1

В края на тази седмица, след 20 години под властта на Ценко Чоков, Галиче ще има нов кмет. Между първия тур и предстоящия балотаж, на който ще се явят кандидати, подкрепени съответно от ГЕРБ и БСП, се появи информация за изборен туризъм и нередности.

„Когато държавата реши, се вижда, че може”, коментира журналистът Миролюба Бенатова в NOVA. „Въпросът сега е, дали този модел – Чоков, си е отишъл или ще продължи под друга форма”.

Чоков на свобода, върна се в Галиче

Страх в Галиче след свободата за Чоков

Съдът реши за Ценко Чоков: „домашен арест”

„Мисля, че е много удобно Ценко Чоков да бъде нарицателно име”, посочи Бенатова. „Наблюдавайки модела знаем, че няма вечни приятели, има вечни интереси. Хора, които са били обвинени като част от неговата престъпна група изведнъж се оказва, че не са част от нея”.

„За мен местните избори са били винаги много по-интересни от националните, защото тогава се вижда как на местно ниво нито една от националните коалиции няма значение”, смята Бенатова. „На местно ниво става ясно, че партиите са като опаковки или етикети, а нещата се решават по съвсем друг начин”.

Сега в борбата за кметското място остават двама – кандидатът, подкрепен от ГЕРБ – Страхил Стоянов, и номинираният от БСП Веселин Тушинов. На първият тур от вота миналата седмица Тушинов спечели 388 гласа, а Стоянов получи 369.

 „Страхил Стоянов е патерица на Ценко Чоков”, казва Тушинов. И допълва, че опонентът му е един от най-пламенните защитници на бившия кмет. Той обвинява опонента си за това, че по време на изборите миналата неделя са гласували хора от съседни села, с фиктивни адресни регистрации в Галиче.

При проверка на NOVA в местната избирателна комисия служителката първо заявява, че е в обедна почивка, а след това изненадващо се оказва, че е излязла в отпуск.

Само през последната година населението на Галиче се е увеличило с 230 души с право на глас. Това вероятно се дължи на въведеното в новия Изборен кодекс изискване за 6-месечна уседналост.

От своя страна кандидатът на ГЕРБ Стоянов отрича обвиненията и подчертава, че никога не е давал официално показания по делото срещу Чоков.

ДПС не е издигнала своя кандидатура. Местните структури на движението застават зад кандидата на ГЕРБ.

Седмица преди първия тур на изборите в Галиче асфалтират улицата, която води до джамията. Бюджетът за ремонтните дейности бил определен още миналата година.

И двамата кандидат-кметове обещават да направят още подобрения в Галиче, да поддържат чистотата и реда.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@