2

К орнелия Нинова и Иван Биларев са новите изпълнителни директори на "Булгартабак Холдинг", съобщи пресцентърът на дружеството. Бяха избрани и нови членове на Управителния съвет - Дочо Карадочев, Румен Порожанов и Николай Малинов.

За председател на УС беше определен Дочо Карадочев, който към настоящия момент е изпълнителен директор на "Българска агенция за транспортно застраховане".

От постовете им на изпълнителни директори и членове на УС бяха освободени Христо Лачев и Ангел Димитров.

През април Лачев бе привлечен като обвиняем по досъдебно производство за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната системи.

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, известна повече като комисията "Кушлев", предяви иск срещу него в размер на 981 740 лв. за имущество придобито от престъпна дейност.

Корнелия Нинова е родена на 16 януари 1969 г. Дипломира се в юридическия факултет на СУ "Климент Охридски". През 1995 г. работи в Софийския градски съд като стажант-съдия, а в периода 1995-1996 г. е юрисконсулт на Столична община.

От 1996 до 1997 г. е следовател в столичната следствена служба. В периода март-август 1997 г. е юрисконсулт на БТК, а между 1997 и 2005 г. е изпълнителен директор на "Техноимекс" АД.

От септември 2005 г. до 2007 г. е зам.-министър на икономиката и енергетиката по външно-икономическата политика. От декември 2005 г. до настоящия момент е председател на Управителния съвет на "Булгартабак Холдинг"АД.

Името й придоби публична известност по време на скандала в Националното следствие преди година. Тогава следователката Татяна Шарланджиева, която по-рано бе отстранена от работа по делото за столичната топлофикация обвини шефа си Ангел Александров, че е оказвал натиск върху нея, като се е опитал да се възползва от приятелството й Корнелия Нинова.

По думите на Шарланджиева Александров искал Нинова да лобира за икономически интереси в "Булгартабак холдинг" в областта на хазарта и държавния резерв.

Тя твърдеше, че чрез нея директорът на Националното следствие е искал заместник-министърката да изнесе от "Булгартабак" документи, уличаващи в нарушения изпълнителния директор на "Булгартабак" Христо Лачев с оглед неговото отстраняване.

По отношение на Държавния резерв Александров е молил Нинова чрез Шарланджиева и Зоя Иванова, като член на междуведомствения съвет за Държавния резерв, да подкрепи решения за отблокиране на определени количества от резерва.

Александров освен това е имал и интереси в областта на хазарта. Исканията му са били за протекции при сделка за внос на машини за хазартни игри. Той трябвало да бъде извършен от фирма, за която има съмнения относно капитала й.

Десетина дни след избухването на скандала, които придоби очертанията на конфликт между Александров Румен Овчаров, по това време министър на икономиката и енергетиката, премиерът Станишев уволни Корнелия Нинова, заедно с Делян Пеевски, който беше заместник на Емел Етем в Министерството на държавната политика при бедствия и аварии.

Впоследствие срещу Шарланджиева и Нинова започна наказателно производство.

Иван Биларев е роден на 31 декември 1960 г. Завършил е Висшия селскостопански институт в Пловдив. От 1984 г. до 1987 г. е технолог, ръководител в АПК "Неврокоп", Гоце Делчев, а от 1988 до 1995 г. е зам.-председател на Съвета на директорите и зам.-директор по производствените и търговските въпроси в "Гоце Делчев-БТ".

Председател е на Съвета на директорите на "Благоевград-БТ" в периода 1995-1996 г. До 1997 г. е член на УС на "Булгартабак-Холдинг"АД и ръководител на направление "Тютюни".

От 1997 до 2005 г. е председател на УС на "Никотиана-БТ". През декември 2005 г. отново е избран за член на УС на "Булгартабак-Холдинг"АД и председател на Съвета на директорите на "София-БТ". Заема и поста директор дирекция "Тютюни" в холдинга.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@