М иенето на плодове и зеленчуци предпазва от инфекции и паразити. Но трябва ли да ги мием с гореща вода и кои методи за почистване са действително ефективни?
Защо е необходимо да миете зеленчуци и плодове
Зеленчуците и плодовете често се озовават на масата след транспортиране, съхранение и многобройни контакти с ръцете на продавачи и купувачи. Те могат да съдържат остатъци от почва, микроби, пестициди или яйца на паразити.
Заразяването може да се случи дори чрез банан, ако кожата не е измита преди обелване. Неизмитите плодове са особено опасни за деца, хора с отслабена имунна система и възрастни хора.
Редовното миене на ръцете преди консумация не замества необходимостта от почистване на самите продукти. Следователно, миенето на зеленчуците е първата стъпка към здравословното хранене.
Как и с какво да мием правилно плодовете
Един от най-добрите начини за почистване е да се накисне в разтвор от сода бикарбонат за 10-15 минути (1 супена лъжица на литър вода). Този метод е безопасен, не променя вкуса и е ефективен за премахване на замърсявания и микроорганизми.
Можете също да използвате разтвор от сода бикарбонат с лимонов сок или капки етерично масло от чаено дърво, но след употребата им, трябва да изплакнете продуктите с чиста вода.
Ако времето е кратко, плодовете трябва да се измият под течаща вода за 30-60 секунди, като се разтриват обилно с ръце.
Не се препоръчва използването на сапун, препарати или оцет - това може да бъде опасно за здравето ви и да повлияе на вкуса. Дори зеленчуците и плодовете, които планирате да обелите, също трябва да бъдат измити предварително.
Можете ли да миете зеленчуците с гореща вода?
Горещата вода може да увреди структурата на много плодове и зеленчуци , намалявайки хранителната им стойност. Това важи особено за суровите зеленчуци, които не са подложени на термична обработка.
Високите температури също могат да ускорят процеса на разваляне или да доведат до отпускане на плодовете. Само цитрусовите плодове (портокали, лимони) понякога се обливат с гореща вода, за да се премахне по-добре восъчният налеп.
Но за всички останали зеленчуци и плодове е по-добре да се използва хладка или леко топла вода. Топлата вода не е универсален метод за дезинфекция и по-често вреди, отколкото помага.
Съвети за измиването на различни видове зеленчуци и билки
- Кореноплодните зеленчуци (картофи, моркови, цвекло) първо се накисват в топла вода, след което се почистват с четка или гъба.
- Лукът и зелето трябва да се освободят от горния слой и да се измият под лека струя хладка вода.
- Най-добре е карфиолът да се раздели на розички и да се отстранят повредените части преди измиване.
- Сортирайте зелените, отстранете всички пожълтели листа и корени и след това ги накиснете в студена вода за 10-15 минути. След накисване изплакнете зелените под течаща вода.
Този подход осигурява максимална чистота на продуктите, без да се губят техните свойства.