12

И зтребителната ни авиация е в изключително тежко положение, каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и предупреди, че има реална опасност в следващите 3-4 години България да не може да охранява сама въздушното си пространство, предаде БТА.

На пресконференция днес министър Стоянов представи приоритетите в работата си и своя екип.

Стоянов посочи, че остатъчният ресурс на самолетите МиГ-29 ни позволяват да носим дежурство по Air Policing до средата на 2023 г. Отбеляза, че е провел разговори с полската страна за евентуален ремонт на шест двигателя за МиГ-29 като добави, че това обаче не е решение на проблема. Стоянов припомни още, че първите самолети F-16 по първия транш ще пристигнат през 2025 г., а в оперативна готовност могат да бъдат най-рано в края на 2026 година. 

Проблемът е, че в следващите 3-4 години съществува реална опасност ние да не можем да си носим бойното дежурство сами, каза министър Стоянов.

Сред причините за това той посочи както войната в Украйна и наложените санкции по отношение на ремонтите на руска техника, така и закъснението в договора за самолетите F-16. 

Не желая аз да бъда министърът на отбраната, който ще снеме това дежурство, носено от 1952 г. през минута прекъсване. Затова разглеждаме всякакви възможни варианти, полагаме усилия, каза Димитър Стоянов. Министърът каза, че е провел срещи с представители на различни страни и в Министерството на отбраната са подготвили и изпратили писма с искане дали могат да ни бъдат изпратени самолети на лизинг, с обучение на инженерно-технически и на летателен състав. Тази информация, след като бъде събрана, ще бъде представена на комисията по отбрана в следващия парламент след като бъде конституиран, посочи министърът.

От екипа на министър Стоянов са констатирали и забавяне в откриването на сметка във Федералната банка на САЩ във връзка със самолетите F-16.

Средствата, които са от доверителния фонд за закупуване на самолетите F-16, не са прехвърлени в сметка във Федералната банка на САЩ. По данни от Министерството на финансите загубите от лихви са от порядъка на 10 млн. долара при условие, че се борим за всеки един лев, за всяка една стотинка, за да има възможност Българската армия да направи крачка напред в модернизацията си, заяви министър Стоянов и добави, че счита, че това не е допустимо. Той отбеляза, че предните правителства са внасяли предложение за ратифициране на такъв договор в Народното събрание, но до ратификация по една или друга причина не се стига. Най-вероятната причина за това според него е липсата на технологично време да се разгледат внесените документи в Народното събрание заради цикъла от избори и честата смята на парламента. Димитър Стоянов изрази надежда с неговия екип да успеят да подготвят наново цялата документация, да я внесат в следващото Народно събрание и да постигнат това, което до момента не е постигнато - да бъде открита сметка във Федералната банка. Няма смисъл да губим повече средства, каза Стоянов.

Във връзка с офертата от американска страна за вторите осем изтребители F-16 Димитър Стоянов се надява да успеят да отговорят в срока по офертата - 1 ноември,

като добави, че са разработили и резервен вариант - до 15 декември, за което вече са отправили питане към американската страна. Той посочи, че е подготвен проект за инвестиционен разход, който трябва да бъде внесен в Министерския съвет, а след това в парламента. Предишният екип в МО е провел необходимите преговори по офертата, има още няколко въпроса, които трябва да бъдат доизяснени, поставени са от ВВС, отбеляза Стоянов. Министърът каза, че има 56 въпроса, които са отправени към американската страна и за които очакваме в най-скоро време да пристигнат отговори, но те не са свързани с реална актуализация на офертата, а с изясняване на ситуацията. „Има много неща, за които трябва да се обърне основно внимание. Дочуха се гласове, че това едва ли не е било саботаж от страна на ВВС. Националният интерес не е саботаж, ВВС и участниците в прегледа на получената оферта са били крайно критични и търсещи отговор на всеки един въпрос, а тези въпроси са свързани с финансови средства, очакваме отговорите от американска страна“, каза Димитър Стоянов.

На въпрос за компенсации по договора за F-16, Стоянов каза, че не се предвиждат.

Той припомни, че американската страна ни отпуска 25 млн. долара по програмата FMF. Гаранциите, които са заложени за авиационната техника, за имуществото, за самолети са 6 месеца, посочи Стоянов.

Сред приоритетите си Димитър Стоянов посочи продължаване на работата по подготвяне на инвестиционна план - програма, стартирана от предишното правителство, при министър Драгомир Заков, и счита, че трябва да я доведат до край и проектът да бъде внесен в Министерския съвет и в парламента. 

Стоянов припомни постигнатото съгласие на КСНС трите основни модернизационни приоритетни проекта за Сухопътни войски,

ВМС и ВВС да се движат в синхрон. Стоянов посочи, че проектът за бронирани машини на Сухопътните войски изостава много, а другите два - за новия многофункционален патрулен кораб и за новия боен самолет, се движат със задоволителни темпове. Процедурата по проекта за Сухопътните войски реално е прекратена. В процес е анализиране на наличните документи и набелязване на срочни действия, за да продължи реализирането на проекта и актуализираният проект за инвестиционен разход да бъде внесен в парламента, каза министърът.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посочи в отговор на въпрос и работата по други проекти за Сухопътните войски

– за придобиване на 155 мм гаубици, системи за залпов огън, безпилотни летателни средства за наблюдение. Той посочи, че е в ход обществена поръчка за безпилотни летателни средства на Сухопътните войски и изрази надежда в скоро време да стане факт. 

По отношение на патрулните кораби в подготовка са договори за закупуване на въоръжение,

като първият ще бъде разписан до средата на август, за другият тип въоръжение - до средата на септември, каза министър Димитър Стоянов. 

Министър Стоянов каза, че при подготовката на бюджетната процедура ще заложат 2 процента от БВП за отбрана още през 2023 г.

и добави, че това ще осигури допълнителни средства от около 100-140 млн. лв. за модернизацията на  армията.

Военният министър каза още, че ще инициират създаването на набирателна сметка

- т. нар. фонд за отбрана, чиято цел е всички средства, които в края на годината не са реализирани по проектите за модернизация, да се натрупват в нея и следващата година да могат да се използват. Сега тези средства се връщат в централния бюджет и следващата година се отпускат на МО.

Ще бъдат инициирани и законодателни промени във връзка с разрешенията за инвестиционни разходи в отбраната, каза Стоянов.

Той припомни, че през 2010 г. в закона за отбраната и въоръжените сили бяха въведени прагове - министърът да дава разрешения за инвестиционни проекти до 50 млн. лв., МС с решение -  между 50 млн. и 100 млн.лв., а НС - над 100 млн. лв. Само за последната година инфлацията е 17%, това ограничава възможностите на внасянето на инвестиционни проекти по тези прагове, затова считам, че е необходимо тези прагове да бъдат осъвременени, а да не кажа - и да бъдат премахнати, посочи Стоянов. По думите му, куриозът е, че министърът на отбраната може да разрешава финансови средства за модернизиране на инфраструктура без ограничение, но щом е по въоръжение - до 50 млн. лв.  Това не е редно, а и не знам в друго министерство да има такива ограничения, коментира той.

Личният състав също ще бъде приоритет в работата на служебния министър на отбраната.

Стоянов посочи, че се подготвя актуализиране на наредбата за компенсаторните квартирни средства на военнослужещите. Той изрази надежда промените в наредбата да бъдат приключени до края на август и от септември военнослужещите да получават необходимите финансови средства актуализирани.

На въпрос за плана за освобождаване на военнослужещи, придобили право на пенсия,

министър Стоянов коментира, че тези 10 процента военнослужещи са критични и не толкова критични за Българската армия. Много лесно е бъдат освободени хората, много трудно ще намерим заместници с такава експертиза, каквато те притежават. Това са хора с опит и експертиза, която не се дава от цивилния живот, коментира Димитър Стоянов и добави, че трябва много внимателно да се подходи към всеки един случай. Ще бъда изключително внимателен при реализирането на предоставения списък от министър Заков, индивидуално за всеки един случай, каза военният министър. 

На въпрос за участието ни в бойната група на българска територия,

Димитър Стоянов припомни, че има решение на МС, с което Италия е определена за рамкова държава, а ние сме страна домакин. Страната ни ще участва с рота, с офицери в щаба, с група от „Военна полиция“, имаме и много отговорности, свързани с придвижването на нашите съюзни войски на територията на България, отбеляза Стоянов.

Министър Димитър Стоянов благодари на всички военнослужещи,

които се включиха в гасенето на пожарите на територията на страната, и на формированията, които участваха в извличане и унищожаване на невзривени боеприпаси. На хората от Елешница не им прави впечатление дали лети над тях хеликоптер Ми-17 или "Кугар", за тях това е без значение, важен е резултатът от нашата дейност, посочи Стоянов. По думите му, не е необходимо да се политизира и да се обяснява коя техника била съветска, коя западна. Това е техниката, с която разполага Българската армия, и тя е осигурена от политическия ни елит. Няма смисъл този политически елит да отправя критики към Българската армия, към българското офицерство и личния състав, ако има такива критики, нека да бъдат отправяни единствено и само към ръководството, макар и служебно, на МО, каза министър Стоянов. 

На пресконференцията Димитър Стоянов представи екипа си -

заместник-министрите на отбраната - бившия външен министър Теодора Генчовска, специалист по отбранителна сигурност, работила в отдел „Сигурност и отбрана“ в президентството, и Катерина Граматикова – юрист, с опит в обществените поръчки. В екипа са Владко Владов – бивш директор на административната дирекция в МО, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев. Димитър Стоянов заяви още, че няма да се извършват каквито и да било промени в състава надолу в МО, освен ако няма доказани злоупотреби.

Кой е Димитър Стоянов - служебен министър на отбраната

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Путин подписа законите за анексиране на четирите украински региона

Путин подписа законите за анексиране на четирите украински региона

Свят Преди 9 минути

Договорите бяха подписани в Москва на 30 септември

НАП продава на търг емблематичната сграда на Минната дирекция в Перник

НАП продава на търг емблематичната сграда на Минната дирекция в Перник

България Преди 1 час

Тя притежава статут на единична недвижима културна ценност

<p>Маргрете II се извини, но не отмени решението си</p>

Кралица Маргрете II се извини, но не отмени решението за титлите на четирима от внуците си

Свят Преди 2 часа

"Мой дълг и мое желание като кралица е да гарантирам, че монархията винаги ще се преоформя в крак с времето", се посочва в изявление на кралицата

<p>Официални руски карти: Бързо изтегляне от области в&nbsp;Украйна?</p>

Карти на руското министерство на отбраната изглежда показват бързо изтегляне на руски части в Украйна

Свят Преди 3 часа

На картите оцветените зони, попадащи под руски контрол, бяха много по-малки отколкото ден по-рано

Карин Жан-Пиер

САЩ: Не виждаме индикации, че Русия се готви да използва ядрени оръжия

Свят Преди 3 часа

"Не сме имали никакъв повод да коригираме собствената си стратегическа ядрена позиция", каза още прессекретарят на Белия дом

Зеленски

Зеленски: Нашите военни не се спират, въпрос на време е да прогоним окупаторите

Свят Преди 3 часа

Също така украинският президент благодари на американския си колега Джо Байдън за продължаващата военна и финансова подкрепа на САЩ

коронавирус

COVID-19: 937 нови случая, изследвани са 6575 проби

Теми в развитие Преди 4 часа

В процентно отношение броят на положителните случаи спрямо броя на направените тестове е 14,25%

Елон Мъск

Мъск отново се обърна и предложи да купи Twitter

Технологии Преди 4 часа

Милиардерът иска да създаде приложението Х

Фейгин извоюва победата в капитанската битка в “Игри на волята: България”

Фейгин извоюва победата в капитанската битка в “Игри на волята: България”

Любопитно Преди 11 часа

Тя зарадва Супергероите с плато месни деликатеси

САЩ пращат на Украйна още ракетни системи HIMARS

САЩ пращат на Украйна още ракетни системи HIMARS

Свят Преди 12 часа

Това е част от нова военна помощ за 625 милиона долара

"Северен поток 2" отново изпуска газ, Швеция затвори района

"Северен поток 2" отново изпуска газ, Швеция затвори района

Свят Преди 13 часа

Шведската брегова охрана посочи, че е забранено кораби да се приближават на по-малко от 9,3 километра

Готвят стачка във външно министерство

Готвят стачка във външно министерство

България Преди 14 часа

Служители: Системно недофинансиране на МВнР

Берлин: Въпросът с военните репарации за Полша е затворен

Берлин: Въпросът с военните репарации за Полша е затворен

Свят Преди 15 часа

Полша и Германия обявиха как трябва да завърши войната в Украйна

<p>&bdquo;Таймс&rdquo;: Руски ядрен влак се задвижи</p>

„Таймс”: Влак на руските ядрени войски се задвижи

Свят Преди 15 часа

НАТО е предупредила, че Путин възнамерява да демонстрира готовността си да използва ядрени оръжия

Сергей Шойгу

Шойгу за мобилизацията: Към руската армия се присъединиха над 200 000 души

Свят Преди 17 часа

Официалната цел е в армията да бъдат взети 300 хиляди запасняци, които имат военен опит и полезни умения

<p>Германия обясни защо показва &quot;среден пръст&quot; на ЕС</p>

Германия: Защитаваме се с икономическата си сила

Свят Преди 17 часа

Кристиан Линднер: Имаше недоразумение...