52

Н ародната певица Валя Балканска може да претендира за права, ако във филма Тomorrowland – "Утреландия", е използвано именно нейно изпълнение на песента "Излел е Дельо хайдутин". Това съобщава пресцентърът на Министерството на културата (МК) по повод на публикации и запитвания на журналисти, след като стана ясно, че прочутата песен е попаднала в саундтрака на касова холивудска продукция.

Ако е направен изцяло нов запис и в саундтрака на филма не се използва изпълнението на българската певица, за права не могат да претендират нито изпълнителят, нито продуцентът на звукозаписа, се посочва в съобщението.

Експертите от Дирекцията "Авторско право" на МК се опитват да изяснят случая със съдействието на двете дружества за колективна защита на авторските и сродни права - "Музикаутор" и "Профон", защото в медиите се появиха и противоречиви твърдения, а в някои от публикациите се посочва, че самата песен не е във филма, а е използвана само в трейлър към него, се отбелязва в съобщението.

Припомня се, че по принцип фолклорната музика не е обект на авторскоправна защита, защото авторите й са неизвестни и такива произведения могат да се обработват свободно, както и да се използват фрагменти от тях за създаване на нови произведения.

Така че в случая няма нарушени авторски права - поради факта, че те не се защитават по закон.

Междувременно Томас Бергерсен – авторът на част от музиката на холивудския блокбастър с участите на Джордж Клуни и Хю Лори, се извини на Валя Балканска, че е ползвал без позволение нейната песен "Излел е Дельо хайдутин" в нов аранжимент, съобщи БНТ. Изпълнението звучи и в официалния трейлър на филма, тръгнал по кината в САЩ на 25 май.

Норвежкият композитор написал в писмо до държавната телевизия, че много харесал изпълнението и опитал да купи правата му. Бергерсен изпратил писмо до Мистерията на българските гласове, за които смятал, че държат правата, но не получил отговор.

"Помислил е и това е била неговата грешка, че песента е т.нар "пъблик домейн", тоест са изминали повече от 60 години от смъртта на изпълнителя", поясни по БНТ българският композитор Георги Стрезов, който е работил с Бергерсен по други проекти в България.

Норвежкият композитор е изразил готовност да се срещне с Валя Балканска и двамата да изяснят недоразумението.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@