1

Д а се караш на някого до смърт може и да звучи като добре отрепетирана реплика от рутинна програма на комик - но когато става въпрос за здравето, наличието на "другата половина" може да се окаже буквално спасително.

Това важи с особена сила за случаите, когато симптомите са неясни или се проявяват едва след като болестта е напреднала.

"Пациентите често омаловажават симптомите си, обикновено защото са твърде заети, а отговорността често пада върху техния съпруг или партньор, който ги подтиква да посетят личния си лекар", казва професор Кристофър Идън, консултант-уролог в Кралската болница на графство Съри в Гилдфорд.

Той е видял "безброй" примери на мъже със симптоми като многократно ставане през нощта, за да уринират, които са диагностицирани със сериозни заболявания, след като съпругите им са ги "подканили да отидат на лекар".

Когато времето е от ключово значение, намесата на много настойчива съпруга може да направи разликата между живота и смъртта.

Това важи например за сепсиса - животозастрашаващо състояние, което се развива в отговор на инфекция - но може да бъде успешно лекувано, ако се хване рано.

Партньорите познават любимия си човек по-добре от всеки друг; ако смятат, че нещо не е наред, обикновено е така - казва д-р Рон Даниелс, лекар по интензивно лечение в University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust и основател на UK Sepsis Trust.

Според проучване на Bupa от 2019 г. нежеланието за търсене на медицинска помощ може да засегне най-вече мъжете, като се установи, че осем от всеки десет мъже предпочитат да изтърпят болестта, вместо да потърсят помощ, вероятно поради страх, гордост или просто поради усещането, че са твърде заети.

7 болести, свързани с кръвната ни група

Консултантът по взаимоотношения Луиз Тайлър от клиниката за лична устойчивост в Чешир посочва, че познаването на чуждото тяло има своите предимства: "Може да гледате гърба му и да видите бенка, която се нуждае от внимание, например".

Тя добавя: "Най-често досаждането е просто грижа - и дори спасяване на живота.

Това е мнение, което тези двойки със сигурност са намерили за вярно...

ЗНАЕХ, ЧЕ НИВАТА НА ЖЕЛЯЗО СА ТВЪРДЕ ВИСОКИ

43-годишният Джони Роби, адвокат, живее в Лондон със съпругата си Луиза, 42-годишна, основателка на компанията за хранителни добавки Ovi Formulas, и децата си Локи, на осем години, и Монти, на шест години.

Луиз казва: Преди две години забелязах, че Джони е постоянно уморен и получава мускулни болки след тренировка - въпреки че иначе е в добра физическа форма.

Имахме две малки деца и аз бях изтощена от липсата на сън - но някак си Джони изглеждаше по-засегнат. Той непрекъснато си вземаше болнични - поне по един на месец.

Учех за хранителен терапевт, което ме накара да бъда по-загрижена за здравето си, и затова го подтикнах да посети личния ни лекар.

Той настояваше, че е просто "един от онези хора, които боледуват често".

Честно казано, беше ми омръзнало от влиянието, което това оказваше върху семейния ни живот - понякога беше твърде уморен, за да излезе навън или да се занимава с децата.

Трябваше да минат осем месеца на многократни увещания, за да го накарам да отиде на лекар.

Лекарят направи множество кръвни изследвания.

Всичко се върна нормално - но благодарение на моите изследвания прочетох резултатите и забелязах, че нивата му на желязо са малко високи. Лекарят изглежда не смяташе, че това е проблем, но аз настоях Джони да получи второ мнение. Бях чела за хемохроматозата, при която нивата на желязо се натрупват в продължение на много години, като могат да разрушат черния дроб и дори да причинят рак. Той смяташе, че това са глупости.

Но не можех да рискувам да го пренебрегна, затова се върнах към досадните си действия, за да го накарам да потърси второ мнение.

Няколко седмици по-късно посетихме втори личен лекар, който се съгласи, че нивата на желязо в кръвта на Джони са твърде високи, и го насочи към специализиран екип по хематология за изследвания.

След още тестове те потвърдиха, че той има хемохроматоза, която обикновено се причинява от дефектен ген.

Ако не се лекува, тя може да доведе до животозастрашаващи състояния, включително чернодробни и сърдечни заболявания. Джони просто не можеше да повярва.

Лечението му включваше процедура, наречена венезекция - ежеседмични сеанси за източване на 500 мл (малко под една пинта) от кръвта му.

9-те задължителни прегледи за мъжете

В рамките на няколко месеца нивата на желязото в кръвта му се върнаха в нормалните граници.

Сега той прави кръвни изследвания на всеки шест месеца, за да се увери, че нивата на желязото му са стабилни, и избягва да яде твърде много червено месо, тъй като то съдържа форми на желязо, които се усвояват лесно от организма.

Джони все още се бори с умората, но има много повече енергия. Сега той кара колело с децата, без да се изтощава.

