13

Т рети ден продължават протестите на земеделските производители. И днес те блокираха основни пътища в страната. От няколко дни тежка техника е разположена на десетки пътни артерии.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Представители от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обявиха, че времето на протестните действия ще се увеличава с всеки изминал ден (освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите), докато не бъдат приети исканията на земеделците.

Фермерите след срещата при премиера: Протестите продължават

Земеделските производители настояват да бъде преразгледано предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

В сряда (7 февруари) премиерът Николай Денков проведе среща с хора от бранша, но тя започна със скандал. Представители на част от аграрните сдружения отказаха да седнат заедно на масата за преговори. Разделиха се на такива, които искат оставката на земеделския министър, и други, които не са срещу Кирил Вътев.

По този начин срещите при премиера станаха с две групи протестиращи. По думите на част от участниците, в тях се е стигнало до размяна на обиди пред министър-председателя, предаде NOVA. Денков пък остана категоричен, че ще се подпомагат само зърнопроизводители, които са на загуба.

Трети ден блокади: Протестите на земеделците продължават
Трети ден блокади: Протестите на земеделците продължават Източник: Георги Димитров/Vesti.bg

"Консенсус няма по финансовата част за компенсиране на зърнопроизводителите". Това заяви Георги Стоянов, председател на Съюза, който е член на голямата европейска земеделска организация "КОПА - КОДЖЕКА". Исканията им са в 8 точки. Те настояват за създаването на Гаранционен фонд и намаляване на акцизи и такси.

Фермерите ще излязат на протест в столицата идната седмица, ако не бъде постигната договореност с правителството за подпомагането на критичните сектори в размера на финансиране от последните две години. Това заявиха и от двете аграрни камари, които се обединиха на протеста в великотърновското село Шереметя при блокадата на пътя София - Варна, предаде БНР.

Фермери блокираха кръговото кръстовище край село Труд.

"Българската аграрна камара отново ще се яви самостоятелно на преговорите в петък (9 февруари) при премиера Денков и очаква да бъдат постигнати взаимни компромиси и от двете страни", заяви на протеста с пътна блокада при село Шереметя Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и член на ръководството на Аграрната камара.

"За какво няма да има компромис. Чувствителните сектори трябва да получат същото, което са получили 2023 г. Нас не ни интересува общия бюджет, до колкото всеки земеделски производител по места го интересува каква му е ставката за стопанството", коментира Караколев.

Протестът на земеделските производители край Благоевград:

Протестиращите затвориха за кратко движението по главен път Е-79. Той започна в 10:00 часа при полигона, където започнаха да се събират земеделски производители с трактори и животновъди.

Около 11:00 часа земеделската техника бе изкарана на главния път и след няколко обиколки на кръговото кръстовище край автомагистрала "Струма", тракторите бяха разположени на пътя край полигона.

Протестът приключи около 12:00 часа, а протестиращите се отправиха към Кресна, където също се организират действия, с които земеделци и животновъди изразяват своите искания. 

Източник: БТА

Пред журналисти председателят на Сдружение "Земеделски стопани" и заместник-председател на "Обединени български животновъди" Юлия Коюнджийска каза, че протестиращите са част от инициативен комитет на повече от 20 организации, които с декларация вече са изразили искането си да участват в преговорите при премиера Николай Денков във връзка с т.нар. "украинска помощ". 

Протестът в Перник:

Земеделски производители се събраха на протест пред спортна зала "Борис Гюдеров". Те настояват да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

Трети ден блокади: Протестите на земеделците продължават
Трети ден блокади: Протестите на земеделците продължават Източник: Георги Димитров/Vesti.bg

В Кюстендил:

На три места на територията на областта са затворените пътищата от недоволни земеделски производители. Протести има на пътя Кюстендил-Дупница, на разклона за с. Слокощица, на изхода на Дупница за София - кръстовището при с. Пиперево, и на изхода на Сапарева баня, на изхода за Самоков.

Движението е спряно и в двете посоки, като протестът ще продължи минимум половин час, казаха организаторите. "Проблемите са безброй. Опитват се да ни сварят като жабата във водата- лека полека ще усетим, че водата ври и няма да можем да излезем от нея.

Затова сме решили сега да не отстъпваме, както пролетта, когато ни замазаха очите. Тогава обещаха нещо, но то не се случи. Сега сме решили да не отстъпваме докрай, защото догодина може да ни няма. Надяваме се това да не е целта", каза Павел Иванов, който от 22 години се занимава със земеделие.

"Няма напрежение и задръствания при спирането на движението. Автомобилите се пренасочват по други маршрути, а тежкотоварните камиони изчакват на място", каза началникът на Районно управление Райчо Омерски.

В Русе:

Земеделски производители блокираха „Дунав мост“ и запалиха две бали със слама. Преди това организираха шествие със земеделски машини в района на граничния пункт.

„Протестите продължават. Имаме леки индикации от вчерашната среща в Министерския съвет, че нещата вървят в положителна посока по повод методиката за подпомагане. Но все още нямаме нищо налице, предстоят нови разговори“, каза Милен Коев, председател на Районния съд на фермерите „Дунавско зърно“.

Източник: БТА

Деан Тодоров, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация коментира, че протестът не иска оставката на министъра на земеделието, защото няма да постигне целите си.

„Искаме дългосрочна устойчивост на сектора чрез законодателни промени. Трябва да има и закон за браншовите организации, за да се знае кой кой е в земеделието“, каза Тодоров.

Протестите ще продължат до 14:00 часа, като е блокирано и движението по пътя Русе-Бяла на две места.

