции, присъщи на драматургията на спектакъла - гневът, бунтът, тъгата на едната страна, радостта и щастието на другата.

Всъщност, да, футболът е несправедлив спорт, и слава Богу! Да го правиш справедлив, е тъжна работа. Грешката е част от играта, както и случайността или късметът.

Усилията да се изкорени от тази игра всякаква грешка са напразни и противоречащи тъкмо на играта. Ако играта няма право на грешка, какво пространство ни остава за дишане?

А по повод катастрофалното представяне на родината му и оглушителните скандали във френския отбор, разкриващи изключително просташко ниво на отношенията между футболистите, той пише лаконично:

Футболът си е футбол - и нищо друго. Вярно е, че без играчи футболът не може, всичко останало обаче е необходимо само на футболната икономика. Нашият занаят е да играем футбол, обучавани сме да играем футбол и поне на най-добрите от нас се плаща, за да развличат нацията. Вярно е, че в момента развлечението е лошо.

Футболистите не са професионалисти в представянето на страната. Те нямат никакво задължение да бъдат пример на по-младите, те нямат никакво задължение да се бият за честта на страната.

Всъщност, кой може да прави това на тази възраст - 20 или 25 години? Те произлизат от бедните квартали, често няма какво друго да правят. Измъкват ги от тази действителност на 12-13-годишна възраст и ги вкарват в школи, където ги формират и форматират - в тази възраст нормалното момче живее с родителите си и всяка вечер майка му го завива.

Те изскачат на повърхността, когато са вече възрастни, напълно откъснати от реалния живот. Защо трябва да искаме толкова много от тях? Общество, в което футболистът става за пример, превръща се в модел за младежта, не е ли болно общество?

Колко бивши български футболисти биха се подписали под тези редове? Така или иначе, ФИФА очаква за периода 2007-2020 г. приходите й да надхвърлят разходите с около 900 млн. евро, така завършва публикацията в бр. 26 на седмичника "Култура".

------------------------------
Междувременно ФИФА призна за три неправилно зачетени гола на Мондиал 2010.

Всичко за Мондиал 2010 - на sportni.bg/worldcup2010
Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 7 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности