131

З дравен работник бе уволнен, след като се оплака в социалната мрежа Фейсбук от „унизително ниската” си заплата, съобщава NOVA.

Месут Юркюш споделил, че получава нетно възнаграждение от едва 388 лв. В последствие бил уволнен.

Младият мъж смята, че именно постът в социалната мрежа със снимка на фиша за възнаграждението му, е причината трудовият му договор да бъде прекратен.

„Учих 3 години за рехабилитация, след това учих още 2 години магистратура кинезитерапия. И с мерак влезнах да работя по специалността. За съжаление, трудът на един здравен специалист в България се оценява с 388 лв. Срам ме е да работя по специалността”, споделя Юркюш.

Той добавя, че е бил назначен на изпитателен срок от 6 месеца с устната уговорка възнаграждението му да бъде увеличено със 150 лв. след втория месец, което обаче не е станало.

Юркюш счита, че здравните работници не стачкуват, защото ги е страх да не загубят работните си места.

„Бях на пълен работен ден. Заплатата ми беше 388 лв.на месец. Споделих това във Фейсбук като публикация, за да видят хората колко получава един млад медицински специалист. На следващия ден бях привикан от един служител и ми беше казано, че ако не изтрия публикацията, ще бъда изгонен от работа. Аз отказах. На 5 юли бях изгонен от работа без никакви обяснения”, поясни Юркюш пред „Здравей, България”.

Директорът на „ПРО” ЕАД - Павел баня Христо Чаушев е категоричен, че възнаграждението на Месут от 600 лв. е стартова заплата, защото младежът няма никакъв стаж по специалността.

„Заплатата е 80% от основната, която получават неговите колеги в нашия комплекс. Освен това получаваше допълнително по 60 лв. на месец ваучери за храна. Има безплатен транспорт от дома до работното място и обратно. Ползваше стая в нашия хотел, за която заплащаше по 36 лв. на месец”, подчерта Чаушев.

„Причината за неговото освобождаване в никакъв случай не е публикацията във Фейсбук, въпреки че той няма право да разпространява фирмени данни. Причината е системното неявяване на работа и несправяне с длъжността, която заема. За три месеца има две наказания за неявяване на работа без никакви обяснения. Има пуснати докладни от неговия пряк ръководител. В същото време, за тези 3 месеца и половина, той не можа да намери време да донесе документ, че членува в Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, което е задължително, за да практикува професията си”, поясни Чаушев.

„За мен също не са адекватни заплатите, които получават здравните работници. Но за момента това е, което предлага нашето дружество. Миналата година заплатите бяха увеличени с около 20%. Сега за шестмесечието отново ще има увеличение. Проблеми с намиране на кадри за момента нямаме”, добави Чаушев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@