3

К ой не обича добри истории за духове? За историческите паметници по целия свят се твърди, че са дом на призраци. Пътувайте до който и да е град по света и вероятно ще откриете призрачни забележителности и свързаните с тях обиколки на духове.

Независимо дали сте вярващи или не, историята, която стои зад тези призрачни гледки, често е завладяваща; изобилстват разкази за кървави битки, политически екзекуции и жестоки убийства.

Ето седем от най-призрачните места в света и историите за призраци, които ги съпътстват.

1. Жестоката история на Единбургския замък

Колкото повече се чете за Единбургския замък, толкова по-малко изненадващо става, че според сведенията той е едно от най-призрачните места на планетата. Построен от крал Дейвид I през XII в., замъкът е бил нападан двадесет и три пъти, което означава, че много хора са загинали там.

Не е изненадващо, че всички тези кръвопролития са довели до много истории за призраци. Една от най-известните е тази за изгубения пищов. Преди стотици години под замъка е открита мрежа от тунели. Тъй като никой не знаел накъде водят, било решено, че вероятно е добра идея да бъдат изследвани.

Изпратен е пианист, на когото е наредено да се опита да си проправи път през тунелите. Казали му да свири на гайда, докато изследва, за да могат хората на повърхността да следят местоположението му. Загадъчно, когато гайдарят бил на половината път между входа на тунела и замъка, музиката му внезапно спряла.

Изпратен е спасителен екип, но пианистът така и не е намерен. И до днес, ако човек се вслуша внимателно, когато шумът от движението пред замъка утихне, се говори, че все още може да чуе изгубения гайдар да свири някъде под земята.

Единбургският замък е мястото, което трябва да посетите, ако обичате призрачна музика. Друга добре известна история за призраци, свързана със замъка, е тази за призрачен барабанист. В отминалите времена армиите обикновено са били придружавани от барабанисти, чието темпо е определяло марша. В продължение на стотици години се е говорело, че Единбургският замък е обитаван от барабанист без глава. Това призрачно явление се разхождало по бойните стени на замъка и свирело на барабани. Вярвало се е, че звънът на барабаните му е предвестник на поредното нападение.

Най-новата история за призрака на замъка се е случила през 2003 г. Членове на строителна бригада, която извършвала реставрационни работи, се оплакали, че са тормозени от призраци. Смята се, че тези духове са призраци на затворници, държани в замъка по време на Наполеоновите войни. Снимки на работниците показват странни сини кълба, които се носят над главите на работниците.

2. Бойното поле на Гетисбърг: Призрачни войници и измъчвани сираци

В тази къща живеят духове

Не е изненадващо, че местата, където са се водили големи битки, привличат истории за призраци. Колкото по-голямо е кръвопролитието, толкова повече призрачни истории се чуват. Една от най-кървавите битки по време на Гражданската война в САЩ е битката при Гетисбърг. Тя протича от 1 до 3 юли 1863 г. и според оценките в нея са дадени между 46 000 и 51 000 жертви.

Днес много хора вярват, че полетата, на които се е водила битката, все още са обитавани от духове. Съществуват различни сведения за хора, които са забелязали духове на млади мъже, бродещи из старото бойно поле и търсещи изгубените си пушки и другари.

Едно от особено обитаваните от духове места в района е Националното имение в Гетисбърг, известно в миналото като Сиропиталище за войници. То е построено, за да приюти децата, осиротели по време на войната, но има мрачна история. Втората му директорка, Роза Джей Кармайкъл, е била жестока дисциплинаристка, която построила подземие в мазето за "дисциплиниране" на непокорните деца. Това мазе е станало място на няколко призрака, като много съвременни екстрасенси се страхуват да влязат в него.

В района се намира и таверната "Хер". Таверната е построена през 1815 г. и по време на войната е служила като болница на Конфедерацията. Предполага се, че там са били извършени толкова много ампутации, че отрязаните крайници са били хвърляни през прозореца. Говори се, че много от пациентите са починали там, а за четири от стаите се твърди, че са обитавани от духове.

Днес няколко туристически компании са специализирани в обиколки на призраци из старото бойно поле на Гетисбърг. Видеозапис, записан през 2001 г., в който се твърди, че са заснети духове на войници, пресичащи полето, доведе до рязко увеличаване на свръхестествения туризъм в района.

3. Лондонската кула: гореща точка за известни духове

Работата по Лондонската кула започва за първи път през 1066 г. като част от норманското завоевание . През 1078 г. Уилям Завоевателя добавя Бялата кула (на която е кръстен обектът), а през следващите няколко века обектът претърпява няколко разширения. От 1100 г. до 1952 г. кулата изпълнява функцията на затвор, в който се държат политически затворници и се изпълняват екзекуции.

Нойшванщайн: Истински замък от приказките

Лондонската кула е не само един от най-призрачните паметници в света, но и повечето от нейните духове са известни. Първият от тези известни призраци е през XIII в., когато се съобщава, че охранител е забелязал призрака на Томас Бекет (който е изпаднал в конфликт с крал Хенри II и е бил убит през 1170 г.) да броди из територията на кулата.

Защо точно Бекет, който е убит в Кентърбърийската катедрала, е обитавал Лондонската кула, е неизвестно.

Други известни призраци, забелязани в кулата, са Ан Болейн, съпругата на Хенри VIII, която е обезглавена там през 1536 г., и лейди Джейн Грей, екзекутирана там през 1554 г. Ан Болейн очевидно е редовен посетител. Твърди се, че тя често може да бъде видяна да преследва църквата "Свети Петър ад Винкула", където е погребана, както и около самата Бяла кула. Лесно е да се забележи; тя е единственият човек, който се разхожда с глава, носенапод мишница.

Не само известни призраци обитават кулата. През 1816 г. часовой твърди, че е видял призрак на бягаща срещу него мечка; часовият умира от уплаха няколко дни по-късно. Година по-късно, през 1817 г., пазителят на скъпоценностите на короната Едмънд Лентал Суифт и съпругата му съобщават, че са видели призрачно явление в къщата на скъпоценностите.

Днес Лондонската кула се смята за едно от най-призрачните места в Англия. Нощният персонал на кулата все още съобщава, че е виждал безименни ужаси, които се разхождат по коридорите ѝ. Къщата на бижутата изглежда е особено обитавана от духове.

4. Църквата "Сейнт Джордж": Прокълнатата църква

Това, че един обект е стар, не означава, че призраците му трябва да са такива. Църквата "Свети Георги", която се намира на около 125 мили (200 км) от Прага, Чехия, е построена през 1352 г. През вековете суеверните местни жители започнали да вярват, че нещо в църквата не е наред. През годините тя е ставала жертва на необичайно много пожари и се е налагало да бъде възстановявана многократно.

Последното интересно събитие се случва през 1968 г., когато част от покрива се срутва по време на погребална служба и убеждава суеверните вярващи, че църквата е прокълната или обитавана от духове. След срутването църквата е изоставена и службите се извършват навън. Единствените хора, които се осмеляват да стъпят вътре, са вандали и крадци.

В продължение на повече от 40 години църквата е изоставена и все повече се руши. През 2012 г. на един студент по изкуства от Университета на Западна Чехия му светва лампичка. Той инсталира в изоставената църква 30 скулптури на духове, които седят на пейките с наведени глави. Оттогава насам туристите се стичат в някога изоставената църква. Дори паството се е върнало!

5. Гуннухвер в Исландия: Горещият извор с призраци

Не само старите сгради са склонни да бъдат обитавани от духове. Гуннухвер е най-големият геотермален кален басейн в Исландия и се намира в глобалния геопарк на ЮНЕСКО "Рейкянес". Целият район представлява красива и ужасяваща колекция от кратери, лавови полета и огромни горещи извори. Освен това е обитаван от духа на отдавна починала вещица.

Някои местни жители вярват, че преди около 400 години на полуострова, на който се намира Гунхвер, е живяла вещица, наречена "Гуна". Местните жители подозирали, че тя е вещица, защото в дома ѝ имало котел, който не спирал да бълбука.

Домакинът на Гуна бил човек на име Вилхялмур Йонсон. Когато един ден тя не успяла да си плати наема, Йонсон й отнел ценния котел. Гуна била възмутена и в знак на отмъщение провела протест с гладна стачка. За съжаление вещицата не била много популярна и местните жители я оставили да умре от глад.

В деня на погребението ѝ мъжете, които носели ковчега ѝ, забелязали, че той е странно светъл. Докато копаели гроба ѝ, същите мъже чули гласа на Гуна.

На следващия ден тялото на Йонсон било намерено в дома му, посинено и на части.

Но Гуна не била приключила. Тя продължила да преследва местните жители, като тероризирала всички, които живеели на полуострова. В крайна сметка отчаяните местни жители се обърнали за помощ към един свещеник. Свещеникът посъветвал местните жители да оставят навън кълбо от канап с разхлабен край, за което Гуна да се хване. Щом тя хванела разхлабения край, местните жители трябвало да търкулнат кълбото във врящия горещ извор и да я повлекат със себе си.

Логиката на този план е изгубена във времето, но се твърди, че той е проработил. Местните жители вярват, че когато е била завлечена в горещия извор, е останала там за вечни времена. След това горещият извор е наречен на нейно име като предупреждение.

Макар че повечето вярват, че Гуна наистина е хваната в капан, някои твърдят, че са я виждали или да се скита из полуострова, или да се хваща за ръба на извора, опитвайки се да се изкачи.

Елън Донан - най-сниманият и красив замък

6. Забраненият дворец: най-призрачният паметник в Китай

Забраненият град в Пекин, Китай, е построен през 1420 г. и изпълнява функциите на императорски дворец и зимна резиденция на китайския император от династията Мин до края на династията Цин през 1924 г.

През 600-годишната си история Забраненият град е видял много смъртни случаи. С ревниви наложници, които се извеждат една друга, екзекуции, наредени от императора, и голям пожар, не липсва вдъхновение за истории за духове.

След като през 40-те години на ХХ век части от града са отворени за обществеността, съобщенията за наблюдения на духове в Забранения град рязко нарастват. Най-често се съобщава за призрачна жена, облечена в бяло, която се разхожда по територията на града и плаче. Други популярни истории включват призрачни кучета, които преследват тесните улички на града, и музика на флейта, която звучи посред нощ.

Въпреки че много от тези истории стават популярни след 1940 г., идеята, че градът е прокълнат, датира от много по-отдавна. Легендата разказва, че Забраненият град е прокълнат още откакто императорът на династията Мин Юнле го открива през 1421 г.

По същото време, когато градът е открит, легендата разказва, че Юнгле е убил над 2800 души в харема си, докато се опитвал да потуши сексуален скандал. Смята се, че проклятието е причинено от факта, че той е направил това по време на китайската Нова година и церемониите по откриването на града.

Няколко години след откриването му в Забранения град избухва пожар, който убива много от хората, които живеят и работят там. Стотиците амулети за късмет, които украсявали двореца, не предотвратили бедствието. След пожара Юнгле изпада в дълбока депресия, вярвайки, че пожарът е неговото наказание. Той никога не се възстановява и умира през 1424 г.

Забраненият град често е обявяван за едно от най-призрачните места в Китай. Всяка година туристите се стичат към мястото и въпреки факта, че по-голямата част от него все още е заключена, много от тях съобщават, че са виждали призрачни явления.

7. Замъкът на скока: Ужасяващо наследство

Ако се вярва на сведенията, замъкът Лип, разположен в графство Офали, Ирландия, е най-прокълнатото място в този списък. Историята на замъка е толкова мрачна и кървава, че заради нея "Игра на тронове" изглежда като детска приказка за лека нощ. Много замъци претендират за най-призрачния замък в света, но Leap Castle вероятно трябва да е на първо място.

Никой не е съвсем сигурен кога е построен основният замък; оценките варират от XIII до XV век, като най-вероятната е около 1250 г. Замъкът е бил дом на страховития клан Ели О'Карол, който управлявал безмилостно района в продължение на векове.

10 смразяващи кръвта приказки в две изречения

През 1532 г. вождът на клана, Мълруни О'Карол, умира и кланът се разделя по въпроса кой да го ръководи. Двамата главни кандидати били Тейдж О'Карол и по-големият му брат Тадеус. Един ден, докато в параклиса на замъка се провеждала литургия, Мълруни влязъл и пробол в гърба Тейдж, който бил свещеник. Тейдж рухна върху олтара на параклиса и изпусна кръв пред очите на целия клан.

Оттогава параклисът е наричан "Кървавият параклис", а за Тейдж се говори, че го обитава и до днес. През нощта от останалия прозорец на разрушения параклис блещукат странни светлини. Но това не е единственият призрак в замъка, нито пък надали.

През 1922 г. работници откриват таен проход зад една стена в параклиса. Той водел към подземие, където били открити десетки скелети, както и различни дървени шипове. Над подземието имало капан. Някога О'Карол са използвали вратата, за да пускат нищо неподозиращи гости върху шиповете. Смята се, че замъкът е обитаван от духовете на тези прободени гости.

Замъкът е дом и на духовете на четиридесет членове на клана наемници Макмахон, които според сведенията са били отровени от О'Карол по време на празнично пиршество. Отравянето им е било по-евтино, отколкото заплащането им.

Дали вярвате, че тези места са обитавани от духове, или не, вероятно зависи от това какво е мнението ви за духовете на първо място. На всеки човек, който го побиват тръпки, като чуе тези истории, ще се намери друг, който ще се разсмее.

В края на краищата тези истории за духове са безобидни и това дали тези обекти са обитавани от духове или не, няма значение. Всички обичаме добрите истории за призраци, а туристите (и техните пари), които тези призраци привличат, се използват за поддържането на тези паметници за бъдещите поколения.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Росен Желязков отиде на среща при президента Румен Радев

Росен Желязков отиде на среща при президента Румен Радев

България Преди 5 минути

Желязков е сред възможноти кандидати за служебен премиер

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 18 минути

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 51 минути

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 55 минути

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 1 час

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 1 час

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 1 час

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 1 час

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Свят Преди 2 часа

Задържан е 22-годишен заподозрян

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 2 часа

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 2 часа

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 2 часа

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 2 часа

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 2 часа

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин