96

Танцьори, облечени с носии от 7-те етнографски области у нас, се събраха в събота край Седемте рилски езера в национален парк Рила, за да изиграят най-дългото хоро в света и да влязат в книгата за рекордите на "Гинес".

В хорото се включиха стотици мъже, жени и деца.

Инициативата е на фондация „Нашият дом е България". Организаторите посочват, че целта е да се популяризират красотата на страната ни, както и националните ни традиции, фолклор и култура.

Да полетиш с балон над Рилските езера

Искаме да покажем, че именно природата може да бъде най-добрият декор, най-дората сцена за подобни културни събития, коментира за NOVA участник в събитието.

За мен лично посланието е, че ние българите ще почнем да правим нещата най-накрая заедно, каза друга участничка.

Гневни коментари обаче заваляха във "Фейсбук", след като бе публикувана снимка, на която се вижда как танцьорите играят хоро в едно от езерата, въпреки че влизането в рилските езера е забранено.

Има и шеговити постове:

Съвсем не на шега обаче днес от екоминистерството съобщиха, че дирекцията на "Национален парк Рила" започва процедура за налагане на глоби за неспазване на режимите в защитената територия в района на циркуса на Седемте Рилски езера.

Дирекцията е издала разрешение за заснемане на сцени от филм, като в заповедта на директора на парка са дадени изрични указания за начина на провеждане на снимачните дейности и организацията им. Заповедта не е била спазена, извършени са нарушения на Закона за защитените територии, плана за управление на парка и установените режими и норми в парка.

На организаторите на събитието - Фондация "Нашият дом е България", във връзка със заснемане на филма "Нашият дом е България" ще бъде потърсена административно-наказателна отговорност за неспазване на поставените условия по издадената съгласувателна заповед на директора на парка. При установяване самоличността на участниците в нарушението, които нерегламентирано са навлезли в езеро "Близнака", също ще бъде потърсена административно-наказателна отговорност.

За юридически лица Законът за защитените територии предвижда налагане на имуществена санкция от 1000 до 10 000 лв., а на физически лица - глоба, като минималната е в размер от 5 до 100 лв., а максималната от 500 до 5000 лв.

Вчера служителите на парка не допуснаха нерегламентирано навлизане на моторни превозни средства в защитената територия, се казва още в съобщението.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram