0

А ко днес отворите началната страница на Гугъл, ще откриете нарисувана версия на джентълмен с мустаци, вместо обичайното лого на компанията. В една от рисунките мъжът капе цветен разтвор върху микроскопско стъкло. Това, което вижда, когато поглежда през микроскопа, сякаш значително го учудва. 

Нарисуваният мъж е Ханс Кристиан Грам, който се ражда преди 166 години в Копенхаген, Дания. По този повод Гугъл го удостои с дудъл. 

Защо откритията на микробиолога Грам имат значение днес? 

Гугъл се позовава на редица експерименти, проведени от учения в периода 1883 – 1885 г. в Берлин. Те му помагат да направи видими патогените, които причиняват заболявания. По този начин лекуването, както и възможностите за превенция се увеличават. 

Грам използва нов метод на оцветяване, за да раздели бактериите на две групи: грам-положителни и грам-отрицателни. Разликата се състои предимно в начина, по който са изградени клетъчните стени. 

Тестът се използва днес и носи името на неговия изобретател

Изследователят първо оцветява бактериите в лабораторията, а след това ги обезцветява, за да докаже свойствата им. По-късно методът е разработен от други учени, но и до днес е известен като метода на Грам. 

Решаващо за ежедневието на много от съвременниците на Грам е, че откритието му улеснява борбата срещу причинителя на пневмония. Пневмококите могат да доведат до сериозни инфекции и днес все още са опасен патоген.

Изследванията на Грам играят важна роля в разработването на антибиотици и помагат за спасяването на много хора.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@