Джони казва: Бях наистина шокиран, когато ми поставиха диагнозата, отчасти заради последиците за здравето ми, но и защото беше толкова неочаквана.

Бях скептично настроен, че Луиза може да ми постави диагноза, когато учи за храната. Не исках и да вярвам, че нещо не е наред, но винаги ще ѝ бъда благодарен, разказва той.

ЗАБЕЛЯЗАН СЪРДЕЧЕН ПРОБЛЕМ НАВРЕМЕ

Майкъл Фърнхед, 44 г., консултант по управление на проекти, живее близо до Питърбъро, Кембриджшир, с партньорката си Кели, 42 г., коуч, който помага на хора с прегаряне. Двамата имат четирима сина.

Кели казва: През лятото на 2019 г. забелязах, че Майкъл е постоянно уморен - заспиваше на дивана след работа, независимо колко добре е спал предишната вечер.

Той работеше дълго време и аз постоянно му повтарях да намали темпото, защото иначе ще се разболее сериозно. Но той казваше, че това е животът. Мониторът за измерване на сърдечния ритъм на часовника на Майкъл продължаваше да пищи на случаен принцип, което подсказваше, че показанията не са нормални.

Казвах му, че това е доказателство, че нещо не е наред, и продължавах да го повтарям безпощадно, но той винаги си намираше оправдание.

9 суперхрани срещу рак, сърдечни болести и затлъстяване

След още няколко седмици умуване той се съгласи да отиде на личния лекар, "за да ме зарадва". Личният лекар установи, че кръвното му налягане е много високо - 188/110 - и че сърдечният му ритъм е много силен.

Той каза, че Майкъл е в непосредствена опасност от инсулт или инфаркт, и ни каза да отидем направо в отделението за интензивно лечение, където Майкъл беше приет за наблюдение. Беше Денят на влюбените 2020 г. - все си мислех: "Не мога да го загубя в този ден от всички дни".

Диагностицираха го с високо кръвно налягане, дадоха му таблетки за кръвно налягане и прекара две нощи в болницата на 24-часов сърдечен монитор - който забеляза, че има предсърдно мъждене (нередовен, често необичайно бърз сърдечен ритъм), което повишава риска от инсулт.

Оттогава той прави всичко възможно, за да остане здрав. По-късно му е направена процедура за кардиоверсия - контролиран електрически шок за възстановяване на нормалния сърдечен ритъм.

Ето какво споделя самият той: "Винаги ще бъда благодарен на Кели за това, че ме накара да осъзная, че не мога да пренебрегвам доста очевидни признаци".

Сега се храня здравословно, отказах се от кафето, рядко пия алкохол и изминавам по 20 000 крачки на ден. Успях да спра да вземам и лекарства за кръвно налягане. Настойчивостта на Кели беше животоспасяваща.

ЖЕНА Е ПРИНУДЕНА ДА ПОСЕТИ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР, КОГАТО ГРИПЪТ СЕ ПРЕВРЪЩА В СЕПСИС

51-годишната Дженифър Кеърнс ръководи клуба "Лейди Ребел", който помага на жени с увреждания, заедно със съпруга си Шон, на 45 години. Двамата живеят в Лисбърн, Северна Ирландия, с децата си Дилън, на 17 г., и Калъм, на 13 г.

През януари 2018 г. всички се разболяхме от грип. На четвъртия ден аз и момчетата започнахме да се чувстваме по-добре, но Дженифър беше толкова апатична и лежеше на дивана и се чувстваше развалена.

5 смъртоносни болести, които ни дебнат от бързата храна

Призовах я да отиде при личния ни лекар, но тя каза, че не може да се справи с това. Продължаваше да твърди, че това е просто грип.

Но аз усещах, че нещо не е наред: тя сякаш продължаваше да се влошава. Умолих я да ми позволи да я заведа на лекар, но тя категорично отказа.

След около седмица, когато не можеше да издържи дори глътка вода, ми беше достатъчно. Обадих се на личния лекар и го подканих да я прегледа. Тя едва изминаваше 200-те метра от колата до кабинета, а той я погледна и извика линейка.

В болницата лекарите бързо диагностицират сепсис - животозастрашаваща реакция на инфекция, в случая грип. Дженифър е напомпана с антибиотици: тя буквално е била на прага на смъртта.

Шегуваме се, че моето мърморене е спасило живота ѝ. Казвам: "Виж, аз ти спасих живота", ако някога имаме разногласия или е мой ред да мия чиниите. Но мъмренето наистина я спаси! Просто се радвам, че послушах инстинкта си.

Ето какво каза самата тя: Когато се чувстваш толкова зле, не искаш да мърдаш. Предположих, че е грип и че ще мине. Ако той не ме беше завлякъл до операционната, сега нямаше да съм тук.

Всички тези ситуации ни показват, че винаги има плюс в неприятните моменти.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 1 час

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 1 час

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 4 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 4 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 5 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 5 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 6 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 6 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 6 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 6 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 7 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 7 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 7 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 7 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 8 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 8 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян