7

П ървите смелчаци, които се осмелиха да участват в маратона в най-студеното населено място, изтичаха десетки километри при -52 градуса. В първия по рода си маратон в Оймякон, село в Якутия, Сибир, участие взеха 16 души. 

Екстремната надпревара се е провела в събота, а участие са заявили 19. В момента там е -45 градуса.

Участниците се състезаваха на пет разстояния: 5, 10, 20, 30 и 42 км. Никой обаче не избяга най-дългото разстояние. Според съобщенията най-младият участник е бил 21 години, а най-възрастният - 71 години.

ВИЖТЕ ВПЕЧАТЛЯВАЩИ СНИМКИ ОТ НАЙ-СТУДЕНОТО СЕЛО В СВЕТА

Най-студеното село в света

Имало е и участници от Франция, Индия, Тайланд и Австрия. Когато стигат крайната си точка брадите и лицата на мъжете са покрити с лед, а миглите им са заснежени.

Източник: Ruptly

Най-студеното място на Земята е населено от 13 век. 

В руското селище живеят около 500 души. Името му означава „вода, която не замръзва” и произтича от това, че там има минерален извор.

Хората в Оймякон се борят с много проблеми в ежедневието - замръзва мастилото в химикалките, зарядът на батериите пада много бързо, очилата се залепват за лицата на хората, миглите се заскрежават с излизането навън. В големите студове местните оставят автомобилите да работят непрекъснато, иначе няма да могат да ги запалят.

За да преживеят студа местните хора избягват модерните тъкани и вместо това носят мериносова вълна и животинска кожа, които са доказали, че са по-устойчиви от всичко, което хората могат да измислят в лаборатория. 

Имат и специални диети. Те пият еленско и конско мляко, които съдържат нужни микроелементи, и ядат месо от вол, което забавя метаболизма и доставя на тялото достатъчно калории, за да се бори с температурите. При екстремно студено време, естествените защитни сили на организма бързо разрушават енергията и става трудно да се изпомпва кръв към сърцето.

А какъв е животът там през лятото - ВИЖТЕ ЛЯТОТО В НАЙ-СТУДЕНОТО МЯСТО В СВЕТА 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@