0

Д умата "души" е част от националната идентичност на Кюрасао - и всички ние можем да научим много от сладката философия на този карибски остров.

Души определено олицетворява нещо прекрасно. Всеки на Карибите използва тази дума, а едно бързо търсене в Google показва, че "души" означава "сладък", "вкусен" и "сладур", но в него се крие много повече, пише за BBC Сара Харви.

Души е не само меланхолично прилагателно или съществително, но и уникална кюрасаоанска философия за разпознаване на сладостта в нещата, която обобщава идентичността на острова само в една дума.

"За мен Души е най-красивата страна на нещата, като частта от филма, която всички чакат, или частта от книгата, в която всичко придобива смисъл", казва кюрасаоският художник Франсис Слинг, чиито ярки портрети и стенописи изобразяват живота на острова.

"Преди да отворя галерията си, учих и живях в Холандия и една от причините да се върна е чувството за души тук, в Кюрасао. Имаме свой специфичен начин на правене на нещата. Може би е заради слънцето; не бързаме, нямаме много правила и на мен ми харесва така - животът на души."

Трикове за истинско и трайно щастие

В най-простата си форма съществителното dushiе термин за ласка, който може да се използва с всеки - от членове на семейството до непознати. Но души може да бъде и прилагателно, с което да опишете вкусно ястие, страхотна вечер, някого, когото смятате за привлекателен, или безкраен брой неща, които смятате за хубави, прекрасни, чудесни, добри или привлекателни.

"Използваме тази дума, за да изразим много чувства, и тя играе голяма роля в ежедневния ни речник", обяснява Марк Нурен, генерален мениджър на Curacao Marriott Beach Resort, като отбелязва, че души е част от културната идентичност на Кюрасао. "Например, пожелаваме на нашите гости да изживеят души при нас. Можете да кажете "E kuminda ta dushi", което означава, че храната е вкусна. Можете обаче да кажете и "Tin un dushi dia", което е, когато пожелавате на някого добър ден. Или пък можете да наречете някого "dushi", което по принцип е същото като да го наречете "мед".

Той добави: "Бях изумен, че само една дума може да се използва за изразяване на различни чувства."

Ноорен каза, че вижда как тази философия се проявява в ежедневието, а позитивният и любезен поглед разпространява щастие из Кюрасао. "Души е нещо повече от дума, това е чувство. На острова определено се усеща души в хората. Те излъчват души по начина, по който се отнасят към хората, и по нежните си усмивки."

Въпреки че днес Кюрасао е съставна държава в Кралство Нидерландия, островът първоначално е бил заселен от аравакските индианци от южноамериканския континент преди 6 000 години. През 1499 г. той е колонизиран от испанците, които през 1515 г. депортират цялото местно население на Кюрасао и го заробват в мини в Испаньола в Големите Антили. Така на Кюрасао не остава нито едно коренно население и това е един от най-мрачните периоди в историята на острова. По-късно през 1634 г. Кюрасао е завладян от Нидерландската западноиндийска компания.

Според кюрасаоския лингвист Марта Дайкхоф папиаменту се развива от афропортугалски пиджин език, използван между поробените хора и холандските и испанските колонизатори на Кюрасао. (

Но думите в папиаменту произлизат и от втори, много различен източник, който спомага за превръщането му от език с нисък статус в език, говорен от хора от всички социални класи. Това е голяма общност от евреи, които бягат от преследване в Европа в Бразилия, а по-късно са изгонени от Бразилия от португалците, преди да се установят в управляваното от холандците Кюрасао през 1651 г.

"Папиаменту става езикът, използван за общуване между евреите и европейската общност, и като такъв придобива по-висок статут", обяснява Дайкхоф. "И в крайна сметка за евреите, европейците, чернокожите, свободните и несвободните, папиаменту се превърна в основен език за общуване, а не холандският."

Покрай това думата души става част от езиковия им набор. Всъщност, Дайкхоф разказва, че най-ранното известно споменаване на думата се появява в най-стария текст на папиаменто на Кюрасао: любовно писмо, написано от евреин до неговия "душ" през 1775 г. В действителност думата "dushi" е близка до думите на идиш "dushenyu" и "lyube-dushe" (със значение "любим" или "любима"), както и до португалската дума за сладко ("doce") - което я прави истинско отражение на различните култури, оформили Кюрасао.

Населението е свикнало с механизмите на робството, колониализма и имиграцията, а днес наследството на Кюрасао е плод на повече от 50 националности. Макар че изграждането на единно чувство за национална идентичност може да бъде сложно, всички жители на Кюрасао могат да се съгласят с едно нещо - значението на души в тяхната културна идентичност.

Дина Веерис, билколечителка на 80 години, е преживяла как през 1949 г. жителите на Кюрасао получават всеобщо избирателно право, как през 1954 г. островът се превръща от холандска колония в самоуправляваща се територия и как през 2010 г. жителите гласуват на референдум, за да станат съставна държава в рамките на Кралство Нидерландия. Възрастна жена казва пред Сара, че души винаги е било част от живота на Кюрасао, откакто се помни.

"Души е едно от първите понятия, които хората научават, когато се преместят тук", казва Веерис. "Това е една от най-красивите думи, които имаме тук, на острова, за да говорим един с друг, да си казваме какво наистина означават за нас.

"Да си от друго място и да чуеш за души е красиво. А когато чуваш думата постоянно, в крайна сметка тя се превръща в част от теб. Като жители на Кюрасао ние сме превърнали души в национален символ. Казваме я много - дори я печатаме на тениски - и сме я направили по-разпознаваема."

Мисълта за поробени и преследвани хора, които създават думата, твърдят, че тя има силата да подсилва щастието им, и я превръщат в част от националния си характер, беше очарователна за мен, споделя Сара.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 4 минути

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 27 минути

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 54 минути

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 1 час

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 1 час

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 1 час

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 2 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 2 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 2 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 2 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 2 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 3 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 3 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове