40
Пе етник на американския певец и композитор Рони Джеймс Дио (ronniejamesdio.com) бе открит в Алеята на рока в Каварна.

Вокалистът на "Елф", "Рейнбоу", "Блек Сабат", "Дио", който си отиде от този свят през май 2010 т.г., радваше публиката на сцената на "Каварна рок фест" и на новогодишни тържества в градчето.

"Рони ми липсва страшно много! Той е най-великият глас в рока и метъла. Неговата музика и магия никога няма да умрат. Концертите му в Каварна бяха едни от най-големите благодарение на вас - неговите фенове", каза при откриването работилия с Дио барабанист Саймън Райт.

"Паметникът е невероятна признателност към Рони. Всеки ден с него беше магически, той разпръскваше позитивна енергия. Предаваме големите благодарности на неговата съпруга Уенди за това, което сте направили", заяви мениджърът на певеца Стив Минарди.

"Дио беше голяма личност, с голямо сърце", каза кметът на Каварна Цонко Цонев, инициатор на големите рокаджийски празненства.

Рокаджии от страната и фенове от клуба на Дио в Гърция положиха цветя и си направиха снимки пред паметника.

Автори на мемориала, изграден с дарителска акция, са Александър Петров и Красимир Кръстев-Ломски. Бронзовата фигура е върху скала в характерна поза на поклон пред публиката. Паметникът е висок над два метра и тежи 250 кг.

За авторите му Дио е лирически герой, дал много на световната рок култура.

Скулпторите и кметът Цонков смятат, че Алеята на рока ще стане уникална визитка на Каварна.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@