6

К ато едно от най-старите тайни общества в света, масоните от няколкостотин години се крият зад кулисите и участват във всичко - от планирането на исторически събития до убийства. След като са създали внушителен брой членове, сред които са и много видни политици, масоните са били заобиколени и от много конспиративни теории.

И макар че има много странни предположения (като например, че зад обществото стоят хора гущери), все още има много увлекателни, понякога странни истории за масоните и тяхното сложно наследство, които остават неизвестни за по-голямата част от обществото.

От това, че са били забранени от Католическата църква, до това, че завинаги са променили облика на американската политика - кликнете върху следващата галерия, за да откриете не толкова тайни факти за масоните. Мнозина свързват основаването на масонството с 1717 г., когато в Англия е създадена Великата ложа. Тази ложа обаче е създадена, за да управлява други вече действащи ложи.

Тайни послания, скрити в известни статуи

Масонството е по-старо, отколкото си мислите

Корените на масоните водят началото си поне от края на XVI век. Всичко очевидно започва, когато един виден шотландски каменоделец, Уилям Шоу, надзирава строителството на дворците в страната. Той издава поредица от професионални и лични указания за каменоделците, които вдъхновяват организационната структура и кодекса на поведение. Тези насоки по-късно определят масоните.

Значението на символите и разногласията относно "G"
Символите отдавна са важни за масонството. Те се използват за кодифициране и предаване на важни масонски идеи и ценности. Не всички масони обаче са съгласни със значението им, особено когато става въпрос за буквата "G". Някои твърдят, че тя означава Бог, когото масоните смятат за Великия архитект на Вселената. Други смятат, че това е препратка към геометрията, която е била важна за първоначалните масони, работещи с камък.

Предполага се, че Бостънското чаено парти е било планирано в масонска ложа

През 1733 г. масонството идва в Бостън, когато в града е създадена Великата ложа "Св. През 1764 г. те купуват таверната "Зеленият дракон", за да я използват като място за срещи. И докато масоните провеждали срещите си на първия етаж на кръчмата, друга група, Синовете на свободата, се смята, че се е събирала в мазето.

Синовете на свободата са най-известни с драматичните политически протести, включително Бостънското чаено парти. Но има и основателна причина да се смята, че масоните са направили нещо повече от това да осигурят място за срещи на групата. Срещата в бостънската ложа през нощта на 16 декември 1773 г. е отменена поради слаба посещаемост. Може би вместо това те са били твърде заети да хвърлят чай в Бостънското пристанище.

Масоните са обвинени в едно шумно убийство през XIX в.

До 1826 г. в групата членуват влиятелни политически фигури. И това поражда много подозрения към тайната група, особено след като мъж на име Уилям Морган е отвлечен от затвора, качен в карета и никога повече не е видян. Предполага се, че Морган е проникнал в масонските събрания и заедно с издателя на вестници Дейвид К. Милър е планирал да издаде книга, разкриваща вътрешните тайни на групата.

Предполага се, че масоните са подпалили печатницата на Милър, а Морган е бил убит по време на ужасяващ ритуал. Инцидентът допълнително разпалва вече съществуващото антимасонско движение. В крайна сметка четирима мъже са осъдени за престъпления, свързани с отвличането, но получават само леки присъди.

Официално масоните остават организация, в която членуват само мъже. Въпреки това съществуват спомагателни ложи, които приемат жени. Те се придържат към същите принципи и практики като мъжете, като дори наричат членовете си "братя".

В Англия има две ложи само за жени: Орденът на жените масони, създаден през 1908 г., и Почетното братство на древните масони, създадено през 1913 г.

И макар че изцяло женските ложи са сравнително ново явление, жени масони е имало още преди векове. Елизабет Олдуърт, починала през 1773 г., е първата жена, влязла в редиците на масоните, след като през 1712 г. случайно става свидетел на масонска процедура.

За да стане масон трета степен или майстор, човек трябва да премине през кръг от интензивни разпити от старшите членове на ложата. Оттук идва и произходът на фразата, която се отнася до строг разпит.

Знаменитости, за които може би не знаете, че са били масони

Масонството стои зад няколко ключови компонента на изборния процес в САЩ, включително номинационните събрания, партийните платформи и кандидатите от трети страни.

Началото на всички тези компоненти е поставено през 1828 г. с Антимасонската партия, която става първата трета партия в страната. Сред видните антимасонски политици са бъдещият президент Милард Филмор и бъдещият държавен секретар на Ейбрахам Линкълн - Уилям Сюард.

Вдъхновена до голяма степен от изчезването на Уилям Морган, партията провежда първия в историята на страната национален политически конгрес. Но дори и да се представят добре на местните и щатските избори, оттук нататък нещата вървят предимно надолу.

През 1775 г. чернокож аболиционист на име Принс Хол, заедно с още 14 чернокожи мъже, е приет в масонска ложа в Бостънското пристанище. Когато британската армия напуснала района, те получили само ограничени права да продължат да спазват масонската традиция. Например те можели да се събират като масони и да провеждат масонски погребални ритуали, но им било забранено да извършват други масонски ритуали.

Въпреки това през 1784 г. Великата ложа на Англия им предоставя пълна харта, с което основават първата чернокожа масонска ложа в Америка.

САЩ не са единствената страна, която издържа на антимасонството. През 1989 г. британският журналист Мартин Шорт предизвиква вълнение с книгата си "Вътре в братството", в която разкрива връзките между масоните и полицейските сили в страната.

През 1981 г. Италия преживява свой масонски скандал. През същата година италианската полиция конфискува списъка на членовете на масонска ложа, известна като Propaganda Due или P2. В него фигурират близо 1000 имена, сред които полицаи, държавни служители, военни, съдии, журналисти и видни бизнесмени. Ложата е замесена и в редица насилствени действия - от смъртоносни бомбени атентати до убийството на банкера Роберто Калви.

За да се присъединят към организацията, всички масони са длъжни да признаят вярата си във "Върховното същество". Въпреки това тя не е спечелила такива като Католическата църква.

Католическата църква изрично забранява на своите членове да стават масони и смята това за смъртен грях. Църквата е на такова мнение поне от 1738 г. насам. Масоните също не проявяват особена симпатия към Църквата. През 1886 г. видният масон Алберт Пайк нарича папството "мъчител и проклятие на човечеството".

Според библиотеката "Труман" сред президентите на САЩ, за които е потвърдено, че са масони, са Джордж Вашингтон, Джеймс Монро, Андрю Джаксън, Андрю Джонсън, Уилям Маккинли и Теодор Рузвелт.

Уилям Хауърд Тафт, Франклин Д. Рузвелт и Хари С. Труман също са били масони. Общоприето е мнението, но не е исторически потвърдено, че Томас Джеферсън и Джеймс Мадисън също са били масони. Освен многото президенти на САЩ, има и много други забележителни личности, които също са били масони. Сред тях са Уинстън Чърчил, Волфганг Амадеус Моцарт, Дейви Крокет, Дюк Елингтън, Нат Кинг Коул, Хенри Форд, Пол Робсън и астронавтът Бъз Олдрин.

Една от най-интригуващите части за хората извън масоните са церемониите. Провеждат се четири пъти годишно, като официално на тях се посрещат нови членове. Съдържанието ѝ обаче винаги е било строго пазена тайна.

По време на церемонията се изричат или изпълняват скриптирани думи и действия. А майсторът извършва по-голямата част от говоренето.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 5 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 8 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 9 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 9 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 9 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 10 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 10 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 10 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 11 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 11 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 11 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 11 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 12 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 12 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия