Е дна обикновена круша може да стане ваш съюзник в борбата за здраво сърце. Проучванията доказват, че този плод не само има добър вкус, но е способен и да намали нивото на „лошия“ холестерол и да укрепи сърдечно-съдовата система.
Ефектът на крушите върху понижаването на холестерола
Високият холестерол е резултат от рязко повишаване на нивото на „лошия“ LDL холестерол. Често се нарича „тих убиец“, защото обикновено няма симптоми, докато не доведе до заболявания като инфаркт или инсулт.
Тъй като често остава неоткрито без изследване, то може бавно да се натрупва в артериите с течение на времето, което може да доведе до сериозни усложнения. Заместването на мазните храни с повече плодове и зеленчуци може да помогне за понижаване на нивата на холестерола.
Експертите препоръчват също прилагането на тези промени заедно с увеличаване на физическата активност и намаляване на консумацията на алкохол. На хората се препоръчва да се откажат от тютюнопушенето и да приемат всички предписани лекарства (като статини).
Крушите са свързани с поддържането и подобряването на цялостното здраве на сърцето. Ето защо може да е полезно да включите този хрупкав зелен плод в диетата си, както като лека закуска, така и като част от основни ястия.
Как крушите помагат за подобряване на здравето на сърцето
Защитната сила на крушите се крие в богатството им на полезни флавоноиди и калий, които помагат за контролиране на кръвното налягане и нивата на холестерола. Антиоксидантите, които съдържат, особено кверцетинът в кожата, се борят с възпаленията и намаляват риска от сърдечни заболявания.
Антиоксидантите процианидини, открити в крушите, могат също да намалят сковаността на сърдечната тъкан и да понижат нивата на LDL (лошия) холестерол.
Крушите съдържат около 3 грама диетични фибри, предимно под формата на пектин, което ги прави чудесно допълнение към вашата диета.
Крушите са едни от най-добрите източници на пектин в сравнение с ябълките, портокалите, лимоните, грейпфрутите, лаймовете и други често срещани плодове.
Безопасно ли е за всеки да яде круши?
Крушите обикновено са безопасни за консумация в диетата без никакви здравословни проблеми. Тези плодове обаче не са подходящи за всеки.
Всеки, който е алергичен към брезов прашец, може да има реакции към различни плодове, включително круши, както и ябълки, праскови, кайсии, череши, сливи, киви, нектарини и ягоди. Тежестта на алергиите може да варира значително и потенциалните симптоми могат да включват:
- хрема или кихане
- болка или чувствителност около синусите, очите или челото
- кашлица, хрипове или задух
- сърбяща кожа или обрив
- диария
- гадене
- подути очи, устни, уста или гърло
Тези, които изядат голямо количество круши наведнъж, могат да изпитат симптоми, подобни на тези при синдром на раздразнените черва. Това е така, защото някои хора може да имат затруднения с усвояването на фруктозата и сорбитола (естествени захари), които се намират в крушите.
В малки дози, като например една или две круши на ден, тялото може постепенно да започне да се възползва от този пресен плод.