0

М оже би сте чували или дори гледали филма "Специален доклад" от 2002 г., с участието на Том Круз и режисиран от Стивън Спилбърг. Научно-фантастичният филм разказва историята на футуристична технология, която позволява на полицията да хваща престъпници, преди да е извършено престъпление. Полицаите могат да станат свидетели на бъдещето и да предотвратят извършването на престъпления.

Готина концепция, но чиста измислица, нали? Е, не съвсем. Още през 60-те години на миналия век уважаван психиатър на име Джон Баркър създава Бюрото за предчувствия в опит да овладее психическите сили на британската общественост. Той се надява, че организацията ще се превърне в „система за ранно предупреждение“ за предотвратяване на бъдещи бедствия.

Сам Найт – щатен автор на The New Yorker – е написал завладяваща книга по тази тема, озаглавена „Бюрото за предчувствия“.

  • Аберфанска катастрофа

Историята на Бюрото за предчувствия започва на 21 октомври 1966 г. На този ден се случва една от най-тежките индустриални катастрофи в британската история. След период на обилни валежи, отломка от рудодобив, създадена на планински склон над уелското село Аберфан, внезапно се срутва, причинявайки свлачище от кал и отломки.

Под кишата имало погребани редица къщи и училище. Сто четиридесет и четири души бяха убити този ден, включително сто и шестнадесет деца.

Непосредствено след това линейки, пожарни коли и строителна техника, използвана за преместване на пръст, се втурнаха към селото. Както и много доброволци, които се надяваха да помогнат в издирването на все още погребаните.

  • Джон Баркър

Джон Баркър стига до Аберфан в деня след бедствието. Баркър бил 42-годишен психиатър, който е учил в "Кеймбридж", преди да се квалифицира като лекар. Той работел в голяма психиатрична болница в Шропшир и бил опитен клиницист. Баркър е публикуван в медицински списания многократно, особено по темата за необичайните психични заболявания.

Той също така имал голям професионален интерес към паранормалното, което го кара да стане член на Британското общество за психични изследвания – организация, основана през 1882 г., за да изследва паранормалното. Баркър пише книга за хора, които точно предсказали собствената си смърт, озаглавена „ Уплашени до смърт“.

  • Децата, които предричаха бедствие

В Аберфан Баркър чува истории от опечалени семейства за деца, предсказващи бедствието.

Ден преди остатъкът от рудодобивната мина да се плъзне надолу по хълма, 8-годишно момче на име Пол Дейвис било нарисувало картина на хора, копаещи в склона под думите „краят“.

Същия ден 10-годишната Ерил Май Джоунс разказала на майка си за сън, който е сънувала предната нощ: „Сънувах, че отивам на училище, а там нямаше училище“, каза тя. „Нещо черно се беше спуснало отвсякъде.“

И Пол Дейвис, и Ерил Май Джоунс загинани при бедствието.

Баркър бил толкова изненадан от това, което чу, че започнап да се чуди дали предчувствията могат да бъдат събрани предварително, за да се предотвратят бъдещи катастрофи.

  • Започва всенародният експеримент

Скоро след Аберфан, Баркър пише на Питър Феърли, научен редактор в лондонския Evening Standard. Баркър искал да достигне до цялата страна, за да разбере дали други са имали предчувствия в часовете, дните или седмиците преди Аберфан.

На 28 октомври Evening Standard разпространява статията на своите 600 000 читатели. Баркър получил 76 отговора. Сред тях имало няколко, които съобщили, че имали както физически, така и психически симптоми, когато изпитали предчувствието си за трагедията в Аберфан. Баркър започва да размишлява за съществуването на нещо, което той нарича „синдром преди бедствие“, при което човешкото тяло се превръща в сеизмограф преди важни събития.

През следващите седмици Баркър се срещна с няколко кореспонденти, които го убеждават, че предусещането може да бъде толкова често срещано явление, колкото леворъкостта сред британското население.

  • Отваря се Бюрото за предчувствия

Отговорите, които получили, убедили Баркър и Феърли да отворят това, което нарекли Бюрото за предчувствия. В продължение на една година читателите на Evening Standard били поканени да изпращат описание на своите предчувствия. Проектът стартира на 4 януари 1967 г. и не след дълго бюрото започва да идентифицира онези, чиито таланти блестят по-ярко от останалите.

  • Алън Хенчър и Катлийн Мидълтън

Двете звезди на проекта били Алън Хенчър и Катлийн Мидълтън. Първият е 44-годишен телефонист в пощенската служба, а втората е 52-годишна учителка по пиано и балет.

И двамата били предвидили бедствието в Аберфан, като Мидълтън се събудила в нощта преди събитието, задушавайки се от „усещането, че стените се срутват“.

Не след дълго бюрото получило първия си голям удар, така да се каже. През пролетта на 1967 г. Хенчър се обажда на Баркър, за да му каже за предчувствието, което има за самолетна катастрофа над планини в Средиземно море, която ще убие 123 или 124 души. Тридесет дни по-късно пътнически самолет на Британия се разбива в хълм в Кипър, убивайки 124 души.

През ноември 1967 г. и Хенчър, и Мидълтън предсказали железопътна катастрофа на линия, водеща към Лондон, броени дни преди да се случи. Мидълтън предвижда още корабокрушение във Франция, наводнения в Аляска, смъртта на астронавт и дори убийството на Робърт Ф. Кенеди .

  • Крайната прогноза

В началото на 1968 г. и Хенчър, и Мидълтън започват да се страхуват за живота на Баркър. Звездите на Бюрото за предчувствия предричали смъртта на създателя на организацията.

„Би било погрешно да кажа, че не съм бил уплашен от предсказание от такова естество“, пише Баркър в бележка. „Предполагам, че всеки, който си играе с предусещането по този начин, до известна степен си издава врата и трябва да приеме това, което получава.“

На 18 август 1968 г. Баркър получава мозъчен кръвоизлив у дома си. Той умира в болница в Шрусбъри само на 44 години.

Баркър и Феърли искали да представят своите констатации пред парламента и Британския съвет за медицински изследвания, вярвайки, че вече не става въпрос за доказване на съществуването на предчувствие, а по-скоро как то може да бъде обуздано и използвано.

Със смъртта на Баркър обаче идва краят на Бюрото за предчувствия и всяко по-нататъшно изследване било спряно.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 6 минути

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 14 минути

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 1 час

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 1 час

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 2 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 3 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 4 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 4 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 5 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 5 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 5 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване