3

З апечатаните от Агенция "Митници" кранове във фабриката за спиртни напитки в Поморие са легални и законни. Те не са монтирани допълнително, а са конструктивна и неразделна част от съоръжение, наречено "барета". Това съобщи днес на пресконференция изпълнителният директор на винзавода Йордан Панайотов.

Той поясни, че "баретите" стоят на дестилационни колони, които съществуват в завода повече от 20 години".

За въпросните кранове Агенция "Митници" е знаела, тъй като в завода са извършвани много проверки, а ѝ е предоставена и технологична схема, в която точно са отразени баретките, дестилационните колони, как и накъде вървят производствените потоци.

"Ако имахме и най-малки притеснения от тези кранчета, след проверките на винзаводите в Карнобат ние щяхме да ги премахнем", каза Панайотов.

Той информира, че последната проверка в завода е била на 2 октомври 2017 година. Тогава и при предишни такива не са били констатирани нарушения. От 2014 година заводът е проверяван четири пъти.

За последните три години дружеството, което е собственост на компанията "Черноморско злато", е внесло над 25 млн. лева акциз и над 10 000 000 лева ДДС.

"Дестилационната колона е съоръжение, което служи за производство на дестилат от грозде, а не за съхранение на готова продукция. Колоните се ползват между 2 и 3 месеца в годината, в зависимост от изкупвателната кампания на грозде. Течността в тези съоръжения не е краен продукт, готов за консумация, а дестилат с алкохолно съдържание между 55 и 75%. Всяка дестилационна колона фабрично съдържа барета с пробно кранче съгласно технологичните изисквания за работа на колоната", посочват от винзавода.

Функцията на баретата и контролните кранчета, е за извършване на контрол при дестилационния процес, като се отчитат алкохолният градус, температурата и вкусово-ароматните качества на произведения продукт

Към момента пробните кранчета са запечатани. По думите на Панайотов това означава, че изваряването на продукцията в завода се извършва на "тъмно". Т.е. технолозите не могат да установят качеството на течността, която излиза и дали тя ще е годна за консумация. Ако се забави разпечатването на кранчетата, загубите на завода ще бъдат в милиони, добави Панайотов.

Работници във "Винпром Карнобат" блокираха жп линията Бургас-София

Адвокатът на Иван Димитров за аферата „Карнобат”

Спецакция в бившето заведение "Кошарите"

Прокуратурата влезе във "Винпром Карнобат" и офисите на "Сис Индустрийс"

Кметът на Карнобат: Синът ми не се познава с Миню Стайков

Безлов: Твърда линия срещу черните олигарси

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@