35

Х ерцогинята на Корнуол Камила ще бъде коронясана за кралица консорт, когато принц Чарлз стане крал. Кралица Елизабет II подсигури бъдещето на Камила в историческо изявление по повод платинения ѝ юбилей – 70 години на британския престол.

Новината беше съобщена в неделя и сложи край на години несигурност по въпроса. В изненадващо изявление

Елизабет II обяви, че нейното „искрено желание“ е снаха ѝ да получи пълно признание, когато Чарлз я наследи.

Камила - най-известната любовница/съпруга в света

Изявлението също така сложи край на спекулациите, че 95-годишният монарх може да абдикира, тъй като тя повтори обещанието си за коронация. Тя каза на поданиците си: „животът ми винаги ще бъде посветен на това да ви служа“ и че ще продължи да почита това „с цялото си сърце“.

Кралица Елизабет II
Кралица Елизабет II Източник: GettyImages

В посланието си до нацията – подписано „Ваш покорен слуга, Елизабет Р“ – кралицата каза: „Когато в дойде времето и моят син Чарлз стане крал, знам, че ще дадете на него и съпругата му Камила същата подкрепа, която оказвахте на мен и моето искрено желание е, когато дойде това време, Камила да бъде известна като кралица консорт, тъй като тя продължава да бъде лоялна и да служи на Короната“.

Най-важното е, че официалното изявление на Елизабет II, написано в имението ѝ в Сандрингам,

отменя предишните насоки на двореца, че Камила някога ще бъде известна само като „принцеса консорт“.

Обявявайки годежа на принца на Уелс през февруари 2005 г., два месеца преди сватбата им в Уиндзор, в изявление от двореца съобщиха: „Предвижда се г-жа Паркър Боулс да използва титлата „нейно кралско височество принцесата консорт“, когато принцът на Уелс седне на  трона“.

Принцеса Даяна автоматично щеше да получи титлата кралица консорт, ако беше жива и беше останала женена за принц Чарлз. Но никога не е било сигурно, че като негова втора съпруга Камила ще получи същата титла.

Чарлз и Камила бяха „трогнати и за тях е чест“ този жест на кралицата, казаха от офиса им в Кларънс Хаус.

Принц Чарлз поздрави майка си по случай юбилея ѝ и заяви, че  „дълбоко осъзнава честта“, която се оказва на „скъпата му съпруга“ Камила.

В изявление принцът на Уелс каза: „В този исторически ден аз и съпругата ми се присъединяваме към всички вас в поздравленията към Нейно величество кралицата за забележителното постижение да служи на тази нация, Кралствата и Британската общност в продължение на седемдесет години. Предаността на кралицата към благоденствието на целия ѝ народ предизвиква все по-голямо възхищение с всяка изминала година.

Ние дълбоко осъзнаваме честта, оказана ни от желанието на майка ми. Тъй като се стремим заедно да служим и подкрепяме Нейно величество и хората от нашите общности, моята скъпа съпруга беше моята твърда опора през цялото време.

Годината на този безпрецедентен платинен юбилей дава възможност всички ние да се съберем заедно, за да отпразнуваме службата на кралицата, с чийто пример ще продължим да бъдем водени през следващите години“.

Херцогът и херцогинята на Кеймбридж

не са коментирали публично изявлението на кралицата, но ретуитнаха публикацията на кралското семейство, която включваше съобщението на кралицата.

Херцогът и херцогинята на Съсекс обаче не са правили никакъв публичен коментар след съобщението, че Камила ще стане кралица консорт.

Междувременно в понеделник беше съобщено, че Камила ще получи безценната корона от платина и диаманти на кралицата майка (бел.ред. Бабата на принц Чалрз по майчина линия), с която ще бъде коронясана за кралица консорт, когато Чарлз бъде коронясан за крал. Великолепната корона е създадена за коронацията на крал Джордж VI през 1937 г.

Короната на кралицата майка

включва 2800 диаманта с голям камък, подарен на кралица Виктория през 1856 г. от турския султан в знак на благодарност за британската подкрепа по време на Кримската война. Предният кръст държи известния 105-каратов диамант Koh-i-Noor, който произхожда от Индия.

Daily Mail разкрива, че плановете за „короноване“ на Камила като кралица консорт, а не за разлика от „принцеса консорт“, както първоначално беше планирано, са в ход от известно време и Чарлз бил на крачка от това да го обяви публично още през 2019 г.

Кралски източник споделя: „Това е нещо, което е в ума на принца на Уелс от известно време, но моментът трябваше да е правилен. Имаше нервност, всички искаха това да бъде направено както трябва. Не можеш да угодиш на всички. Те разбират, че някои хора все още няма да са щастливи от този факт, но семейството вярва, че това е правилното решение“.

Какво е кралски консорт?

Кралицата отдаде почит на херцога на Единбург, кралицата майка и херцогинята на Корнуол в посланието си, празнуващо ролята на съпругите и съпрузите в кралското семейство, като изложи бъдещата титла на Камила като кралица консорт.

Кралски консорт (съпруг/съпруга) е законната половинка на действащ монарх, чието основно задължение е да осигурява подкрепа и приятелство по време на управлението. За разлика от краля или кралицата, те нямат официална позиция или поставени задачи и отговорности.

Но през цялата история тези в ролята на кралски консорт са имали значително влияние.

Съпрузите традиционно помагат на краля или кралицата в тяхната програма с обществени ангажименти, от домакинство на държавни глави до посещение на благотворителни гала вечери.

Кралицата майка беше съпруга на крал Джордж VI и първата родена в Британия кралица консорт от времето на Тюдорите. Позицията ѝ позволи да посети страните от Британската общност и да предприеме големи обиколки заедно със съпруга си, включително до силно разрушени райони на страната след въздушните нападения през Втората световна война. След смъртта на краля кралицата майка продължи да изпълнява обществени задължения в продължение на много десетилетия и остана покровител на около 350 организации.

Принц Филип

автоматично стана консорт на Елизабет II, когато тя се качи на трона през 1952 г. Той влезе в историята, когато надмина рекорда за най-дълго служил консорт на Великобритания през 2009 г. През 1953 г. Филип е първият мирянин, който отдава почит на кралицата в деня на нейната коронация, веднага след архиепископите и епископите. Херцогът посвещава десетилетия от живота си на обществения си дълг към Короната.

Той придружава кралицата по целия свят при нейните обиколки на Британската общност и посети някои отдалечени райони, до които може да се стигне само по море при самостоятелно пътуване с Royal Yacht Britannia.

За разлика от Филип, който отхвърли титлата принц консорт,

принц Алберт

официално получава тази титла през 1857 г.

Той беше прекарал по-голямата част от детството си в Германия и използва познанията си за Европа, за да съветва кралица Виктория по външни работи. Той получава пълен достъп до документите на кабинета и от 1841 г. присъства на аудиенции, които Виктория провежда със своите министри, като я отклонява от близките ѝ отношения с вигите и ѝ казва, че короната трябва да бъде безпартийна.

Коментари 35
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

35 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 5 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 6 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 10 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 10 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 10 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 11 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 11 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 11 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 12 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 12 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 13 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 13 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 13 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 13 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 13 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 14 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна