2

В сяко човешко тяло съдържа трилиони микроорганизми, които са важни за здравето ни, докато сме живи.

Те ни помагат да смиламе храната, да произвеждаме основни витамини, предпазват ни от инфекции и изпълняват много други важни функции.

На свой ред микробите, които са концентрирани най-вече в червата ни, живеят в относително стабилна, топла среда с постоянен приток на храна.

Но какво се случва с тези организми, след като умрем?

Може да предположите, че микробите умират с вас - след като тялото ви се разпадне и вашите микроби бъдат изхвърлени в околната среда, те няма да оцелеят в света.

В наскоро публикувано проучване обаче изследователски екип сподели доказателства, че не само, че микробите ни продължават да живеят след смъртта ни, но и играят важна роля в рециклирането на тялото, така че да може да процъфтява новият живот.

Животът на микроби след смъртта ни
Когато умрем, сърцето ни спира да циркулира кръвта, която е пренасяла кислород в тялото. Клетките, лишени от кислород, започват да се усвояват в процес, наречен автолиза.

Ензимите в тези клетки - които обикновено усвояват въглехидрати, протеини и мазнини за енергия или растеж по контролиран начин - започват да обработват мембраните, протеините, ДНК и други компоненти, които изграждат клетките.

Продуктите от това клетъчно разграждане генерират отлична храна за симбиотичните ни бактерии. Така без имунна система, която да ги държи под контрол и благодарение на стабилното снабдяване с храна от храносмилателната ни система, те се обръщат към този нов източник на хранене.

Чревните бактерии, особено класът микроби, наречен Clostridia, се разпространяват в органите ни и ни усвояват отвътре навън в процеса познат като гниене.

Без кислород в тялото, анаеробните бактерии започват да разчитат на процеси за производство на енергия, които не изискват кислород, като ферментацията. Те създават силно миризливите газове, характерни при разлагането.

От еволюционна гледна точка е съвсем логично микробите ни да са развили начини да се адаптират към умиращото тяло. Подобно на плъховете на потъващ кораб, на бактериите им се налага да изоставят гостоприемника си и да оцелеят в света достатъчно дълго, за да намерят нов гостоприемник, който да колонизират.

Възползването от въглерода и хранителните вещества на тялото им позволява да увеличат броя си. По-голямата популация означава по-голяма вероятност част от тях да оцелеят в по-суровите условия и успешно да намерят ново тяло.

Микробна инвазия
Ако човек е погребан в земята, микробите се отмиват в почвата заедно със смес от разлагащи се течности, докато тялото се разгражда. Те навлизат в изцяло нова среда и попадат в нова микробна общност в почвата.

Смесването или сливането на две отделни микробни общности се случва често в природата - когато корените на две растения растат заедно, когато отпадъчните води се източат в река или дори когато двама души се целуват.

Резултатът от смесването зависи от няколко фактора, като например каква промяна в околната среда преживяват микробите и кой е бил там пръв.

Микробите ни са адаптирани към стабилната, топла среда в тялото, където получават хранителни запаси постоянно.

За разлика от тялото, почвата е особено сурово място за живеене - това е силно променлива среда със силни химични и физически градиенти и големи колебания в температурата, влагата и хранителните вещества.

Освен това в почвата вече живеят изключително разнообразни микробни общности, пълни с разложители, които са добре адаптирани към тази среда и вероятно биха изпреварили всички новодошли.

Лесно е да се предположи, че микробите ни ще умрат, след като са извън тялото ни. Предишните проучвания на същия изследователски екип обаче показаха, че ДНК отпечатъците на микроби, свързани с гостоприемника, могат да бъдат открити в почвата под разлагащо се тяло, на повърхността на почвата и в гробовете месеци или години след като меките тъкани на тялото са се разложили.

Това повдига въпроса дали тези микроби са все още живи и активни или просто са в латентно състояние в очакване на следващия гостоприемник.

Най-новото проучване предполага, че микробите не само живеят в почвата, но и си сътрудничат с почвените микроби, за да помогнат за разграждането на телата ни.

В лабораторни условия е станало ясно, че смесването на почвата и течностите от разлагането, пълни с микроби, свързани с гостоприемника, повишава скоростта на разлагане от тази на почвените микроби.

По време на проучването екипът е открил, че микробите, свързани с гостоприемника, подобряват цикъла на азота. Той е основно хранително вещество за живота, но по-голямата част от азота на Земята е под формата на атмосферен газ, който организмите не могат да използват.

Разлагащите вещества играят критична роля при рециклирането на органични форми на азот като протеини в неорганични форми като амоний и нитрат, които микробите и растенията могат да използват.

Новите открития предполагат, че нашите микроби вероятно играят роля в този процес на рециклиране, като превръщат големи азотсъдържащи молекули, като протеини и нуклеинови киселини, в амоний. След това нитрифициращите микроби в почвата могат да превърнат амония в нитрат.

Следващото поколение живот
Рециклирането на хранителни вещества от детрит или нежива органична материя е основен процес във всички екосистеми. В сухоземните екосистеми разлагането на мъртви животни или мърша подхранва биоразнообразието и е важна връзка в хранителните системи.

Животните са тясно място за въглеродните и хранителните цикли на една екосистема. Те бавно натрупват хранителни вещества и въглерод от големи площи на ландшафта през целия си живот, след което ги оставят наведнъж в малко, локализирано място, когато умрат.

Едно мъртво животно може да поддържа цяла хранителна мрежа от микроби, почвена фауна и членестоноги, които разчитат за прехраната си на трупове. Насекомите и животните чистачи спомагат за по-нататъшното преразпределение на хранителните вещества в екосистемата.

Микробите превръщат концентрираните групи от богати на хранителни вещества органични молекули от нашите тела в по-малки, по-бионалични форми, които други организми могат да използват, за да поддържат новия живот.

Не е необичайно да се наблюдава растителен живот да процъфтява близо до разлагащо се животно, видимо доказателство, че хранителните вещества в телата се рециклират обратно в екосистемата.

Това, че нашите собствени микроби играят важна роля в този цикъл, е един начин, по който може би живеем и след смъртта.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 1 час

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 1 час

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 2 часа

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 4 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция (ВИДЕО)</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 5 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 5 часа

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 5 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 6 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 7 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 7 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 8 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 8 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 9 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 16 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 16 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон