0

YouTube изтри хиляди видеоклипове, популяризиращи академична измама през последната седмица след разследване на BBC.

Видеоклиповете рекламират услуги за писане на есе, което може да доведе до сериозни наказания за студентите.

Facebook и Google бяха помолени да спрат да печелят пари от реклами на тези компании.

Всички социални медии казват, че предприемат стъпки за предотвратяване на нечестно поведение.

Седем месеца след като Би Би Си за първи път показа звезди на YouTube, които продават измами по своите канали, компаниите, които обещават писмени есета по поръчка, се популяризират в социалните платформи.

YouTube премахна хиляди видеоклипове през последните няколко дни, след като от медията им изпратили над 850 примера, които нарушават правилата на платформата.

Facebook също премахна рекламата на няколко услуги за писане на разработки.

Разследването на BBC Trending откри 13 други сайтове за есета - някои от които са собственост на Boosta, компанията майка на EduBirdie, които използват звезди в социалните медии, за да популяризират услугите си.

Някои от рекламите гласят "Да отидем на парти. Не се тревожи за писането, наеми си професионалист". Използването на такива услуги не е нелегално, но ако студентите бъдат хванати, ще им бъдат наложени наказания. 

Оказва се и че тези комппнии използват нови тактики да не бъдат хванати. Те включват публикуване на връзка към уебсайт, заедно с видеоклипове, съдържащи рекламите. В някои клипове популярни лица носят тениски EduBirdie, без да разкриват връзката си с компанията.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@