Зимата продължава да вилнее на Балканите, в Европа, в Япония...
Зимата продължава да вилнее на Балканите, в Европа, в Япония...   
Източник: ЕПА/БГНЕС
2
Над 11 хил. души са откъснати от света заради силния снеговалеж в Сърбия, по данни на службата за борба с извънредните ситуации към вътрешното министерство на страната.

Около 6500 къщи останаха изолирани заради заснежените пътища. Изпратена е допълнителна техника за тяхното разчистване.

От студ в страната са починали шест души, а един се смята за изчезнал.

"Сибирската зима", както наричат сегашните студове, продължават на Балканите вече втора седмица. Снеговалежите предизвикаха масови проблеми в транспорта и енергоснабдяването.

(Виж галерия със снимки от зимата в Европа в сайта Sinoptik.bg)

Снежни виелици предизвикаха транспортни проблеми в Гърция и най-вече в западната част на страната - в областите Епир и гръцка Македония.

Училищата и детските градини и днес ще останат затворени заради студа, съобщават медиите.

Сняг вали и по планинските райони на полуостров Пелопонес. Властите предупреждават моторните превозни средства да бъдат оборудвани с вериги.

Студената вълна стигна и до Албания, където термометрите паднаха значително под нулата, а синоптиците предупреждават за още по-голямо влошаване на времето.

80 на сто от територията на Албания е покрита със сняг

Като цяло магистралите са проходими в зимни условия, но в северната и югоизточна част автомобилите трябва да бъдат оборудвани с вериги.

Албанският омбудсман заяви, че е настанил десетки бездомни роми в офиса си в Тирана, насочвайки вниманието към тежкото им положение, след като студовете сковаха региона, съобщава АП.

Обилните снеговалежи в Истанбул доведоха до нарушения в движението на морския транспорт, от който всеки ден се ползват хиляди жители на града.

В някои райони на Истанбул снежната покривка достига половин метър. Заради силните ветрове и ниската видимост са въведени ограничения за преминаване на кораби през Босфора.

В черноморската зона на входа на пролива стоят на котва десетки турски и чуждестранни кораби, които са принудени да чакат подобряване на метеорологичните условия.

Общинските служби полагат усилия да почистят основните пътни артерии, но въпреки това движението на автомобилите в града е сериозно затруднено.

Снеговалежите в района на Мраморно море продължават вече повече от седмица, но днес според метеоролозите се очаква да достигнат най-голяма интензивност заради настъпването от запад на нов атмосферен фронт.

Истанбул преживява най-силните студове за последните 33 години

В някои райони на страната температурите паднаха до мунис 30 градуса. Според метеоролозите в края на седмицата в района на Мраморно море се очаква затопляне и снеговалежите ще спрат.

Една жена е загинала, а нейният съпруг и двете й деца са ранени, след като лавина е паднала вчера върху къщата им близо до село Сечмен в окръг Муш, Югоизточна Турция.

Жителите на селото са копали в снега, за да спасят семейството, чиято къща се срутила. 30-годишната жена обаче е починала по-късно от получени наранявания. Анадолската агенция съобщава също, че заради паднала лавина магистралата между Битлис и Диарбекир е била затворена вчера в продължение на 10 часа.

В Полша през изминалите 24 часа студът взе още девет жертви, по данни на полицията. Повечето починали от измръзване са бездомници. От ноември досега студената зима е причинила смъртта на 67 души.

На места в югоизточната част на страната температурите паднаха до минус 32 градуса.

Днес в района на Закопане, в южната част близо до границата със Словакия, много училища са затворени заради ниските температури.

63 са жертвите на студа в Украйна до момента, съобщи днес украинското министерство на извънредните ситуации, цитирано от ИТАР-ТАСС. В повечето райони на страната тези дни температурите паднаха под минус 30 градуса.

Силният снеговалеж и студът в района на черноморския руски курорт Сочи са оставили

без електрозахранване 6000 жители на града,

без ток са и 18 планински селища и други места. Аварийни екипи се опитват да възстановят електроподаването, а пътните служби разчистват снега по шосетата.

Силен вятър през последното денонощие повали десетки дървета, повреди автомобили и отнесе покриви на сгради в грузинската столица Тбилиси. В някои райони на града скоростта на вятъра е достигала от 25 до 35 метра в секунда.

Поради силния вятър и снега в Тбилиси и други градове са зачестили автомобилните катастрофи. Много пешеходци са получили травми заради поледицата. За следващата нощ синоптиците предвиждат в Грузия температури от минус 7 до минус 17 градуса.

Силен снеговалеж парализира днес живота в Баку,

столицата на Азербайджан. Вятърът, навяванията по пътищата и заледяването затрудняват обществения транспорт. Поради неблагоприятните условия азербайджанските авиолинии отложиха някои полети.

Прогнозите са, че сняг ще вали до края на седмицата. Температурата на въздуха в Азербайджан през януари и февруари е била с няколко градуса по-ниска от обичайното. През нощта спада до минус 20, която е много рядко явление за тази страна.

Заради студа до 6 февруари са отменени и занятията в училищата. Миналата нощ 28 души са приети в болница с измръзвания, 85 са потърсили медицинска помощ. В някои райони на столицата има проблеми с електро- и водоснабдяването.

Обилни снеговалежи в редица райони на Италия

засипаха в преспи тази нощ две влакови композиции. В централния регион Романя два влака, превозващи 200 и 80 пътници, останаха блокирани за няколко часа тази нощ. Все още е трудно и положението по магистралите в много области.

Област Емилия-Романя е сред най-силно пострадалите от снеговалежите. Камионите с тегло над 7,5 т все още се движат там с ограничения. Много училища са затворени.

Летището на град Болоня спря да работи вчера на обяд и възобнови дейността си тази сутрин. Италианските железници заявиха в комюнике, че влаковете се движат по всички линии в страната, с изключение на някои централни района, където все още има трудности, като Пиемонт, Романя и Болоня.

Почти навсякъде в Италия движението по пътищата е забавено, тъй като много коли нямат специални гуми за сняг, нито вериги - студените вълни са рядкост в страната, отбелязва АФП.

Рекордно ниски температури са регистрирани на Апенинския полуостров в Алпите, по границата с Швейцария и някои други райони (до минус 27 градуса).

В Северна Япония, парализирана от силен снеговалеж,

лавина уби трима души, които се къпели в топли минерални извори, съобщи АП. Заради силните снежни бури е спрял трафикът, затворени са училищата. От края на миналата година градовете по брега на Японско море и голяма част от Северна Япония са в плен на много тежка зима.

В някои райони е паднал двойно повече сняг от обичайното. Заради снега и студа са починали 56 души, повече от 750 са ранени.

Японският премиер Йошихико Нода е свикал за днес извънредно заседание на правителството, за да се обсъди как да се помогне на населението в засегнатите райони. Там бяха пратени армейски подразделения, включително в префектура Аомори, откъдето бяха евакуирани хиляди хора.

Вижте 10-дневна прогноза за времето у нас и по света на Sinoptik.bg.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 6 минути

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 1 час

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 1 час

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 1 час

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 1 час

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 1 час

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 1 час

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 2 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 9 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 9 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 9 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 10 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 10 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 11 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.