21

Ш ефът на "Лукойл" Валентин Златев, който е и председател на Българската петролна и газова асоциация, призова Веселин Марешки да обясни как формира толкова ниска цена в неговата верига и как успява да издържа персонала си при тези условия. Марешки отговори, че неговите обекти работели на много ниски маржове, но в крайна сметка повечето работели на печалба, разказва NOVA.

"Едно е да се хвърли една цифра в публиката, друго е да се покаже как тя се получава. Нека и той да покаже структурата по този начин и да каже как точно и с какъв марж прави 3 стотинки", призова Златев.

„КЗК много ясно излезе и каза, че независимо, че сме работили през много ниски маржове, в по-голямата част от бензиностанциите са работили на печалба. Да, на минимална печалба, по 1 ст. на литър. Една част от тях, много малка част, са работили на загуба”, отговори Марешки.

Тази седмица от Българската петролна и газова асоциация обясниха, че спадът на цените на горивата у нас е свързан с поевтиняването на суровия петрол, а не с протестите. От асоциацията представиха разбивка на крайната продажна стойност на обикновения бензин А 95 на дребно. В петък Веселин Марешки заяви, че сред причините за поевтиняване на бензина са и протестите срещу високите цени на горивата, които са довели, според него, до намаляване на маржа на печалба на бензиностанциите.

Как падна бензинът, а печалбата е 0,5-1 стотинка

„Ако г-н Марешки успява да купува отнякъде горива, които са по-евтини от тези, които ние произвеждаме и купуваме, нека да обяви този доставчик и всички ние сме готови да отидем и да купуваме от него”, каза Валентин Златев.

„Купуваме от най-големите дистрибутори, като всеки един нормален или среден бизнесмен в бранша. Нямаме възможност да излезем към днешна дата на външните пазари и купуваме от местни дистрибутори, част от които са и те”, обясни Веселин Марешки.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@