2

Р аботници и служители в Агенцията за социално подпомагане (АСП), членове на Синдикат на административните служители (САС) „Подкрепа“ в страната излязоха днес преди обед на предупредителна едночасова стачка.

Основните искания на протестиращите са за увеличение на заплатите и подобряване на условията на работа. 

Малко преди 10:00 ч. социалните работници в София се събраха пред Дирекция „Социално подпомагане – Люлин". От САС „Подкрепа" настояват за 30% увеличение на средствата за възнаграждения. Оттам обявиха необходимост и за актуализация на размера на средствата за представително работно облекло. На въпрос какво предстои, ако не бъдат удовлетворени исканията, председателят на САС „Подкрепа" Кремена Атанасова отговори: „Оттук насетне пътят е само един - обявяване на ефективна стачка, спиране на работа, спиране на обработване на преписки и спиране на плащания, които има Агенцията като ангажимент“. Атанасова обърна внимание и на това, че АСП е една от институциите, на които постоянно, по думите ѝ, се възлагат нови дейности. Недоволните служители и работници пред дирекцията на АСП в „Люлин" бяха закачили на дрехите си протестна лентичка с надпис: "Няма да търпим! Няма да мълчим!". Те развяваха сини знамена на КТ „Подкрепа“. 

В Бургас социалните работници излязоха на едночасова предупредителна стачка пред офиса на дирекцията за социално подпомагане в морския град. В същото време това направиха и колегите им в Руен и Айтос. От синдикалната организация посочиха, че сред исканията на служители е бъдещите договори да уреждат статута им на държавни служители. 

В едночасова предупредителна стачка участваха членове на КТ „Подкрепа“, работещи в структурата на Агенцията за социално подпомагане във Враца, Мездра и Роман. Между 10:00 и 11:00 часа граждани не бяха обслужвани. Исканията на протестиращите са за достойно заплащане на положения труд, увеличение на сумата за работно облекло и за очила, както и промяна в класификатора. 

В Добрич служителите на дирекция „Социално подпомагане“ протестираха пред сградата на агенцията. Основното искане на стачкуващите е за увеличение на заплатите с 30 процента. Те настояват още за повече средства за работно облекло и медицински прегледи. Всички служители на дирекцията се включиха в протеста, без ръководния състав. Беше създадена организация на непрекъснат работен протест. 

В едночасовата предупредителна стачка на социалните служители в Кюстендил се включиха около 60 служители от офисите на социално подпомагане и социалните услуги в града. Обхватът на подпомагане е голям, колегите са изключително натоварени, а заплатите не са адекватни на положения труд. Постоянно се налага да работим извън работно време, което не се заплаща, коментираха недоволните. Сред основните искания на протестиращите са 30 % увеличение на заплатите с приемането на новия бюджет, както и промяна на класификатора на длъжностите в администрацията.

Четири основни искания, като едно от тях е увеличаване на работните заплати, откроиха по време на протеста в Плевен служителите на дирекция „Социално подпомагане“ в града към Агенцията за социално подпомагане. Те протестираха предупредително за един час. Другото им искане е за промяна на единния класификатор на длъжностите в администрацията.

Социалните работници в Пловдив също спряха работа за един час с искане за увеличение на работните заплати с 30 на сто, както и за повече средствата за представително работно облекло и осигуряване на средства за защита и корекция на зрението. Средната брутна заплата в сектора в Пловдив е между 1000 и 1200 лева, които не са актуализирани от две години. Нямаме никаква възможност за кариерно развитие и настояваме да се въведе такова, посочиха социалните работници. Те предупредиха, че може да се стигне до безсрочни стачни действия, ако исканията им не бъдат удовлетворени. 

Социалните работници в Разград също спряха работа за час в знак на протест. Служителите от АСП в Разград заявиха, че в момента заплатите на социалните работници са близки до минималната работна заплата за страната. Те са категорични, че няма да търпят повече и ако исканията им не бъдат удовлетворени, са готови да продължат със стачните действия.

Служители на дирекция „Социално подпомагане“ в Русе към Агенцията за социално подпомагане също излязоха на предупредителна едночасова стачка. Сред исканията на работещите са увеличаване на работните им заплати, увеличение на парите за представително работно облекло, както и осигуряване на средства за защита и корекция на зрението на работещите. Служителите издигнаха транспаранти с надписи „Няма да търпим повече!“, „Социалната работа е призвание, но в магазина искат пари!“, „И за нас има инфлация!“.

На едночасова предупредителна стачка излязоха и служителите на силистренската Регионална дирекция „Социално подпомагане“. Точно в 10:00 часа те се събраха пред сградата на дирекцията, където останаха един час. Адриана Бобчева, представител на синдикалната организация каза за БТА, че ако исканията на работещите в дирекция „Социално подпомагане“ не бъдат удовлетворени, протестите ще продължат.

Работещите в Дирекции „Социално подпомагане" (ДСП) в Стара Загора също протестираха. Това е предупредителна стачка, ако няма действия, ще преминем към ефективна такава, заявиха протестиращите. Те скандираха „Няма да търпим, няма да мълчим“. 

Социалните работници от Хасково се присъединиха към националния протест на работещите в сферата и прекратиха работа за час от 10:00 до 11:00 часа днес. Служителите на Агенцията за социално подпомагане излязоха в коридора на институцията. Подкрепяме нашите колеги и се солидаризираме с твърдението, че нашият труд не е достатъчно добре оценен, каза на брифинг синдикалният лидер Гелена Попова. Социалните работници от Хасково също изразиха готовност и за бъдещи ефективни стачни действия, ако настояванията им не бъдат чути и удовлетворени.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 20 минути

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 51 минути

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 2 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 5 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 7 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 8 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове