32

В ълна от реакции и коментари предизвика изтекъл запис от заседание на парламентарната група на „Демократична България“. Срещата е проведена в зала „Запад“ на Народното събрание и е била записана и излъчена на сайта на парламента, тъй като микрофоните и камерите в залата са били забравени включени.

Слави Трифонов: "Има такъв народ" излиза от преговорите за кабинет

По-късно "Демократична България" (ДБ) публикува целия видеозапис от заседанието на групата, по време на което се коментират теми като КПКОНПИ, КЕВР и преговорите за съставяне на кабинет. 

Искахме да ви информираме за процесите, заявява председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов пред колегите си. "Това, което бяхме уведомени от мандатоносителите на тази среща, са следните няколко неща – видели са се с "Има такъв народ" (ИТН) и те са им дали някакви свои предложения по отношение на програмата, но там няма драматични промени. Спорният въпрос се движи по измененията в Закона за КПКОНПИ и е в две посоки. "Продължаваме Промяната" (ПП) казаха, че искат законът да е приет като предварително условие, за да приемат подкрепа от ИТН.  ИТН казват: "Приемаме го знаково на първо четене, обаче второто четене ще го гласуваме, когато има избран кабинет" с аргумента, че има много корекции, които трябва да се направят.

Атанасова: Радев да насрочи избори още в понеделник

Междувременно самите ПП, на парламентарното им крило, не на Лена Бориславова, заеха позицията, че законът трябва да се ревизира сериозно, тоест съдържателната част от аргумента на ИТН може да се намери компромис по нея, но Тошко казва: „Не, не, не, ние ще гласуваме след избиране на правителството, защото искаме да сме сигурни, че ако вие си направите "бухалка", ние ще сме в коалицията, която тази "бухалка" ще я управлява, иначе няма да ви гласуваме "бухалка", която да отидем на избори и  вие да контролирате“, обяснява Иванов позицията на ИТН. 

Тома Биков: Нинова погазва Конституцията

Той отбелязва пред групата, че в неделя предстои среща в  МС, на която ще обсъждат проектопрограмата, а  следващата седмица, по графика на Корнелия Нинова, следват разговорите за персонален състав и структура на МС.  

"Корнелия (Нинова) се хвана за решението на КС по измененията в КЕВР, което наистина, неговият ефект е, че възстановява дългогодишния председател Иван Иванов на поста. Корнелия (Нинова) се хвана за това и каза: "Ние трябва спешно да изберем председател" и затова практически реши въпроса с това колко дълго време може да държи мандата, казвайки, че на база на калкулации, които ПП са направили, реалистично гласуването за нов председател на КЕВР може да се състои на 12 август, тоест тя, национално отговорно, за да може да се избере председател на КЕВР, ще държи мандата до 15 август, както е съобщила междувременно, като за целта ще трябва да се вкара решение, с което Народното събрание да си отложи отпуската до 15 август", разяснява Иванов.

Той казва, че вижда следните проблеми: "От една страна това, което е позитивно, е, че има процес, минахме точката, в която ПП отказваха категорично възможността да се разговаря с „Има такъв народ“.  Това означава на практика, че те вече не могат да кажат, че ИТН са 100-процентова мафия, а ние сме 100-процентово "бели", тоест нещата почнаха леко да се размиват, от което днес една тяхна позиция, която отхвърля възможност за съставяне на кабинет, става с една идея по-трудна,  заради това, че изобщо са почнали разговор. В обратна посока е това обаче, че Корнелия Нинова на практика едни много важни неща не е свършила. От моя гледна точка беше много важно да се постави въпросът за това кой ще води  преговорите от страна на ИТН и за какво ще се водят тези преговори. ИТН в момента получават статута на търпими членове на управляващата коалиция, с което значително им се намаляват негативите, които досега имаха. И срещу това беше умно, според мен, да се каже: „Добре, ако няма да си смените председателя на групата, излъчете друг преговорен екип" и, освен това, изначално да кажем: "Вие няма да имате министри", посочва Иванов.

"За мен Корнелия (Нинова) е пропуснала важна възможност в началото на преговорите да разчисти някои проблеми, които остават, и подозирам, че следващата седмица много лесно ще доведат до "късо съединение", от сорта на това когато Асен Василев  трябва да разговаря с Тошко Йорданов, или трябва да се обсъжда какъв министерски пост Кирил Петков ще заеме или кои са министрите на Слави.  Затова ние казваме: "Дайте да определим един премиер и да му дадем малко повече възможности да си подбере екип", обяснява още Христо Иванов.

Като цяло изборите, при този календар, за който говорим, ще бъдат на 16 октомври, коментира той. Ние си настояваме, че  участваме в разговорите с чисто информационна цел, ще влезем в режим на преговори, когато има излъчен министър-председател, припомня Иванов. Чакаме да видим какво в крайна сметка ще се конфигурира, уточнява той. В отговор на въпрос от групата, свързан с това върви ли се към сценарий за избори, Иванов уточнява, че описва различни фактори и не може да каже какъв сценарий.  

След изтичането на записа от заседанието на ПГ на ДБ, лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов направи изявление, в което обяви, че партията се оттегля от преговорите за кабинет. „Нямаме място в тези безсмислени лицемерни преговори, защото току-що Христо Иванов ги прекрати, ние правителство на лицемерието няма да правим, няма да го подкрепим и ще отидем на избори“, заяви Трифонов. 

От „Демократична България“ (ДБ) публикуваха целия запис, като председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов обяви по-рано, че целият запис ще бъдат публикуван, защото се превръща в пропаганден материал, от който се разпространяват откъси, извадени от контекста. Той призова всеки да се запознае с целия запис, да види, че става дума за абсолютно рутинна политическа среща на ПГ на ДБ. Ние сме професионални политици и сме длъжни да обсъждаме всички аспекти на ситуацията, с всички възможни мотиви на играчите, обясни той.

Това е "скандалният" запис с Христо Иванов

От ГЕРБ  призоваха президента да издаде указ за предсрочни парламентарни избори, ако в понеделник мандатът не бъде върнат с кандидат за премиер. От изтеклия запис става ясно, че мандатът умишлено се бави, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Противоконституционно е Корнелия Нинова и Христо Иванов да се произнасят за избори на 16 октомври, затова призовахме президента Румен Радев, ако в понеделник в 17:00 часа мандатът не бъде върнат, да издава указ за предсрочни избори, коментира тя.

От ДПС също се обявиха за прекратяване на преговорите. „Скандалният запис от заседание на парламентарната група на „Демократична България“ е поредното доказателство, че преговорите за съставяне на кабинет с третия мандат са абсолютен фарс, написа във Фейсбук лидерът на ДПС – Мустафа Карадайъ.

Премиерът в оставка Кирил Петков също направи коментар. Ако се отива на избори, този път ни трябва мнозинство, при което да не си задаваме въпроси дали ще има подкрепа за антикорупционни закони и политики за народа, написа той във Фейсбук. Депутатът от „Продължаваме промяната“ Искрен Арабаджиев обяви в "Панорама" по  БНТ, че според него Слави Трифонов тласка държавата към нови избори. От разговора, който изтече днес, виждам трезва оценка на преговорите и къде има притеснителни моменти - така той коментира записа от заседанието на парламентарната група на „Демократична България“. 

Лидерът на БСП  и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова заяви във Фейсбук, че от левицата ще се водят  само от Конституцията и решенията на органите на партията.

„Сега всички ще се втурнат да предлагат, настояват, да тълкуват, да плашат с протести, „с кръв“. Искам да съм ясна. Няма да позволим никой да ни поставя условия, да ни изнудва или заплашва“, посочи Нинова.

Коментари 32
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

32 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 17 минути

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 51 минути

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 4 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 5 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 6 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 6 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 6 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 7 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 7 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 7 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 8 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 8 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 9 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 9 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 9 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 9 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа