В света без лактоза първоначално влизаме плахо, с различна мотивация и интерес. Как да отличим наистина полезното за себе си от текущия тренд?
Сигурно ви се е случвало натрапчивото усещане за атака свързана с широко рекламирани продукти или начин на живот? Лично аз реагирам с естествена съпротива. И после…се пречупвам. Защото детето ми или някой приятел успяват да ми обяснят на смилаем език и да ме запалят за каузата. За разлика от класиката в детските години, когато порастваме, полезното и приятното към днешна дата могат да живеят заедно!

В разгара на последната зима бях уморена и се чудех дали съм дебела или просто остарявам. И как да продължа по-лека и повече себе си - липсваше ми усещането за енергия и настроението въобще. Установих, че имам тежък дефицит на витамин Д. Но стана “по-хубаво”, след като разбрах, че е възможно да съм неглижирала себе си на няколко фронта едновременно.
Така започнаха експериментите с рецепти и със стомахът ми - за да открия, кое от всички “млека” ми е най-вкусно и какво освен него мога да сложа в блендера.
Всъщност, има съществена разлика между безлактозното мляко, което се приготвя по специална технология и останалите алтернативи на класическото прясно краве мляко! Последните съдържат съвсем малък процент от обявеното в наименованието си! И имат други полезни съставки. Важно е да го знаем, когато купуваме готови продукти от магазините.
Моята цел беше да не ходя с вечно подут корем, да се разсънвам лесно (а ставам точно на разсъмване) и да изглеждам по-свежа. Неочаквано за мен се случи още нещо - сутрин буквално подскачах пред микрофона в радиото.
Но ще разкажа благодарение, на какво още в т.н. ми “смути сутрин”.
Ако търсите мотивация - нека се ограмотим заедно!

3 причини да опитаме мляко/лято без лактоза:
- Има хора, които доказано страдат от непоносимост към лактоза. Това означава, че не могат да разграждат лактозата (млечната захар).
- Млякото без лактоза е по-щадящо и лесно смилаемо, в случай че имате чувствителен стомах или проблеми с храносмилателната система.
- Не знаем, защо, но сме чували, че е “полезно”.
Видове млека без лактоза:
- Безлактозно краве мляко.
- Безлактозно козе мляко.
- Безлактозно овче мляко.
- Бадемово, лешниково, овесено, кокосово, оризово, грахово и други растителни млека.
Класическото мляко без лактоза всъщност е краве мляко (по-рядко козе или овче), в което съдържанието на лактоза (млечна захар) е намалено или отсъства напълно. То запазва всичко полезно за нашето тяло - витамини, протеини, минерали.
Може да се консумира и от хора без непоносимост към лактозата.
- Не предизвиква алергии.
- Усвоява се лесно и е подходящо, ако имате стомашни проблеми - газове, подуване, диария и други. Помага и за възстановяване на храносмилането.
- “Диетично” е - поради намаленото съдържание на захар влияе върху намаляването на теглото.
- Препоръчва се за диабетици и дори за кърмещи майки (намалява риска от колики при бебетата).
- Интересното е, че мляко без лактоза може да се приготви и в домашни условия, ако решите, че имате желание.

