0

У чените твърдят, че вече имат по-добра представа къде и кога точно е започнало топенето на Антарктида. Те са проследили променящите се форми на неравностите по повърхността на леда, които маркират местата, където ледниците са се закрепили на място.

Преди половин век малко от тези замръзнали места за закрепване, или "точки на притискане", са показвали големи промени. От 2000 г. насам обаче размерът на повече от една трета от тях е намалял, което подчертава ускореното топене.

Изследването е публикувано в списание Nature и още веднъж подчертава нарастващия принос на загубите на лед от континента за бъдещото покачване на морското равнище в целия свят.

Изследването се фокусира върху ледените шелфове, които ограждат 75% от бреговата линия на Антарктида. Шелфовете са плаващи фронтове на ледници, които са се изтласкали в околния океан. Много от тях - особено в западната част на континента - са атакувани от топлата вода и в резултат на това изтъняват. Това е лоша новина, тъй като те се смятат за ключов спирачен механизъм, който забавя движението на ледовете от континента.

На местата, където морското дъно е плитко - например там, където има подводен хълм - шелфовете могат да се задържат на място, задържайки леда от ледниците в задната им част.

Точките на притискане са доста очевидни за преминаващ спътник, защото образуват буца на повърхността на шелфа, където течащият лед е трябвало да се прехвърли през тях.

Екипът на Единбургския университет анализира как тези буци са променяли формата си във времето. Идеята е да се види дали неравностите са станали по-малки, което би означавало, че шелфовете изтъняват - че се топят; че спирачната им сила става все по-слаба.

Д-р Бърти Майлс е прегледал целия архив от снимки от дългогодишната серия на американските космически апарати Landsat, за да състави нови безоблачни мозайки на бреговата линия на Антарктида. След това той е анализирал какво се е случило на повърхността на леда през три периода: от 1973 до 1989 г., от 1990 до 2000 г. и от 2000 до 2022 г.

През първоначалния период само 15% от точките на притискане са намалели по размер. След това този процес се ускорява през 90-те години на миналия век, когато 25% от тях се свиват. И след това през последния период се наблюдава намаляване на 37% от неравностите на точките на притискане.

"Когато преминаваме през десетгодишните снимки, виждаме, че тези неравности като цяло се смаляват и понякога напълно изчезват", казва д-р Майлс.

"Нещото, което трябва да запомним, е, че когато един леден шелф загуби контакт с точката на притискане, е много трудно да го възстанови, защото се получава динамична реакция в леда: той започва да се ускорява и линията на заземяване - линията, по която ледникът все още докосва морското дъно - започва да се отдръпва", каза той пред BBC News.

Интересното в това изследване е, че е използван подход, различен от този, по който обикновено се оценява изтъняването на ледените шелфове. Това се прави с помощта на специфичен вид сателит, наречен алтиметър, който изпраща радарни импулси, за да измери много точно височината на ледената повърхност. Но тази златна стандартна методика се прилага само от 30 години до началото на 90-те години.

Чрез използването на заместителя на ледените буци в изображенията от Landsat, данните от наблюденията на изтъняването могат да бъдат изместени с още две десетилетия назад. Тази по-дълбока история дава много по-добра представа за това къде и кога наистина е започнала загубата на лед - каза колегата от Единбург професор Роб Бингъм.

"Записът от Landsat показва например, че добре познатите големи ледници в Западна Антарктида - Пайн Айлънд и Твейтс - са били доста необичайни, тъй като в тях е имало промени още през 70-те години на миналия век. Но на много други места, и със сигурност в техния сектор около Амундсеново море, където изтъняването е напълно повсеместно сега - не се вижда това да се случва до 90-те години на миналия век", обясни той.

Професор Хелън Фрикър от Института по океанография "Скрипс" в Сан Диего наблюдава ледените шелфове със сателитни висотомери. Тя дава висока оценка на изследването в Единбург.

"Плаващите шелфове са за ледената покривка, както летящите подпори за сградите - те осигуряват структурна подкрепа и поддържат ледената покривка. Точките на притискане засилват този ефект и със загубата на контакт опората отслабва. Така че, фокусирайки се върху точките на притискане, това прекрасно изследване оценява стабилността на опората на Антарктида и как и къде тя отслабва", казва тя пред BBC News.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 36 минути

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 59 минути

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 2 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 2 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 3 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 6 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 7 часа

Машините са пресекли средната линия на протока