10

И зточноевропейската вяра в демокрацията намалява и германски изследователи смятат, че знаят причината за това – корупцията.

Изследване на Германския икономически институт, базиран в Кьолн, разкрива, че подкрепата за демокрацията обикновено расте, колкото по-дълго живеят хората в такава система. Но в бившите комунистически страни от Източна Европа от 2006 г. насам се случва точно обратното.

За да обяснят разликата, изследователите цитират данни, показващи, че размерът на корупцията в региона почти се е удвоил през същия период, пише „Политико“ (Politico).

„Повишената практика на корупцията в тези държави подкопава подкрепата за демокрацията”, казват учените доклада си. „Само при отсъствието на корупция опитът на демокрацията може да окаже пълно въздействие върху продемократичните нагласи”.

Изследването показва, че случаите на неофициални плащания при контакт с представители на публичната власт в Европа и няколко съседни държави почти са се удвоили за периода от 2006 до 2016 г. Докато в първото проучване 5% от запитаните са дали положителен отговор за такива практики, то в последното процентите вече са 9,4.

С 15% признаване на редовни случаи на корупция България се намира сред водещите държави на тази своеобразна класация за корупция. На дъното е Германия, където едва 1% от запитаните са потвърдили, че са се сблъсквали с това явление. А на върха е Молдова с 50%.

В съседните на нас Румъния и Турция възприятието за корупция е доста по-високо, съответно 26% и 33%. В Сърбия е 19%. В Македония е 18%. В Русия е 14%. А в Гърция, едва 4%.

В същото време България е близо до дъното при изследването на одобрението към демокрацията.

И докато в Западна Европа положителното отношение към демократичната форма на управление на държавата се засилва през годините. В Източна Европа става обратното.

През 2006 г. 57% от източноевропейците са смятали, че „демокрацията е за предпочитане пред всякаква друга форма на политическа система”, спрямо 74% от гражданите на Запада. През 2016 г. процентите са вече 49 срещу 79.

В Германия одобрението към демокрацията е най-силно, 95%. Най-ниско е в Азербайджан – 24%, Русия – 35%, Беларус – 35% и Сърбия – 37%. България обаче е близо с одобрение от едва 43%. Нареждаме се доста след Румъния – 51% и дори Турция – 68%.

Според изследователите от събраните от тях данни може да се направи изводът, че „демокрацията не процъфтява от само себе си”. Според тях източноевропейските страни имат нужда от подобряване качеството на демократичните институции.

„В противен случай всички трудни постижения могат отново да изгубят стойността си. Справянето с корупцията е една от основните стъпки в тази посока”, смятат от Германския икономически институт.

Румен Радев: Акции много, но присъди – малко

Обрат в аферата „Джи Пи Гейт”, запор за 14 млн. евро

ЕК ще информира ОЛАФ за съмнения за корупция в България

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@