4

И здръжката на живот у нас е скочила с над 30% за последните 10 години, сочат данни на КНСБ. Данните на синдиката обхващат периода от 2008 г. до 2018 г.

Най-голямо е увеличението при хранителните стоки. Тази година даваме за едно и също количество храни с над 37% повече пари в сравнение с 2008-а.

Стойността на нехранителните стоки е нараснала с близо 25%. За този период са се увеличили и заплатите, но също и инфлацията.

Защо получаваме източни заплати, а плащаме западни цени 

КНСБ: Огромна разлика в заплатите у нас

Можете ли да си позволите да имате деца в България

В същото време за издръжката на едно четиричленно семейство в София трябват 3055 лв. 

„Потребителската кошница в София се различава от тази в страната, защото в столицата има по-голямо количество на някои стокови продукти като наеми, транспортни услуги. София-град е с по-висок жизнен стандарт, но тук е и по-високата работна заплата. 26% от домакинствата в България са с общ доход на едно лице под линията на бедност от 321 лева”, коментира Виолета Иванова от КНСБ пред „Здравей, България” по NOVA.

През първото тримесечие и през последните три години има положителна макроикономическа среда - това довело и до намаление на лицата под линията на бедност. 

Работната заплата нараснала със 7 на сто за първото тримесечие. 

73% от домакинствата в България живеят под необходимите средства за издръжка, посочи експертът.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@