6

Н а 30 ноември отбелязваме Андреевден. Имен ден имат всички свързани със светеца Андрей Първозвани. - Андрей, Андреяна, Андрея, Андриян, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан.

Българското народно предание разказва за самотника светец Андрей, който живеел в планината. Имал си нива, която го дарявала с всички земни блага. Веднъж обаче мечка изяла единственият вол, с който орял твърдата земя. Ядосал се Андрей и впрегнал мечката в ралото и от тогава светията станал господар на мечките.

Ето защо старите българи на 30 ноември празнували и Мечкинден.

Преди точно три години WWF се захвана с ново предизвикателство. На Мечкинден през 2020 г. екип от биолози и зоолози от природозащитната организация сформираха Спасителен мечешки отряд. Неговата цел е да реагира при сигнали за проблемни мечки и да работи за ограничаването на конфликта между хора и мечки в рисковите райони на Родопите, Рила, Пирин и Централна Стара планина. Членовете на Отряда посещават засегнатите райони и съвместно с кметове, ловци, горски служители, гранични полицаи изследват внимателно всеки отделен случай. Кампанията „Подари природа. За нашето бъдеще“ подкрепя пряко тяхната работа, а НОВА, Netinfocompany.bg, Vesti.bg, DarikNews.bg, Ohnamama.bg, Vbox7.com имат удоволствието да бъдат медийни партньори.

Спасителният отряд на WWF пази мечките от хората...

През октомври Отрядът спаси две мечета-сирачета, привлечени от хранилка за животни край елинпелинското село Крушовица. От местната ловна дружинка и местната администрация сигнализираха Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ), откъдето се обърнаха за съдействие към WWF. Членовете на Отряда реагираха мигновено, като поставиха специализирани капани за улов, както и фотокапани за постоянно наблюдение. В резултат мечетата бяха уловени успешно. Днес малката Анета и братчето ѝ Мишо вече се възстановяват в Центъра за рехабилитация на кафяви мечки „Арктурос“ в Гърция. Те бяха транспортирана там с помощта на Парка за мечки „Белица“ на фондация „Четири лапи“.

„Там мечетата ще могат да укрепнат и да се научат да оцеляват в дивата природа. Средствата, които набираме, са необходими за престоя им в Центъра, както и за набавянето на радио нашийници. Чрез тях ще можем да проследим състоянието и адаптацията на мечетата, когато се завърнат в дивата природа след рехабилитацията“, разказва консервационният биолог Александър Дуцов, старши експерт в програма „Опазване на видове“ във WWF и член на Спасителния мечешки отряд.

В центъра за рехабилитация „Арктурос“ се възстановява и мечето Никола, което Отрядът спаси през лятото след като се бе скрило в двора на вила в Костенец.

„Когато едно мече остане без майка, то няма от кого да усвои необходимите за живот умения. Изпращането му в рехабилитационен център, където да се научи да бъде истинска мечка в спокойна среда, незастрашена от хората, е неговият единствен шанс за оцеляване. Така, освен че опазваме неговия живот, работим и за превенция на евентуални бъдещи конфликти и щети“, допълва Дуцов.

WWF припомня, че именно в центъра „Арктурос“ бяха заведени трите мечета Хуба, Вихър и Горан, намерени сами в Родопите през 2021 г. След прекарана близо година там те бяха върнати в дивата природа в съвместна акция на WWF, МОСВ и Четири лапи.

... пази и хората от мечките.

Сред дейностите на Отряда е и тази да помага на хора в райони с популации на мечки да обезопасяват своите овощни градини, обори, пчелини. Само за последната година неговите членове са поставили десетки електрически огради на много места в България. Електропастирите са безвредни за животните, но са от ключово значение за предпазване на стопанствата в

планинските райони, тъй като предотвратяват неконтролирано навлизане на нежелани посетители.

Поставянето на GPS нашийници на мечки също допринася за превенцията на конфликти. Тези устройства предоставят редовни данни, от които могат да се правят изводи за състоянието, размножаването, поведението, движението и местообитанието на определени индивиди. Това спомага за изучаването на вида, индикира кога трябва да се предприемат конкретни действия и дава ценни сведения за изграждането на адекватни стратегии за превенция.

Защо се стига до конфликт между мечки и хора?

През пролетта и началото на лятото е размножителният сезон на мечките. По това време едрите мъжки могат да прогонят младите животни, както и майките с малки мечета от централните части на местообитанията към периферията. Така животните слизат от високите части на планините към по-ниските, стават по-видими за хората, навлизат в покрайнините на населените места.

„Доближили се до хората, мечките биват привлечени от леснодостъпната храна в дворовете, което може да доведе до конфликт. В края на лятото и есента ситуацията ескалира. Тогава мечките се хранят по-интензивно, за да натрупат мазнини, които да осигурят оцеляването им по време на хибернацията. Основната ни задача като Спасителен отряд е да ограничим конфликтните ситуации“, споделя още Дуцов.

Спасителният отряд на WWF ви кани на парти по случай третия си рожден ден

Снимка: WWF

Заповядайте на 02.12. (събота) от 20:00 часа в клуб „Микстейп“ на второто издание на „Стани космат“ – любопитна комбинация от стендъп комедия, музика на живо и викторина със забавни въпроси, свързани с опазването на дивата природа. Водеща ще бъде стендъп комедиантката Надя Брайт, която ще гарантира доброто настроение. На сцената ще излязат

още интересният разказвач на истории Оля Малинова, талантливата певица DéВЯРА и наградените с приза на БГ Радио за най-добра група на 2023 г. Керана и космонавтите.

Средствата от партито ще отидат в подкрепа на теренната дейност на WWF и ще помогнат на Спасителния мечешки отряд да пази хората от мечките и мечките от хората. Очакваме ви!

Голямата мисия на WWF е да спомогне за изграждането на бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата и нейните обитатели.

Всеки може да стане част от каузата на WWF като се включи в кампанията „Подари природа. За нашето бъдеще“. Вижте как на wwf.bg/koleda.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 6 минути

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 22 минути

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 1 час

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 2 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 2 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 2 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 3 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 3 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 3 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 6 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 6 часа

Машините са пресекли средната линия на протока