Фрагменти 47: Пенчо, Епикур и бай Тенко
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Стига с късите когнитивни краченца

Ще започна с нещо разсмиващо. Героят на Чудомир бай Тенко е сериозно бушониран, печален и унил. „Около едното му око синьо петно, а горната му устна набъбнала и изскочила навън като свинска зурла“. И другият герой пита: „Кво ти е, да не си правил избори?“

***

Не знам дали ми се разбира, но това е сред най-високите български литературно-иронични постижения, родее се с Алеко. То казва и с нечовешка ирония всичко, което трябва да знаем за българския политически порив, освен за селските нрави и „европеидност“ преди време.

***

По приблизително същия начин, по който Кърт Кобейн казва, no, I don’t have a gun. Ако се разбира горчивата ирония.

***

Какви времена само: човек се поддава на всеобщия когнитивен залез и дори намира за подходящо да подсказва с фрази като „ако ми се разбира горчивата ирония“, обладан от съмнения, че горчивата ирония вече не се разбира от само себе си.

***

Предлагам процедурно така: в моментите на съмнение (дано да ги имате) да живеем и да реагираме така, сякаш не са ни се случили никакви чудовища в човешка окраска.

***

И да мислим какво би ни се случило като живи. Щот обратното и скептичното е ясно – ще ни кремират ли като тайни будисти, или ще ни изложат в ковчег, лошо гримирани, всички опечалени наоколо, леко отвратени, че по стародавна традиция трябва да целуват нечие любимо, но вече студено като камък чело.

***

Ето защо обичам и Чоран: ако навремето при вида на смъртта съм се питал „защо изобщо трябваше да се раждам“, сега си задавам същия въпрос и за повечето живи.

***

Защо ли? Защото животът е нерешима задача, и това е забелязано и от милия Дъглас Адамс, който гениално се пошегува, че отговорът е 42.

***

Тъкмо затова сега ще опитам по философскому, в стил „какъв е въпросът“ (освен колко е шест по седем).

***

Чрез епикурейците. И преди съм ги обяснявал, но ми се струва, че са безкрайни като „копцепт“, както казва Фойербах. Те често са обвинявани, поради недоразбиране, че са нещо като рокзвездите сред философските школи – едва ли не се разцепвали от вино и древни плеймейтки, а самият Епикур е останал в общото съзнание като „гуру“-то на един подчинен на удоволствията живот.

***

Обаче не, ми диспиаче. Епикурейците и стоиците – щот и двете школи разцъфват в елинистическата епоха (късната древногръцка) – имат нещо общо. Особено когато си преговорите Диоген Лаерций. Той е главен авторитет в живота на Епикур, обаче е склонен да приема легендарни разкази с малка или никаква стойност. Да не говорим, че в прословутата му книга „Животът на философите“ той не се държи като историк, а леко като първия „жълтур“, защото се занимава предимно не със същността на нещата, а с коментар на скандалните обвинения, отправяни към Епикур от стоиците. И, досущ както днес, никой не знае дали Лаерций твърди нещо истинно, или просто преповтаря някоя клевета.

***

В негова защита обаче трябва да се каже следното: злословията, измислени от стоиците, още тогава разрушават възвишената иначе нравственост на епикурейците. Има дори цял абзац от Лаерций, в който той твърди, че майката на Епикур била „баячка“, т.е. нещо като прото-Ванга, и абсолютно нищо не познала, за разлика от делфийския оракул (ерго, почти същото).

***

Обаче Лаерций, щот не е непременно умен, пропуска нещо важно – че Епикур още от малък развива омраза към суеверието. Може би донякъде като нас, но в далечен предхристиянски смисъл.

***

През целия си живот Епикур страдал от лошо здраве, но – след като през 307-а година се преместил в Атина – се научил да го понася с необходимата мъжественост. Именно той, който не е стоик, пръв ни съобщава, че човек би могъл да е добре и при несгодите.

***

Трудно ми е да проследя защо думата „епикурейство“ в наши дни означава нещо като разюздан начин на живот, в който удоволствието доминира. Сигурен съм само, че след всичко, което знаем за него и школата му, би трябвало да го възприемаме като добронамерен и мил. Лошата му слава вероятно се дължи на факта, че цялата философия там се базира на осигуряването на спокойствие на всяка цена, и оттам – култът към удоволствието.

***

Не си го представяйте като некъв днешен милионер, а по-скоро като човек, който избягва болката на всяка цена и търси благоразумието при стремежа към вечно удоволствие, т.е. вероятно предпочита да си лежи вкъщи и да бъде „агатос“, т.е. добър в гръцкия смисъл, което в елинистическата бурна епоха означава по-скоро „да не буни отделни групи от хора да протестират нещо там“. Кинично погледнато, може и да го е мързяло, а може и да не е намерил отвъдгръцки спонсор за организирането на протести. Кой знае.

***

Ерго, Епикур въобще не е хедонистът, останал в по-късната памет – най-малкото защото разделя удоволствията (или, по-точно от гръцки, „стремежите към сполука“) на активни и пасивни, а според някои колеги като великия Ръсел – и на динамични и статични.

***

Тук спирам с елинистическата епоха и се чудя – а вие не ги ли разделяте така?

***

Последното, което ще кажа за Епикур е, че в края на живота си той стига до извода, че цел на мъдрия човек е отсъствието на страдание, а не наличието на удоволствие. Още: Бейли е сигурен, че Епикур е казал „отсъствието на страдание е само по себе си удоволствие и, всъщност, в неговия най-краен анализ – единственото истинско удоволствие“.

***

Сега разбираме ли се? Епикур ни е завещал нещо доста умно, но поради просвещенски донкъде глупашки хобсовски плам след 18-ти век го зашиват с термина „епикурейство“, а нашият човек е много повече от това.

***

Да не говорим, че казва на своя ученик Питокъл да се „пази от политиката и въобще да се въздържа от обществения живот, защото когато си във властта, създаваш предимно врагове“. Нещо, което аз иначе владея като философска теория, но така и не успях да го попия като мъдрост. В това отношение съм повече Марк Аврелий, отколкото Епикур; следователно, това, че все така смятам активната гражданска позиция за априорна, ме прави по-скоро тъп, отколкото мъдър.

***

По строгата аристотелова логика, а не по-късната индукционна и модална, въобще не трябва да ме четете.

***

И понеже днес упорито се употребява думата „епикурейско“: истината е, че той де факто забранява на учениците си сексуалното удоволствие, или поне онова, обусловено от страст (тва го знам от Тит Лукреций Кар, друг мой „съученик“).

***

Сексуалното общуване, според Епикур, не прави човека добър и красив сам по себе си (т.е. не води към идеала „калокагатон“). Напротив, в повечето случаи то причинява вреда на душата и пречи на избягването на страха от живеенето. Сами вече разбирате, че Епикур не е материалист, а детерминист.

***

Разбира се, в наши дни на детерминиста – и дори на по-късния рационалист - не му пречи да вика по късните часове плеймейтки, за да разсеят древногръцката и римска скука, но ще се изненадате: тъкмо Епикур предписва въздържание. Не за друго, а защото се конкурира с най-големите бастуни на света – стоиците; освен това битува в една късна, залязваща Гърция, която все повече, ще-не ще, се либерализира, за да падне скоро след това под римска власт, и това не е за подценяване.

***

А защо изобщо го разказах това? Много просто: заради страдащите от оптимизъм и онези от интелектуалния demi-monde.

***

И защото Епикур, макар и в една отдавнашна и недотам интелектуална епоха, ни учи на нещо важно, ако го разбираме – да не преразпределяме стойността от тези, които я създават, към онези, които са избрали да живеят на социални помощи или на хранилката „държавен бюджет“. И това – докато си лежи и философства.

***

Казано по днешному, да не крадем от работливите, за да преразпределяме към мързеливите.

***

И още нещо, ако позволите: стига путински нео-хобсианизъм. Да се върнем към чистия разум, колкото и да го „критикува“ един там от Кьонигсберг.

***

И стига с това дебеляновско „а в свойта вяра сам не вярвам аз“, с цялата ми обич към точно този лирик.

***

Стига и с фойербаховия „концепт“, че трябва да се отговаря на вкусовете, а не да ги създаваме.

***

Стига с късите когнитивни краченца.

***

С перфидната глупост, че само първото ниво е plausible и печелившо.

***

С този „фалшив стоицизъм“, т. е. гражданска инертност, както казва Епикур пред своя ученик Метродор.

***

Метродор, впрочем, е останал в елинистическата история като великолепен ум – но, уви, загива твърде млад, за разлика от своя учител. Можете спокойно и да хихикате дали са били само приятели, защото след смъртта му Епикур се затваря в себе си и умира някъде около 270-а г. пр. Хр., без да подозира, че някой ден ще е основно влияние на некъв блед немски младеж от Лютцен, Заксен-Анхалт, през 19-ти век.

***

Но ние, ние? Нашият Епикур сякаш е Пенчо Славейков, който казва: „Робските вериги паднаха, робски чувства не отпаднаха. Робски дух е твой!“

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кола се вряза в кафене в Париж, уби човек и рани шестима

Кола се вряза в кафене в Париж, уби човек и рани шестима

Свят Преди 4 часа

Шофьорът е избягал от мястото, пътник е арестуван

Русия спря доставките на петрол до Унгария

Русия спря доставките на петрол до Унгария

Свят Преди 5 часа

Украйна наложи по-строги санкции на руския петролен гигант "Лукойл"

Пожар спря влаковете от Михайлово към Стара Загора

Пожар спря влаковете от Михайлово към Стара Загора

България Преди 9 часа

Той бушува в старозагорското село Арнаутито

United Media и Nova TV (Хърватия) бяха домакини на полуфиналния кръг за международните награди EMMY®

United Media и Nova TV (Хърватия) бяха домакини на полуфиналния кръг за международните награди EMMY®

Любопитно Преди 9 часа

Водещата медийна компания в Югоизточна Европа United Media и Nova TV (Хърватия) бяха домакини на полуфиналния кръг на журирането за международните награди EMMY®

БСП няма да подкрепи декларацията на ПП-ДБ

БСП няма да подкрепи декларацията на ПП-ДБ

България Преди 10 часа

Иванов посочи, че удължаването на работата на парламента с два месеца е противоконституционно

Ключовите моменти от речта на Чарлз III при откриването на парламента

Ключовите моменти от речта на Чарлз III при откриването на парламента

Свят Преди 10 часа

Кралят обясни законодателния дневен ред на правителството на Киър Стармър

Съдът на ЕС отсъди срещу ЕК за ваксините за COVID-19

Съдът на ЕС отсъди срещу ЕК за ваксините за COVID-19

Свят Преди 10 часа

Делото бе заведено от група евродепутати

Русия губи „най-добрите в света“ танкове на Путин с десетки

Русия губи „най-добрите в света“ танкове на Путин с десетки

Свят Преди 10 часа

Досега Украйна доказано е унищожила или пленила 100 от "най-добрите" руски танкове

„Резервоарът ми е празен“: Адел планира голяма почивка от музиката

„Резервоарът ми е празен“: Адел планира голяма почивка от музиката

Любопитно Преди 11 часа

Звездата разкри, че ѝ липсва животът ѝ преди да стане световна знаменитост

"Възраждане" след срещата: Дойдоха само "Демократична България"

"Възраждане" след срещата: Дойдоха само "Демократична България"

България Преди 11 часа

"Нямаме представа защо от Промяната не присъстваха"

<p>Кметът на Париж се гмурна в Сена, за да докаже, че е чиста&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Кметът на Париж се гмурна в Сена, за да докаже, че е чиста преди Олимпиадата (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Властите в Париж с нестандартен опит да "успокоят духовете" преди старта на Олимпиадата

ГЕРБ-СДС ще подкрепят инициативите на ПП-ДБ при наличие на мнозинство

ГЕРБ-СДС ще подкрепят инициативите на ПП-ДБ при наличие на мнозинство

България Преди 11 часа

Росен Желязков: Вярваме, че тези разговори са добра платформа за постигане на общи цели

След опита за покушение: Tатуировки с лика на Доналд Тръмп станаха хит

След опита за покушение: Tатуировки с лика на Доналд Тръмп станаха хит

Свят Преди 11 часа

Популярност набират и фланелки с емблематичния кадър от секундите след стрелбата

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и британският премиер Борис Джонсън на сцената по време на годишната среща на върха на правителствените ръководители на НАТО на 4 декември 2019 г. в Уотфорд, Англия

Доналд Тръмп се срещна с Борис Джонсън и Лиз Тръс

Свят Преди 11 часа

Да си припомним и един забавен експеримент на Daily Star за Лиз Тръс и марулята