11

С ветилището на богинята Кибела в Балчик е единствената подобна сграда в източната част на Балканския полуостров. Той е национален паметник на културата, но се намира в частен терен, което е пречка за превръщането му в туристическа атракция, съобщава NOVA.

Вместо това останките от древното светилище се използват като обществена тоалетна.

Според експертите храмът е строен през 280 г. пр. Хр. от траките, още преди завладяването на Балканския полуостров от Рим.

Андриана Михайлова, която сигнализира за безстопанствеността, следи състоянието на храма през годините.

„Дори не е направена консервация на находката, за социализация и реставрация не може да става дума. Дълги години го нямаше и навесът. За мен е абсолютно безхаберие да се остави такъв паметник на културното наследство в такова състояние”, каза Михайлова в ефира на „Здравей, България”.

„Находките от храма се намират в регионалния исторически музей след консервация. Тук е архитектурата, която по силата на закона, за съжаление, е публична държавна собственост в частен имот”, коментира Радостина Енчева, директор на музея в Балчик.

Тя подчерта, че общината е платила за поставяне на навес и за частична консервация през годините. Междувременно храмът е ограден с бетонна стена.

От фирмата собственик на имота не са отговорили а запитванията, защо не го стопанисват. Правата за управление са прехвърлени от общината през 2013 г. В последствие опитите на общинската власт да си върне правата за управление завършват без успех.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@