1

М оже би не сте чували за държавата, в която кроксовете са забранени - Слоуджамастан - но тя съществува. "Султанът на Слоуджамастан" е музикант. "Изчерпаха се държавите, затова създадох своя собствена", казва това пред CNN.

Нощем е телевизионен водещ, а през целия си живот се опитва да посети всяка страна по света. След като му остава да посети само една призната от ООН държава, той решава да купи 11,07 акра пуст безводен парцел в калифорнийската пустиня, за да построи нова "държава", кръстена на неговото радиопредаване.

Облечен в най-добрия си костюм и със слънчеви очила, султанът на Слоуджамастан официално обяви независимост от Съединените американски щати в 12:26 ч. на 1 декември 2021 г., като предаваше отделянето на живо от своя правителствен "офис" на открито в Дубландия, столицата на Република Слоуджамастан.

Две години по-късно, и въпреки че султанът на Слоуджамастан е въвел повече от няколко странни закона (например забранил е носенето на кроксове), Републиката също така има всички атрибути на млада национална държава. Тя издава собствени паспорти, издига собствено знаме, печата собствена валута ("дубъл") и има национален химн, който се изпълнява по държавни поводи.

Република Слоуджамастан дори претендира за над 500 регистрирани граждани, а за още 4500 се твърди, че са получили условно одобрение или чакат на опашка за гражданство. Сега, когато Уилямс е на път да изпълни житейската си цел да посети всички държави в света, той кани туристите да посетят Република Слоуджамастан, тъй като планира да създаде най-значимата "микронация" в света.

"Когато не съм по радиото, вероятно пътувам до страна, за която повечето не са чували", каза Уилямс пред CNN малко преди да се отправи на пътуване до Туркменистан - последната страна в списъка му от 193 държави, признати от ООН. "Една от причините да създам Слоуджамастан беше, че след 193 държави исках 194-та!.

Официално наречена "Обединени територии на суверенната нация на Народна република Слоуджамастан", самопровъзгласената "държава" на Уилямс се намира край 78-ия път на щата Калифорния, на два часа и половина път северозападно от Сан Диего. Малкият парцел земя не е нищо повече от пустиня, но Уилямс е издигнал огромен надпис "Добре дошли в Слоуджамастан" до магистралата, построил е граничен контролен пункт и развява цветното знаме на Слоуджамастан над министерския си кабинет, който в момента е отворен за природните стихии.

Уилямс се вдъхновява да създаде собствена държава, след като посещава различни "микронации" - самопровъзгласени територии, често управлявани от ексцентрични лидери - по време на пътуванията си по света.

През август 2021 г. Уилямс посещава Република Молосия - микронация с площ 11,3 хектара в Невада, която обявява независимост от Съединените американски щати през 1998 г., където "Негово превъзходителство президентът Кевин Бо" го развежда лично. Научава за продължаващата "война" на Република Молосия с вече несъществуващата Източна Германия, за това как местната валута ("валора") е обезпечена с тесто за шоколадови бисквити вместо със злато, и си прави снимка и печат в паспорта на "границата" със Съединените щати.

Когато се завръща у дома в Сан Диего, Уилямс веднага започва да крои грандиозни планове за собствена микронация. През октомври 2021 г. той купува парцел земя за 19 000 долара и до декември обявява независимостта на Слоуджамастан.

"През повечето време сме диктатура", казва Уилямс, докато обяснява системата на "управление" на своята република. "От време на време ще провеждаме специални церемонии за гласуване и референдуми. Наскоро позволих на гражданите да гласуват за това какъв да бъде националният ни плод, спорт и дори как да се казва националното ни животно."

Може да изглежда доста парадоксално една "република" да има за свой държавен глава диктаторски султан, но това е смисълът. Пътешествията на Уилямс са го отвели до някои от най-любопитните дестинации в света и той е видял от първа ръка странните култове към личността и противоречията, които съществуват на места като Севернокорейската народнодемократична република.

Уилямс обича да позира за снимки и да прави публични обръщения, облечен в яркозелената си султанска униформа с фалшиви военни награди, златни пагони и тонирани слънчеви очила. Той наема "граничари" и се обгражда с "охрана", когато организира събития в Република Слоуджамастан, и налага списък със забрани, които всички граждани и посетители трябва да спазват, за да избегнат "изгнание". Понастоящем тези забрани включват "крокодилски обувки", "мърморещ рап" и "хора, които поставят краката си на таблото".

Характерът и облеклото на султана на Слоуджамастан е начинът на Уилямс да подчертае абсурдите, които се срещат в политиката и диктатурите, и има дълга опашка от хора, готови да споделят неговия микронационален експеримент. Хората могат да кандидатстват за гражданство и за постове в кабинета чрез уебсайта на Слоуджамастан и той се оказа изключително популярен, като натрупаните заявления наброяват хиляди.

Сега той е отворил границата и за туристи и разказва пред CNN Travel, че сред най-популярните дейности са правенето на селфита пред знака на Слоуджамастан, посещението на площад "Независимост" и търсенето на неуловимия слоуджамастански енот - националното животно.

Следващият му грандиозен план е да събере достатъчно средства, за да построи "мързелива река, ферма за броненосци, заведение за монголско барбекю и, разбира се, гигантска статуя/паметник на Великия водач (мен)".

"Освен това сме домакини на няколко дейности през годината", добавя Уилямс, "включително възможности да си подпечатате паспорта на Слоуджамастани, да се включите в отбелязването на нови държави и дори да се срещнете със султана."

Уилямс казва, че работи за установяване на дипломатически връзки с други държави, а при последните си пътувания е подпечатал паспорта на Слоуджамастан в 16 различни държави, включително Южна Африка, Нова Зеландия, Вануату и Съединените щати.

Той дава да се разбере, че Слоуджамастан технически отговаря на критериите за суверенна национална държава, както е определено в Конвенцията от Монтевидео от 1933 г., която обикновено се цитира като най-доброто определение за държава.

Конвенцията от Монтевидео изисква една държава да има постоянно население, определена територия, правителство и способност да влиза в дипломатически отношения с други държави - все предпоставки, които според Уилямс Република Слоуджамастан е изпълнила.

Следващият етап е султанът да получи признание за отделянето на неговата микронация от Съединените щати, въпреки че това може да е малко пресилено дори за Уилямс.

"Малко съм разочарован да призная, че въпреки имейлите ми до президента Байдън във Facebook, Twitter, Instagram и MySpace, всичките ни съобщения останаха непрочетени", обяснява Уилямс. "Може би са заседнали в папката му за спам. Предполагаме, че е така."

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 6 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 6 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 8 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 8 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 10 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 11 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Свят Преди 11 часа

Създаването на морски коридор ще отнеме седмици и още десетина дни, посочват от Министерството на отбраната на САЩ

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 11 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

<p>&ldquo;От Газа не трябва да остане нищо&quot;&nbsp;</p>

“От Газа не трябва да остане нищо": Съдбата на ултраортодоксалните евреи

Свят Преди 12 часа

Светската общност в Израел смята за несправедливо ултраортодоксалните, които съставляват 13% от населението, да нямат военни задължения в страната

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 12 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 12 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 12 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Свят Преди 13 часа

Художникът потвърди, че творбата в парк Финсбъри е негова

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 13 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

България Преди 13 часа

Причината е касираният избор за митрополит на Сливен

<p>&quot;Повечето руснаци в България са гласували за Путин&quot;</p>

ТАСС: Повечето руснаци в България са гласували за Путин

България Преди 14 часа

По оценки на руския посланик в България Елеонора Митрофанова "изборите са преминали спокойно и организирано"