1

Г игантската костенурка Диего, която е вече на 100 години, спаси вида си от изчезване с активен секс, съобщи PhysOrg.

Диего е от вида Chelonoidis hoodensis, който живее в естествена среда само на остров Еспаньола - най-южния от Галапагоския архипелаг.

Той е настанен в развъдник за костенурки на о-в Санта Крус, като е един от тримата мъжкари, натоварени с нелеката задача да населят отново о-в Еспаньола. Въпреки напредналата си възраст, Диего е още много енергичен и остава доминантния мъжкар в групата.

Вижте красиви водни снимки на костенурки в галерията ни

Във видеото вижте костенурката Диего:

ДНК изследвания показват, че Диего е бащата на около 40 процента от гигантските костенурки, родени и пуснати на остров Еспаньола от пристигането му в центъра през 1977 г.

Това означава, че има поне 800 наследници. 

Преди 50 години на остров Еспаньола е имало само два мъжки екземпляра и 12 женски от вида Chelonoidis hoodensis, които обаче живеели твърде далече един от друг, за да могат да се възпроизвеждат. Диего бил в зоологическата градина на Сан Диего в Калифорния, но бил командирован на остров Санта Крус с благородната мисия.

Тогава никой не очаквал от него да вложи толкова много усилия.

Диего тежи 80 кг. Дължината му е 90 см, но ако се протегне, достига 1,5 м. Общият брой на костенурките от вида Chelonoidis hoodensis на о-в Еспаньола сега е около 2000.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@