С ред различните видове кафе, това се откроява с деликатния си, плодов вкус и много полезни свойства. По-нежен е от традиционния, но съдържа повече вещества с подмладяващи и противоракови свойства.
Кое кафе е хитът на 2025 г.?
Диетологът д-р Бартек Кулчински обяснява какво е леко изпечено кафе.
Леко изпеченото кафе съдържа по-голямо количество полезни за здравето съединения под формата на полифеноли, които имат способността да инхибират активността на свободните радикали, подчертава диетологът.
Той цитира и проучвания, които твърдят, че „веществата в кафето могат да намалят риска от някои видове рак“. Тези съединения могат да присъстват в особено големи количества в леко изпеченото кафе, така че леко печеното кафе може да допринесе за превенция на рака.
Полифенолите унищожават свободните радикали, които са отговорни за процеса на стареене, и потискат възпалението. Благодарение на това, това кафе помага за поддържане на младостта и се грижи за здравето ви дори повече от класическото кафе.
Какво е леко кафе?
Леко изпеченото кафе означава, че зърната се пекат за по-кратък период при по-ниска температура в сравнение със средно или тъмно изпечено кафе.
Наименованието blond се отнася до светлия, златист цвят на зърната след печене. Светлото кафе се характеризира с деликатен вкус, често с отчетливи плодови, цитрусови и флорални нотки, както и фина сладост (например нотки на тръстикова захар, карамел, млечен шоколад).
То е по-малко горчиво от по-тъмно печеното кафе и има по-малка интензивност на вкуса. Поради по-краткото време за печене, светлите кафета обикновено имат по-висока киселинност, често описвана като ярка и жизнена. Противно на общоприетото схващане, светлото кафе може да съдържа повече кофеин от по-тъмно печеното кафе.
Това е така, защото по-краткото печене кара зърната да се разширяват по-малко, така че светлите зърна са по-плътни и съдържат повече кофеин в същия обем (например една лъжица). Те са също така по-твърди и по-малко порести, често изискващи по-фино смилане и по-дълго време за варене за оптимално извличане на вкуса.
Светло печеното кафе по-здравословно ли е от тъмно печеното?
Въпреки многобройните ползи от светлото кафе, е невъзможно недвусмислено да се каже, че то е по-здравословно от тъмно печеното кафе. Когато сравняваме двата метода за печене на кафе, светло печеното кафе има тенденция да задържа повече антиоксиданти, като хлорогенова киселина.
Тези съединения помагат в борбата със свободните радикали в организма, което може да забави процеса на стареене и да подпомогне здравето на сърцето. Процесът на обработка, особено при по-високи температури, може да унищожи някои от тези деликатни съединения. Проучванията показват, че лекото кафе също съдържа значително по-малко акриламид.
Акриламидът е химично вещество, което се образува при печене на кафеени зърна, особено при по-високи температури. Акриламидът е класифициран като вероятен канцероген за човека. Въпреки че количеството кофеин в кафето като цяло е ниско и не представлява значителен риск, за тези, които са загрижени за минимизиране на излагането на това вещество, леко изпеченото кафе може да е по-добър избор.