0

Т ийнейджър се удави в река Огоста, край монтанско село в сряда. Историята на очевидец разкрива пред камерата на NOVA как се е случил инцидентът.

„Децата бяха на панелите в реката около половин час. След което по-голямото, с едно от малките постепенно влизаха навътре. Беше пуснат язовирът на Монтана. Нивото се беше качило от 80 см. на 1 метър.

Детето изглеждаше, че не може да плува.

Течението го подхвана и на около 15-20 метра по-навътре, след като пристигнах от другия край на брега, за последно го видях, че се показа, потъна и край”, разказа свидетелят на фаталния случай Николай Кръстев.

Със засилен контрол от страна на родителите е имало шанс инцидентът да бъде предотвратен, смята инструктор по водно спасяване. „Могло е, при положение, че е имало родителски контрол.

От неговите близки, с които говорих, разбрах, че те са

били девет деца и просто не знаят кое накъде е.

За съжаление, водата е била много студена. Ако е могло да плува, детето е имало шанс да се спаси”, коментира Валентин Николаев, инструктор по водно спасяване БЧК – Враца.

Съветите, които дават експертите, е да не се влиза в подобни неохраняеми водни басейни, защото те крият опасност. „Ние, от Водното спасяване към БЧК, провеждаме обучителна работа сред малките деца и родителите.Да знаят какви са опасностите в реки и язовири, които не са охраняеми.

Всеки трябва да преценява своите възможности

и най-важното е да се научи да спазва правилата при къпане и плуване. Реките и язовирите са особено опасни”, съветва инструкторът по водно спасяване.

Още по темата вижте във видеото горе.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@