К олело Пармиджано Реджано беше обявено за „автентично бижу на природата“, след като постави нов световен рекорд за най-дълго отлежал пармезан. Все още годното за консумация 36-килограмово сирене е сред последните, произведени през 1998 г. от Романо и Силвия Каморани в семейната им мандра в Повильо – малко градче край Парма, в италианския регион Емилия-Романя, предаде The Guardian.
Какво са яли древните римляни?
Пармезанът, оценен на над 20 000 евро, беше отворен и тестван в неделя, 1 юни, на възраст от цели 27 години и три месеца – надминавайки предишния рекорд от 21 години.
„Ароматът и вкусът бяха извън този свят“, сподели Романо Каморани, който с много любов се е грижил за сиренето през всичките години – въпреки че вече не произвежда пармиджано.
Parmigiano Reggiano, aperta la forma più antica: ha oltre 27 anni stagionatura #consorziodelparmigianoreggiano https://t.co/9DcXc1aiRZ
— Tgcom24 (@MediasetTgcom24) June 1, 2025
Пармиджано Реджано (Parmigiano Reggiano) носи статут на защитено наименование за произход на ЕС и може да бъде произвеждан само в определени италиански провинции: Реджо Емилия, Парма, Модена, както и в части от Мантуа и Болоня. Сиренето се прави от краве мляко, сол и животинско сирище, а обичайното време за зреене е между 12 и 36 месеца. По-големи колела, при правилен баланс на мазнини, протеини и сол, могат да отлежават значително по-дълго, като с времето вкусът им става все по-интензивен.
Защо на кардиналите им е забранено да ядат пиле и равиоли по време на конклава
Производителят сам решава кога да приключи зреенето и да отвори сиренето. За да бъде признато за автентичен Parmidgiano, дълго отлежалият пармезан се пробва и оценява от група на консорциума Parmigiano Reggiano – така бе признат и рекордният продукт на Каморани.
Според Никола Бертинели, президент на консорциума, отварянето на колелото на Каморани е „изключителен момент“.
„Това показва как нашият продукт може да остане невероятен през времето – при това без никакви консерванти. Това е автентично бижу на природата“, категоричен е той.
По време на специална церемония в Acetaia Razzoli – семеен производител на балсамов оцет, основан от олимпийския шампион Джулиано Рацоли, – около 7 килограма от сиренето бяха сервирани и изядени.
Ще посмеете ли да опитате най-опасното сирене в света (ВИДЕО)?
Освен перфектната комбинация от съставки, Каморани вярва, че тайната на дълголетието на колелото се крие и в личната му грижа: „Грижих се за сиренето като за дете. Сигурен съм, че можеше да издържи и 30 години“, казва той.
Bodega de maduración de Parmigiano Reggiano en Parma , Italia 🇮🇹😍🤤 pic.twitter.com/ihc5rEQOcZ
— Italyano (@Italymario) April 3, 2024
Сега той трябва да реши бъдещето на сиренето. Предишният рекордьор – пармезан от 2000 г., произведен от покойния Ерио Бертани, бе продаден на търг за благотворителност. „Някои предполагат да предложа сиренето на японския пазар, но аз предпочитам да го запазя тук, в Италия“, споделя Каморани.
Ако някой желае да закупи останалото сирене, има тази възможност – макар че то най-вероятно ще се предлага на парчета. Купувачите могат да го получат и чрез доставка.
Пармезанът е популяризиран от Nazionale del Parmigiano Reggiano – асоциация, която подпомага членове си в световни състезания, включително международните награди за сирене и млечни продукти във Великобритания този месец. Амбицията сега е да бъде подобрен 28-годишният рекорд на американски чедър, поставен през 2013 г.
Габриеле Арлоти, говорител на асоциацията, споделя, че вече има нов претендент за дълголетен Parmigiano Reggiano, чието местоположение засега се пази в тайна.