Специалистите прилагат три метода за получаване на този продукт:
- Мембранна филтрация - млякото се филтрира на специална мембрана, след което се добавя лактаза. Така се получава почти нулево съдържание на лактоза.
- Ензимно разцепване - към кравето мляко се добавя специален ензим лактаза. Така се елиминира 98% от лактозата.
- Добавя се ферментирало кисело мляко - не много ефективен метод, при който се смесва мляко и специален фермент. Позволява само частично отстраняване на въглехидратите.
Обичайно срокът на годност на млякото без лактоза е по-дълъг.
Растителни/ядкови млека
Тук имаме добро разнообразие от вкусове - бадемово, соево, лешниково, кокосово, оризово, лешниково, от кашу и дори конопено мляко.
Може да се приготви в домашни условия, а и така съдържанието на продукта дал наименованието е много по-висок в сравнение с това, което бихме си купили в готов вид от магазина. И както всичко, което си правим вкъщи - отнема малко повече време. На практика е въпрос на навик и не е никак трудоемко.
В магазина, докато се ориентирате, кое е “вашето” мляко е добре да четете етикетите. Така ще знаете, колко полезно е “полезното” мляко, което си купувате. Хубаво е да не съдържа добавена захар - продават различни варианти.
Не само вкусовете, но и качествата на всяко растително/ядково мляко са различни:
- Бадемово мляко - може би най-популярното мляко на растителна основа, с мек вкус и ниско съдържание на калории и мазнини. На мен ми е любимо. Богато е на витамин Е, витамин Д, може да намали нивата на “лошия” холестерол и да намали риска от сърдечни заболявания. За една чаша домашно бадемово мляко са необходими 72 бадема.
- Конопено мляко - извлича се от смлени конопени семена, богато е на омега-3 и омега-6 мастни киселини, протеини, антиоксиданти. Съдържа всички девет есенциални аминокиселини, подходящо е за вегани и вегетарианци. Съдържа още желязо, цинк, магнезий, калций и витамини от група В.
- Грахово мляко - приятно е на вкус, плътно и…нищо особено (извини ме, Сашо;) То е и най-горещият хит сред алтернативите на кравето мляко. Полезно е! Подобрява сърдечното здраве, подсилва имунната система, богато е на антиоксиданти, регулира чревната функция. Има високо съдържание на витамини, минерали и белтъчини. Ако ви мързи да си го приготвяте у дома и предпочитате да си купите, ще получите добавени витамин Д и калций. Прекрасно е за хора с установени алергии. Съвсем спокойно можете да пиете кафето си с него.
Да преговорим предимствата на мляко/лято без лактоза:
- ако имате установена непоносимост;
- ако просто искате да опитате дали ще се чувствате и по-свежи и по-леки;
- ако сте вегани (растителни/ядкови млека);
- ако искате да консумирате продукти с ниско съдържание на мазнини, богати на витамини, минерали, калций;
- растителните млека не съдържат хормони и антибиотици, които понякога се използват в животновъдството;
- ако се чувствате “зациклили” и искате да направите нещо полезно за себе си, с предполагаем ефект.

Алтернативи на прясното краве мляко:
Всеки вид мляко без лактоза има свои уникални характеристики и приложения, така че е добре да експериментирате и да намерите този, който най-добре отговаря на вашите нужди и предпочитания. Можете да го използвате в кафето, палачинките, сладкишите, смутитата и във всичко, което приготвяте с класическото прясно мляко.
СМУТИ СУТРИН
Често собствените ни навици са жестоки към самите нас. Ако не обичате да закусвате, разсънвате се трудно, имате нужда от кафе в леглото и някак да стигнете до душа…значи сме заедно.
“Принцесата и граховото зърно” в днешно време и днес, за всеки от нас, може да се окаже една история, в която се променяме. И сме способни да го направим за дълго.
Започвайки от нещо дребно, но важно - енергията. Онлайн има страшно много рецепти и открих, че ми е приятно да направя нещо за себе си за “другата сутрин”.
Пригответе си смути в блендера преди да си легнете и го оставете в хладилника. Подсилва и без това освежаващия му ефект и няма риск да се заплеснете и да го отложите за след месец-два.
Можете да добавите и чия, но на сутринта ще ви трябва и още малко мляко.
Любимата ми рецепта включва:
- Бадемово мляко
- Лимон
- Джинджифил
- Мед
- Банан (или ананас)
- Боровинки
- Смлени ядки
И някъде до обяд съм…жива.
А после ще реша, какво да правя с живота си.
Дали да го правя сега.
И ако ме е страх - мога да започна от “малките неща”.
За автора:

Милена Златкова, добре познатият глас от ефира на „Тройка на разсъмване“ по радио Витоша, стартира своята авторска рубрика „Малките неща“ на сайта Vesti.bg.
С над 25 години опит зад микрофона, тя остава близо до слушателите с човешките истории, личната позиция и отдадеността към редица социални каузи и инициативи.
Автентичният подход и чувствителност към важните детайли намират своето продължение в онлайн пространството.
„Малките неща“ поставя фокус върху човешките моменти, които често остават на заден план, но оформят начина, по който живеем. Това ще бъде мястото, където читателите ще намерят всичко, което съпътства ежедневието ни, от въпросите и колебанията до малките радости, от онова, което ни вълнува като потребители, до онова което остава с нас като хора.
Лирична и саркастична, но винаги искрена и провокативна, четете рубриката „Малките неща“ на Vesti.bg!