0

К олкото повече пишем за пътешествия до красиви дестинации, толкова повече ни се пътува.

Без значение къде - в друга страна или из нашата китна родина.

Днес решихме да обърнем поглед към една малка, но много китна столица, а именно град Любляна.

Любляна - малката чаровна столица на Словения

Словения като цяло е доста красива държава.

Дори да минавате транзитно и да нямате възможност за по-дълъг престой, със сигурност ще ви направи впечатление красотата на страната.

Столицата е разположена в централната част на страната, близо до вливането на река Любляница в Сава. От 1278 до 1918 г. градът е в пределите на Свещената римска империя. В този период името му е Лайбах и през 1821 г. там се провежда конгрес на Свещения съюз.

Източник: iStock/Getty Images

През 1861 г. Любляна придобива статут на главен град на провинция Кранска (Карниола/Carniola), която става хабсбургската административна единица с най-силно представен словенски елемент. 

През последните десетилетия на XIX век Любляна започва да се оформя като средоточие на словенския политически живот. В края на XIX и началото на XX век градът претърпява мащабно преустройство.

Промените са отчасти свързани с възстановяването след силно земетресение, нанесло значителни разрушения през април 1895 г.

Източник: iStock/Getty Images

Направени са редица мащабни подобрения като благоустроени улици и площади, нови комунални услуги, електрификация и др. Този период се свързва с Иван Хрибар, който е един от най-успешните кметове на града.

Столицата на Словения е една истинска перла в сърцето на Европа.

Малката, но изключително красива държава се гордее със запазената си природа и архитектура. А столицата  - Любляна, наброява едва 280 000 души. Известна е с мостовете си и красивите паркове. 

Убедете се сами в красотата на Любляна, като разгледате нашата галерия горе.

Източник: iStock/Getty Images

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@