Протестът в Стара Загора:

Протестиращите земеделци затвориха автомагистрала "Тракия".

По-рано те бяха блокирали с тежка техника движението по главния път Стара Загора-Димитровград. Протест на фермери от общините Павел баня и Казанлък блокира движението по Подбалканския път Бургас-София в района на разклона за Павел баня.

На място са животновъди и производители със земеделска техника и животни, както и екипи на полиция и жандармерия. 

В Шумен:

Земеделски производители от областта втори ден протестират със селскостопански машини на 5-и километър край областния град и отново блокираха движението в района. 

Пътят ще бъде затворен до 14:00 часа, казаха земеделците. 

Те уточниха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени ще продължат с протестите на същото място до петък, след което имат готовност да се включат в протест в София. 

В Ловеч:

За пореден ден земеделски производители затвориха заради протест с тежка техника главния път София-Варна на две места в Ловешка област - на п.в. "Абланица" и п.в. "Боаза". Ограничено е и движението на пътя София-Русе при Луковит.

Блокадата ще продължи с час повече - до 14:00 часа, като ще се пропускат колоните с автомобили на три пъти по 15 минути, каза за БТА на пътен възел "Абланица" Симеон Симеонов - представител на земеделските производители. Пропускат се линейките и автобусите.

Протестиращите са категорични, че блокадите ще продължат докато се изпълнят исканията им. По думите на Димитър Мачуганов, земеделски производител, предложението на правителството е незадоволително.

"Затова сме още по пътищата и създаваме дискомфорт на нашите сънародници. Не намираме точната вакса между нашите интереси и възможностите на държавата на този етап. Чакаме да се изпипат предложенията. Склонни сме на отстъпки, но на този етап не сме се доближили най-много във финансовата част".

Във Враца:

Земеделски производители от Врачанско блокираха пътя между Мизия и Оряхово, в посока ферибота на река Дунав към румънския град Бекет. Както и в предишните два дни тежките машини ще останат на място до 15,30 ч. На този етап за преминаване се допускат само камиони с животни и сметосъбирателни машини.

"Докато не предложат нещо, което да е наистина работещо - продължаваме с протестите", каза един от организаторите за Врачанско Румяна Ангелова. Според нея на този етап все още не се вижда краят на протестите.

Ангелова обясни, че на срещата този следобед с управляващите ще присъстват и експерт-счетоводители, които да посочат дали е приложимо предложението на правителството за доказване на загубите.

Пчеларите също не са доволни от начина по който се развиват преговорите. По думите на Димитър Ганчев, които също за трети ден е на блокадата, лек напредък има само по отношение на финансовата помощ, в следствие на войната в Украйна.

"По исканията на сектора "Пчеларство" по останалите теми, като промяна в етикетирането на меда, безкомпромисен контрол на границата за вноса на такива продукти, които влиза в България, регистър и контрол над преработвателите на мед - напредък няма", обясни Ганчев.

В Търговище:

Исканията ни не са политически, заявиха протестиращите земеделци. Зърнопроизводители и подкрепящи ги представители на други сектори в земеделието изкараха селскостопанска техника и блокираха кръговото кръстовище на входа на областния център.

Протестът ще продължи четири часа. Земеделците настояват за гаранции за устойчивост на сектора. „Има удовлетворение от вчера. Нещата, които министър-председателят Николай Денков е предложил, донякъде ни устройват.

Но в крайна сметка основната цел на протеста е законите да са лесни за работа по полето, а да не се превръщаме в чиновници в офисите. Основното не са финансовите претенции, искаме условия за работа“, каза зърнопроизводителят Николай Стоянов, който обработва около 5000 дка в землището на търговищкото село Васил Левски. 

По думите му прекратяването на дейността в земеделието се случва бързо, тъй като повечето производители са с кредити. „Банките все още ни търпят, но ако имаме още една такава година, а тя се очертава да не е добра, ще прекратим дейността“, каза той. 

В Монтана:

Земеделски производители блокираха възлови пътища в региона. Това съобщи председателят на регионалния съюз на зърнопроизводителите Веселка Василева.

Главен път Е-79, по който се движат товарните камиони за моста при Видин-Калафат и по обратния път към София, е блокиран при село Горна Вереница в община Монтана. Втората блокада е на изхода от Монтана по направленията към Лом, Бойчиновци и Козлодуй, а третата на шосето от град Вълчедръм към село Септемврийци и Козлодуй.

Василева съобщи, че протестът е стъпаловиден и всеки ден времето на блокадата ще се увеличава с един час. Докато в първия ден пътищата бяха блокирани от 10:00 до 12:00 часа, втория от 10:00 до 13:00 часа, а ще останат затворени от 10:00 до 14:00 часа. Пропускат се автомобилите със специален режим на движение и тези, в които пътуват болни хора и пациенти за хемодиализа. 

Във Видин: 

Земеделци блокираха пътя към "Дунав мост 2". Предните два дни за повече от седем часа беше спряно движението на товарни автомобили от и към граничния пункт с Румъния.

Основните искания на земеделските производители са законодателни промени, гарантиращи сигурност в бранша, промяна на условията на Зелената сделка и финансова помощ от 20 лв. на декар във връзка с войната в Украйна.

Земеделските производители протестират трети пореден ден

Разговорите с властта ще продължат в края на седмицата. Дотогава продължават и протестите.

В писмено съобщение от Министерския съвет заявиха, че на срещата е постигнато споразумение за подпомагането със 150 милиона за секторите месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза, тютюн и винени лозя.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 22 минути

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 59 минути

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 2 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 2 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 3 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 5 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 6 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 7 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 7 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 7 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 7 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар