51

Н яма данни ударът по болницата в Газа да е нанесен от Израел. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на международната конференция "Спечелване на мира в Украйна".

"Русия остава най-голямата заплаха за националната сигурност. Ще видим развитие в средата на сигурност и съответно промени в системата за сигурност", смята той. Министърът отбеляза ключовите събития в сферата. 

"Първият фактор е агресията на Русия. Тя започна през 2008 г. с войната срещу Грузия, продължи през 2014 г. и анексирането на Крим. Агресията кулминира през февруари 2022 г. с пълномащабната инвазия на Русия в Украйна. С учения в нашата икономическа зона, нарушаване на свободния трафик в Черно море, ситуацията вече е доста сложна", каза Тагарев, цитиран от NOVA.

"Стабилен мир може да има, когато Украйна успее да възстанови своите граници от 1991 г. Без това не можем да разчитаме на стабилност в региона. Дори да има пълно възстановяване на териториалната цялост, това не означава автоматично прекратяване на руската агресия", добави той.

България, Румъния и Турция работят за стартирането на противоминна операция в Черно море,

съобщи oще министърът на отбраната Тодор Тагарев при откриването на международната конференция, организирана от Софийския форум за сигурност със съдействието на Посолството на САЩ в България.

"Около два месеца работихме без тази информация да е публична, вече е публична“, каза министърът. Разчитам, че в близко бъдеще тази операция ще бъде стартирана, което ще допринесе за по-високата сигурност в нашите териториални води и в изключителната икономическа зона на България. Ще допринесе и за износа за зърно от Украйна", коментира Тагарев.

"Инвестиционната програма до 2032 г. на Министерството на отбраната ще има промени", каза още пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев.

"Имаме още месец да работим по тази програма. Ще има промени. Някои проекти ще бъдат приотизирани на по-високо ниво, някои ще останат по-отдалечени в бъдещето, а един-два проекта може да отпаднат", каза министърът, но добави, че все още няма взети решения.

"Предвижда се да има дронове. Българската армия използва дронове, има две процедури за обществени поръчки и договори, сключени за различни типове дронове, конкретно за Сухопътни войски. Със сигурност използването на такива автономни средства или дистанционно управляеми средства със системи за изкуствен интелект ще намерят място в програмата", коментира Тагарев.

Относно включването на нов партньор в многонационалната бойна група Тагарев заяви, че ще се въздържи да каже кой е партньорът, докато не бъде официално обявено от самия партньор.

"Това ще допринесе за повишаване на бойния състав до ниво бригадна група около 5000 военнослужещи тогава, когато е необходимо. Имаме около 1000 военнослужещи от съюзни страни, ако обстановката се запази каквато е в момента, едва ли ще наложи да имаме повече от 1500 души", обясни министърът.

Има изразена готовност и от трите страни (България, Турция и Румъния) противоминната операция да започне в максимално кратки срокове и ще продължи, докато има нужда, каза Тагарев.

Според него рискът от бежанска вълна е много нисък и заради това няма необходимост България да увеличи допълнително силите за защита на границата. 

"Военните действия на такъв тип организации като "Хамас" са подчинени на пропагандна концепция и как те да убедят световното обществено мнение в своята правота. Нещо, което те загубиха в първите дни категорично. Примерът с болницата показва, че те продължават да работят и следват тази своя линия", каза още Тодор Тагарев. 

Над 300 души са били убити при въздушен удар по болница в ивицата Газа преди дни, заяви ръководителят на Гражданска защита в контролирания от ислямисткото движение "Хамас" анклав. Според оценки на правителството на САЩ Израел "не е отговорен" за експлозията.

Министърът на отбраната участва в международната конференция „Спечелване на мира в Украйна“. Форумът е организиран от Софийския форум за сигурност със съдействието на Посолството на САЩ в България.

"Признателни сме за това, което България направи за Украйна", каза посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит, която също взе участие в Международната конференция в Централния военен клуб в столицата.

Смит подчерта, че на фона на комплексната среда за сигурност САЩ ще продължи подкрепата си към Украйна, но и ще осигури подкрепа на Израел. Тя посочи, че САЩ не просто има капацитета, но и дълга.  

Източник: БТА

"Разрешаването на конфликта между Русия и Украйна ще е възможно чрез преговори, смята посланикът на САЩ в НАТО. Работим в тясно сътрудничество с нашите приятели от Украйна и те посочват мирен план с десет точки. Ние го подкрепяме, както България и други страни", заяви Смит. 

По нейните думи Русия може да установи мир и днес, ако пожелае. "Уви, няма признак, че Русия има желание да седне на масата за преговори дори украинците да казват какво ще означава мирът в региона", коментира Смит.

"Ще подкрепим всяко международно усилие и държави, които искат да са медиатори", отбеляза тя и добави, че "всичко това е при условие, че Украйна е на масата за преговори и процесът се фокусира върху това Путин да седне на масата за преговори".

Смит посочи, че хибридните тактики са ключов фокус за НАТО.

"НАТО разглеждаше конвенционалните заплахи, сега разглежда и пълния спектър хибридни тактики. Това е Алианс, който гледа уверено в бъдещето и е подготвен за него", каза Смит.

"Всичко, което правим, е да защитаваме хората си", добави тя. 

Попитана дали НАТО трябва да реагира по-остро на хибридни и кибератаки Смит заяви: "Не сме пасивни. Алиансът отговаря много проактивно на такива атаки".

"Всички ние имаме интерес от постигане на мир , който да бъде дълготраен, базиран на ясни принципи, защото това ще определи бъдещата архитектура на сигурност в Европа за десетилетия напред", каза oт своя страна председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

Божилов посочи, че именно затова е важно да се заявят и отстояват принципите, на които ще бъдат изградени бъдещите отношения.

"Трябва да дискредитираме агресията във всичките ѝ форми, трябва да отстояваме правото на всяка държава да избира бъдещето си и да настояваме за изграждане на международния ред, базиран на правилата", добави той. 

По думите му в тази комплексна среда за сигурност нашата национална система за сигурност се пропуква, раздирана от политически герои. Той отбеляза, че и най-добрите решения не могат да са ефективни, ако не се комуникират с обществото. 

Коментари 51
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

51 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 2 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 5 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 6 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 7 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 7 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 7 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 8 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 8 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 8 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 8 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 9 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 9 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 9 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 9 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян